Crește tensiunea în coaliție, pe măsura ce se apropie momentul în care Ciucă trebuie să-l lase premier pe Ciolacu

Crește tensiunea în coaliție, pe măsura ce se apropie momentul în care Ciucă trebuie să-l lase premier pe Ciolacu

E scandal în coaliție pe tema guvernării rotative, pe măsură ce se apropie momentul în care Nicole Ciucă va trebui să-i cedeze scaunul lui Marcel Ciolacu.

Totul a pornit de la senatorul liberal Alexandru Murau, fratele ambasadorului român în SUA, care a spus că PNL ar trebui să asigure până la alegeri conducerea guvernului, pe motiv că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri, când ai război la graniţe, nu ar fi un semnal bun.

În replică, social-democrații i-au transmis să nu mai creeze fumigene și să fie preocupat mai degrabă de problemele penale ale liberalilor ieșeni.

„La Iaşi, preşedintele PNL, Alexandru Muraru, este într-o situaţie grea, cazurile penalilor Chirică şi Alexe îi dau mari bătăi de cap. Greu să explice ieşenilor că partidul pe care îl reprezintă nu este nici Chirică şi nici Alexe, că doar sunt pe funcţii alese sub sigla PNL. În încercarea de a scăpa din încercuire, dl. Muraru creează fumigene la Bucureşti. Brusc îl preocupă soarta guvernării începând cu primăvara anului viitor”, a scris Ştefan Radu Oprea, luni pe Facebook. 

Social-democratul i-a propus preşedintelui filialei PNL Iaşi să fie „mai degrabă îngrijorat de ştirile care spun că energia electrică s-a vândut cu 2.660 lei/Mwh”.

„Scumpirea majoră a preţului la gaze şi energie este principala cauză de creştere a inflaţiei care erodează veniturile tuturor românilor. Aici aşteaptă cetăţenii soluţii, iar PSD a venit cu propunerea concretă a reglementării preţurilor pentru că este evident că actuala schemă de plafonare nu poate tempera creşterea preţurilor. Haideţi să ne concentrăm pe soluţii şi nu pe scenarii. PSD a intrat la guvernare pentru a susţine cetăţenii şi economia în aceste momente dificile, nu pentru jocuri şi declaraţii politicianiste”, a adăugat Oprea.

În replică, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a încercat să calmeze apele, susținând că liberalii nu iau în calcul un astfel de scenariu.

„Ideea rotativei guvernamentale este cuprinsă într-un angajament făcut de PNL la formarea coaliţiei de guvernare. PNL îşi respectă angajamentele, iar protocolul pe care se bazează actuala coaliţie nu face excepţie. Nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului", a afirmat Ionuţ Stroe, luni, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, „orice subiect de o asemenea importanţă" trebuie discutat în coaliţie, înainte de orice fel de declaraţii publice.

„Este o perioadă dificilă pentru ţară, în care guvernarea trebuie să fie tratată cu responsabilitate şi seriozitate", a subliniat Ionuţ Stroe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇