Ciucă spune că nu s-a întâlnit cu Kelemen Hunor de peste o săptămână, ca să-l întrebe de aplauzele pentru Orban

Ciucă spune că nu s-a întâlnit cu Kelemen Hunor de peste o săptămână, ca să-l întrebe de aplauzele pentru Orban

Premierul Nicolae Ciucă, a declarat, marţi seara, că aşteaptă o şedinţă a coaliţiei de guvernare pentru clarificări pe tema discursului premierului Ungariei, Viktor Orban.

Nicolae Ciucă a fost întrebat de jurnalişti despre declaraţiile preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut clarificări din partea Uniunii.

„Niciunul dintre noi nu trebuie să dea aplauze pentru astfel de explicaţii. (...) Reiterez că România este cunoscută pentru disponibilitatea şi pentru deschiderea ei pentru tot ceea ce înseamnă toleranţă culturală, religioasă, etnică. Până în acest moment am construit astfel încât să putem să ne bucurăm de tot ceea ce înseamnă valorile Uniunii Europene", a răspuns premierul Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

De asemenea, el a precizat că nu s-a întâlnit cu Kelemen Hunor pentru a discuta despre acest subiect.

„Nu am reuşit să mă văd cu domnul preşedinte Kelemen Hunor. Nu este un subiect pe care să-l fi discutat la telefon. Aşteptăm, aşa cum am discutat cu ceilalţi membri ai coaliţiei, să avem o şedinţă de coaliţie şi aceste clarificări să aibă loc în cadrul şedinţei", a precizat Nicolae Ciucă, la sediul central al PNL, după o şedinţă a conducerii liberalilor.

Totodată, liderul PNL a fost întrebat de jurnalişti dacă se poate vorbi despre ieşirea de la guvernare a UDMR în urma acestor declaraţii ale lui Kelemen Hunor. „Vă rog să ne daţi voie să aibă loc această şedinţă, să avem clarificări. Este clar că astfel de derapaje de retorică şi chiar ideologice nu au ce să caute într-un context atât de sensibil", a mai răspuns Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR în contextul discursului susţinut în România de premierul Ungariei, Viktor Orban, dar şi de o discuţie clarificatoare în cadrul coaliţiei.

„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea şi din rândul UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conţinutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înţeles despre ce se vorbeşte şi au aplaudat pur şi simplu generic personajul care a ţinut discursul. Oricare ar fi explicaţia, ea trebuie să existe şi cred că trebuie să existe o discuţie clarificatoare inclusiv în coaliţia de guvernare", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la conferinţa de presă comună cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu.

ADVERTISING

Potrivit lui Iohannis, „nu-şi doreşte nimeni în România să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat.

UDMR nu vrea să plece de la guvernare

În ce-l privește pe Kelemen Hunor, acesta a susținut vineri că nu este cazul să se discute despre o criză în coaliţia de guvernare, pentru că Uniunea şi-a îndeplinit până în prezent toate obligaţiile asumate alături de parteneri, adăugând că premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a vorbit deloc la Tuşnad despre România şi despre autorităţile de la Bucureşti.

Kelemen Hunor a reafirmat poziţia „extrem de clară" a UDMR de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit preşedintelui UDMR, au existat, vor exista probabil dispute în Uniunea Europeană în continuare, dar asta nu priveşte coaliţia de guvernare, coeziunea acesteia.

„Am văzut că mulţi au sărit: 'Trebuie scos UDMR de la guvernare'. Dar de ce? Pentru declaraţiile noastre, pentru acţiunea sau inacţiunea noastră în Guvern, pentru respectarea sau nerespectarea programului de guvernare, acordului de coaliţie şi a intereselor Guvernului şi a ţării, da, ok. Putem să căutăm sancţiuni, putem să căutăm fel de fel de chestiuni legate de funcţionarea, de îmbunătăţirea coaliţiei, dar aici nu este cazul.

Da, să avem o discuţie, nu avem nimic împotrivă, când spune cineva la o şedinţă ulterioară a coaliţiei, se poate discuta. E un subiect important, am înţeles, dar nimeni nu poate spune în acest moment că UDMR sau liderii Uniunii n-au respectat partenerii din coaliţie, n-au respectat acordul din coaliţie, programul de guvernare şi au acţionat împotriva intereselor generale şi specifice ale României pe undeva. Asta nu se poate spune", a susţinut Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a menţionat că „Viktor Orban a făcut nişte clarificări suplimentare, la Viena, pe marginea discursului susţinut la Tuşnad, precizând că condamnă rasismul şi că nu a fost o declaraţie aşa cum a fost prezentată şi probabil că acea propoziţie greşită, interpretabilă, a fost scoasă din context şi a fost interpretată".

În ceea ce priveşte aplauzele primite de Orban, liderul UDMR a spus că nimeni nu-i putea împiedica pe cei prezenţi la evenimentul de la Băile Tuşnad, dintre care mulţi au venit din curiozitate, să aplaude din respect sau din alte considerente.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇