Viktor Orban provoacă indignare cu o declarație rasistă la Băile Tușnad: Țările în care se amestecă rasele "nu mai sunt națiuni"

Viktor Orban provoacă indignare cu o declarație rasistă la Băile Tușnad: Țările în care se amestecă rasele "nu mai sunt națiuni"

Premierul Ungariei, Viktor Orban s-a dezlănțuit împotriva „amestecului” dintre rasele europene și cele non-europene. Discursul său a atras imediat indignarea partidelor și politicienilor de opoziție și a politicienilor europeni.

„Noi (maghiarii – n.red.) nu suntem o rasă amestecată… și nu dorim să devenim o rasă amestecată”, a declarat Orban, în weekend, la Băile Tușnad. El a adăugat că țările în care europenii se amestecă cu non-europenii „nu mai sunt națiuni”, relatează The Guardian.

Katalin Cseh, europarlamentar din partea partidului de opoziție Momentum, a fost îngrozită de discursul premierului. "Declarațiile lui amintesc de o perioadă pe care cred că toți vrem să o uităm. Acestea arată culorile reale ale regimului", a spus ea.

Cseh s-a adresat persoanelor de rasă mixtă in Ungaria, într-un mesaj postat pe Twitter: "Culoarea pielii tale poate fi diferită, poți veni din Europa sau de dincolo de ea, dar ești unul dintre noi și suntem mândri de tine. Diversitatea întărește națiunea, nu o slăbește."

Europarlamentarul român Alin Mituța a răspuns și el cu furie la afirmațiile lui Orban: "Să vorbești despre rasă sau despre 'puritate etnică', mai ales într-o regiune atât de mixtă precum Europa Centrală și de Est, este delirant și periculos. La fel este și domnul Orban", a scris acesta pe Twitter.

Orban a făcut declarațiile controversate în timpul discursului anual de la Universitatea de Vară din Băile Tuşnad, județul Harghita, unde a lansat anterior idei politice sau direcții ideologice. În 2014, el a spus aici pentru prima dată că dorește să clădească "o democrație liberală" în Ungaria.

ADVERTISING

Discurs apocaliptic despre declinul Occidentului

Anul acesta, Viktor Orban a ținut un discurs apocaliptic în care a prezis declinul Occidentului și a profețit "un deceniu de pericol, incertitudine și război". El a făcut sâmbătă mai multe referiri la teoria conspirației "marii înlocuiri", care susține existența unui complot pentru înlocuirea prin imigrație a populației albe din Statele Unite și din țările europene.

Orban a spus că "este un truc ideologic al stângii internaționale să susțină că populația europeană este deja de rasă mixtă" și a numit demografia, migrația și genul drept principalele câmpuri de luptă ale viitorului. În aceeași zi, la Budapesta s-a desfășurat marșul anual Pride (al comunităţii gay).

Péter Krekó, de la grupul de reflecție Political Capital din Budapesta, consideră că Orban este mai departe ca niciodată de curentul principal european. "Cred că el crede cu adevărat că presiunile migrației vor însemna că Occidentul unit se va sfârși în curând și că fiecare guvern va deveni de extremă dreapta… De asemenea, e clar că vrea ca Rusia să câștige acest război."

ADVERTISING

"Știe exact ce reacție va exista la acest discurs și cred că se pregătește pentru o lipsă de compromis. Vrea să ducă o luptă simbolică în loc să vorbească despre măsurile de austeritate pe care va trebui să le introducă", a mai spus Krekó.

Șeful guvernului Ungariei a criticat, totodată, sprijinul militar oferit de Occident Ucrainei, poziționându-se drept cel mai important aliat al Moscovei din interiorul Uniunii Europene. "Cu cât NATO le oferă mai multe arme moderne ucrainenilor, cu atât rușii vor împinge mai mult linia frontului înainte… Ce facem noi este să prelungim războiul", a spus el în discursul de sâmbătă.

Discursul formulat în termenii duri ai extremei-drepte a fost rostit la două zile după ce ministrul de Externe al Ungariei a făcut o vizită-surpriză la Moscova pentru discuții și îl plasează pe Orban cu mult în afara consensului european asupra războiului din Ucraina.

ADVERTISING

Orban a spus că sarcina Occidentului nu ar trebui să fie aceea de a spera la o victorie a Ucrainei, ci de a media un acord de pace. "Nu ar trebui să fim de partea Rusiei sau a Ucrainei, ci între ele", a spus el, adăugând că politica impunerii sancțiunilor împotriva Rusiei nu a funcționat.

Un semn al renunțării la fondurile europene

Viktor Orban a câștigat al patrulea mandat consecutiv în alegeri la începutul acestui an, guvernul său fiind acuzat că a înăbușit libertatea presei și a încălcat normele democratice după ce partidul său, Fidesz, a câștigat puterea, în 2010. După criza refugiaților din 2015, Guvernul Orban a făcut din retorica sa antimigrație principala temă de discuție.

Pe plan intern, lupta lui Orban cu instituțiile europene pare să se intensifice. UE a înghețat mai multe miliarde de euro din fondurile de redresare alocate Ungariei din cauza corupției și a îngrijorărilor privind statul de drept. Discursul dur al lui Orbán ar putea fi un semn că guvernul ungar a renunțat să mai primească aceste fonduri, notează The Guardian.

Comisia Europeană a dat în judecată Ungaria pentru o lege anti-LGBTQ+, o copie a unei legi ruse care pedepsește propaganda gay. Aceasta prevede că este interzis ca persoanele gay să apară în materialele educaționale din școli sau în emisiunile de televiziune urmărite de minori.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇