La Tușnad, Tőkés i-a cerut lui Orban să susțină autonomia Ținutului Secuiesc, iar Orban a criticat UE (Video)

La Tușnad, Tőkés i-a cerut lui Orban să susțină autonomia Ținutului Secuiesc, iar Orban a criticat UE (Video)
Foto: Captură video

Sâmbătă, în cadrul Universității de Vară de la Tușnad, au luat cuvântul László Tőkés, care i-a cerut premierului Viktor Orban să susțină autonmia Ținutului Secuiesc, dar și Viktor Orban, care a criticat UE pentru strategia adoptată față de războiul din Ucraina.

Tőkés: Integrarea fără autonomie este un teren propice pentru asimilare

László Tőkés i-a cerut premierului ungar Viktor Orbán să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc, în prezentarea pe care a susţinut-o în cadrul celei de-a 31-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad („Tusványos”), relatează MTI.

“Dorim să îl rugăm pe domnul prim-ministru să susţină eforturile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc într-un mod mai eficient ca până acum, ştiind că integrarea fără drepturi comunitare şi fără autonomie este un teren propice pentru asimilare”, a declarat fostul episcop reformat.

ADVERTISING

László Tőkés a amintit că incriminarea instituţiei autonomiei este o caracteristică a vieţii politice româneşti încă de la începutul anilor ’90. Politicianul maghiar l-a citat pe fostul preşedintele Ion Iliescu, dintr-un fost document secret făcut public, care în 1995 i-a spus secretarului de stat adjunct american Richard Holbrooke că aprobarea cererii de autonomie ar “duce la bantustanizarea României”, conform MTI.

Potrivit lui Tőkés, această viziune s-a reflectat şi în declaraţia preşedintelui român Klaus Iohannis, care a avut loc în urmă cu doi ani, atunci când acesta şi-a acuzat oponenţii social-democraţi că “vor să asigure o autonomie largă pentru Ţinutul Secuiesc” şi că “vor să dea Transilvania ungurilor”, mai exact, lui Viktor Orbán .

ADVERTISING

Potrivit fostului episcop reformat, din cauza faptului că la Bucureşti autonomia este incriminată în mod constant, şi viaţa politică maghiară din Transilvania este divizată de subiectul autodeterminării naţionale.

“Nu putem schimba această situaţie contradictorie decât printr-o voinţă publică unitară. Împreună cu aliaţii direcţi – Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) şi cu Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) – Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) va continua să lupte pentru autonomie în forma în care aceasta a fost descrisă şi în programul UDMR, şi nu va accepta niciun compromis”, a declarat politicianul maghiar.

ADVERTISING

Acesta a mai adăugat că vor profita de avantajul prezenţei UDMR în Guvernul României pentru a da un nou impuls subiectului autonomiei, care necesită aprobarea Parlamentului României.

În opinia lui László Tőkés, primul test al unităţii maghiare care se doreşte în Transilvania va fi elaborarea şi adoptarea legii minorităţilor, prevăzută în programul de guvernare.

Orban cere o nouă strategie a UE privind Ucraina și susține că sancțiunile au eșuat

La rândul lui, premierul ungar a spus, în discursul pe care l-a ținut sâmbătă la Universitatea de Vară de la Tușnad că Uniunea Europeană are nevoie de o nouă strategie privind războiul din Ucraina, deoarece sancţiunile împotriva Moscovei nu au funcţionat, potrivit Reuters.

„Este nevoie de o nouă strategie care să concentreze discuţiile de pace şi să elaboreze o propunere de pace bună... în loc de câştigarea războiului”, a spus Orban.

Tusványos 2022

Tusványos 2022

Publicată de Orbán Viktor pe Vineri, 22 iulie 2022

Orban, reales pentru al patrulea mandat consecutiv în aprilie, a reiterat că Ungaria - membră NATO - va rămâne în afara războiului din Ucraina vecină. El a mai spus că Ungaria nu este dispusă să sprijine embargourile UE sau limitările asupra importurilor de gaze ruseşti, deoarece acest lucru i-ar submina economia, care depinde în proporţie de 85% de importurile de gaze ruseşti.

Orban a susținut că strategia occidentală asupra Ucrainei a fost construită pe patru piloni - că Ucraina poate câştiga un război împotriva Rusiei cu armele NATO, că sancţiunile vor slăbi Rusia şi vor destabiliza conducerea acesteia, că sancţiunile ar afecta Rusia mai mult decât Europa şi că lumea s-ar uni în sprijinul Europei. Și că această strategie a eşuat, deoarece guvernele din Europa se prăbuşesc „ca un joc de domino”, preţurile la energie au crescut şi acum este nevoie de o nouă strategie.

„Stăm într-o maşină care are o perforaţie în toate cele patru anvelope: este absolut clar că războiul nu poate fi câştigat în acest fel”, le-a spus Orban susţinătorilor săi.

Viktor-Orban-oameni-Tusnad

El a mai spus că nu există nicio şansă pentru discuţii de pace între Rusia şi Ucraina. „Deoarece Rusia doreşte garanţii de securitate, acest război poate fi încheiat doar cu discuţii de pace între Rusia şi America”, a susţinut Orban.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇