Câteva mii de maghiari au manifestat sâmbătă împotriva guvernului premierului Viktor Orban, în cea mai recentă dintr-o serie de demonstrații organizate în această săptămână, după apariția unei legi care a majorat drastic taxele pentru firmele mici, scrie Reuters.
Orban se confruntă cu cea mai grea provocare de când a preluat puterea în 2010, în condițiile în care inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, forintul a atins minime record, iar fondurile Uniunii Europene sunt incerte, pe fondul disputei privind standardele democratice.
Blocarea unui pod din Budapesta marți nu a reușit să împiedice aprobarea unei moțiuni guvernamentale de creștere a ratei de impozitare pentru sute de mii de firme mici, sfidând criticile unor asociații de afaceri și ale partidelor de opoziție.
Miercuri, guvernul Orban a redus, de asemenea, plafonarea prețurilor la utilități pentru gospodăriile cu un consum mai mare.
"Am o cunoștință care se încălzește doar cu energie electrică. Factura lunară de energie electrică a fost de 30.000 de forinți (75 de dolari) până acum, ceea ce nu este mult, dar de acum înainte va plăti 153.000", a declarat Miklos Nyiri, un pensionar în vârstă de 70 de ani prezent la miting.
"Este pensionar, așa că pensia va fi mâncată de factura la energie electrică, iar ei vor fi lăsați să pască pe câmp", a spus el, adăugând totuși că este puțin probabil ca protestul la scară mică să îl forțeze pe Orban să schimbe ceva.
Mitingul de sâmbătă a fost convocat de primarul unui orășel, Peter Marki-Zay, contracandidatul independent al lui Orban, a cărui alianță de opoziție a suferit o înfrângere zdrobitoare în alegerile parlamentare din aprilie.
Ildiko Hende, în vârstă de 52 de ani, care lucrează ca femeie de serviciu la o bancă, a deplâns, de asemenea, prezența scăzută la miting. "Lucrez de peste 30 de ani, dar ceea ce se întâmplă în această țară în acest moment este iadul întruchipat", a spus ea.
În pofida faptului că Orban a plafonat prețurile la combustibil și la unele alimente de bază, inflația a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, ajungând la 11,7% pe an în iunie, forțând banca centrală să intre în cel mai abrupt ciclu de înăsprire a ratei de la prăbușirea regimului comunist.
Chiar și așa, forintul se apropie de minime record față de euro, alimentând presiunile inflaționiste.
"Vreau doar să pot trăi o viață normală, fără a fi nevoit să strâng bănuți la sfârșitul fiecărei luni", a declarat Hende. "Prețurile sunt atât de mari încât te fac să înnebunești. Acest lucru chiar nu este sustenabil".