Kelemen Hunor îi răspunde lui Iohannis: Orban n-a vorbit deloc despre România. Dacă te duci la un astfel de eveniment, aplauzi

Kelemen Hunor îi răspunde lui Iohannis: Orban n-a vorbit deloc despre România. Dacă te duci la un astfel de eveniment, aplauzi

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a reacționat vineri după ce președintele Klaus Iohannis a cerut clarificări publice din partea formațiunii despre participarea unor membrii și miniștri UDMR la discursul rasist şi antieuropean al lui Viktor Orban, de sâmbătă, de la Băile Tuşnad.

Astfel, Kelemen Hunor a declarat pentru Agerperes că premierul Ungariei nu a vorbit deloc la Tuşnad despre România şi despre autorităţile de la Bucureşti.

Totodată, el a precizat că nu este cazul să se discute despre o criză în coaliţia de guvernare, pentru că Uniunea şi-a îndeplinit până în prezent toate obligaţiile asumate alături de parteneri.

ADVERTISING

"Orban n-a vorbit de România, Orban n-a vorbit de Guvernul României, de coaliţie, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliţie. Deci, se poate discuta în coaliţie ceea ce a spus Orban, eu sunt pregătit pentru orice discuţie", a declarat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a menţionat că "Viktor Orban a făcut nişte clarificări suplimentare, la Viena, pe marginea discursului susţinut la Tuşnad, precizând că condamnă rasismul şi că nu a fost o declaraţie aşa cum a fost prezentată şi probabil că acea propoziţie greşită, interpretabilă, a fost scoasă din context şi a fost interpretată".

ADVERTISING

”Aplauze sunt de foarte multe feluri”

În ceea ce priveşte aplauzele primite de Orban, liderul UDMR a spus că nimeni nu-i putea împiedica pe cei prezenţi la evenimentul de la Băile Tuşnad, dintre care mulţi au venit din curiozitate, să aplaude din respect sau din alte considerente.

"În ceea ce priveşte prezenţa colegilor, acolo au fost foarte mulţi oameni, merg din curiozitate, sunt curioşi ce declară un om politic, ce declară premierul Orban, aşa cum erau curioşi foarte mulţi care n-au fost prezenţi la Tuşnad şi au urmărit prin internet sau au citit ulterior - români, maghiari.

ADVERTISING

Sigur, oamenii merg acolo şi aplaudă şi aceste aplauze sunt de foarte multe feluri. Unii aplaudă din respect, alţii aplaudă din simpatie, alţii sunt de acord total sau parţial cu cele spuse şi aplaudă. Care ar fi problema din acest punct de vedere? Probabil că fiecare aplaudă din alte considerente, care fac un mixt de argumente, ar trebui să-l întrebi pe fiecare de ce aplaudă. Deci, sunt multe motive.

Şi eu dacă mă duc la un spectacol aplaud şi dacă îmi place în totalitate şi dacă îmi place parţial. Chiar nu văd sensul de ce să explicăm, să spunem cine de ce aplaudă un discurs. Este un lucru aproape firesc, dacă te duci la un astfel de eveniment aplauzi şi dacă ai fost de acord, şi dacă n-ai fost de acord", a declarat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a reafirmat poziţia "extrem de clară" a UDMR de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

"Nu suntem de acord cu războiul, nu suntem de acord cu nicio modalitate de a ataca un stat suveran şi, din acest punct de vedere, n-am avut şi nu avem dispute în coaliţie", a subliniat vicepremierul.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR în contextul discursului susţinut în România de premierul Ungariei, Viktor Orban, dar şi de o discuţie clarificatoare în cadrul coaliţiei.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a criticat în weekendul trecut "amestecul" dintre rasele europene și cele non-europene, într-un discurs care a atras indignarea partidelor și politicienilor de opoziție și a politicienilor europeni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇