Iohannis, reacţie după o săptămână de la declaraţiile lui Viktor Orban: Este inadmisibil! UDMR să explice

Iohannis, reacţie după o săptămână de la declaraţiile lui Viktor Orban: Este inadmisibil! UDMR să explice

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o primă reacţie, vineri, întrebat despre discursul rasist şi antieuropean al lui Viktor Orban, de sâmbătă, de la Băile Tuşnad.

”În principiu este greșit, o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică, cu un discurs construit pe teoria raselor, care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului 20, la Al Doilea Război Mondial. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat ca un demnitar european să vină cu această teorie, pentru a-și motiva demersurile politice”, a spus preşedintele, la Cotroceni.

ADVERTISING

"Este la fel de regretabil că un demnitar european vine pe scena publică, cu un discurs cu tentă antieuropeană", a adăugat Iohannis, care a subliniat că este o problemă pentru noi faptul că s-a întâmplat în Transilvania.

"Reacțiile spațiului public au arătat că e o problemă pentru noi", spune şeful statului.

El a anunţat că se disociază de ideile enunţate:

"E adevărat că, între timp, premierul Orban a încercat la Viena să retragă într-un fel afirmațiile sau să le reinterpreteze, e un semn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în UE. Nu e rolul meu să dau lecții de politică sau oratorie, dar nu pot să nu mă disociez clar de ideile vehiculate acolo".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus, şeful statului a cerut clarificări UDMR.

"Este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și miniștrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul.

Oricare ar fi explicația, ea trebuie să existe și trebuie să existe o discuție clarificatoare în coaliție", a precizat Iohannis.

ADVERTISING

Acesta apreciază, însă, că nu este nevoie de o criză guvernamentală.  

”Pe de altă parte, nu îşi doreşte nimeni să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne prefacem că acele lucruri spuse nu au fost aplaudate”, a mai declarat şeful statului.  

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a criticat în weekendul trecut "amestecul" dintre rasele europene și cele non-europene, într-un discurs care a atras indignarea partidelor și politicienilor de opoziție și a politicienilor europeni.

"Noi (maghiarii - n.red.) nu suntem o rasă amestecată… și nu dorim să devenim o rasă amestecată", a declarat Orban, în weekend, la Băile Tușnad. El a adăugat că țările în care europenii se amestecă cu non-europenii "nu mai sunt națiuni".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇