După discursul de la Tușnad, Viktor Orban a fost părăsit de consiliera care îi era prietenă de 20 de ani. Schimb acid de replici

După discursul de la Tușnad, Viktor Orban a fost părăsit de consiliera care îi era prietenă de 20 de ani. Schimb acid de replici

O consilieră a premierului Ungariei a demisionat, marți, din funcție în semn de protest față de discursul rasist ținut de Viktor Orban la Băile Tușnad, pe care îl consideră „pur nazist” și „demn de Goebbels”. A urmat un schimb de replici între cei doi care marchează sfârșitul unei colaborări de 20 de ani.

Zsuzsa Hegedüs îl cunoaște pe Viktor Orban din 2002, iar cei doi au avut, pe lângă relația profesională, o relație de prietenie. Cu toate acestea, în scrisoarea deschisă prin care și-a anunțat demisia, Hegedüs, una dintre cele mai vechi colaboratoare ale premierului, mărturisește că s-a simțit tot mai inconfortabil după „întorsătura iliberală” din ultimii ani a acestuia.

ADVERTISING

Începând din 2015, Orban a făcut din retorica împotriva imigrației și din discursul de extremă-dreapta o componentă importantă a platformei sale politice, însă declarațiile rasiste rostite sâmbătă, la Băile Tușnad, în care a pomenit despre "amestecul raselor", a depășit chiar și standardul său, relatează The Guardian.

Discurs nazist, demn de Goebbels

Zsuzsa Hegedüs menționează în scrisoarea sa de demisie că l-a apărat multă vreme pe premier împotriva acuzațiilor de antisemitism, dar crede că ultimul lui discurs nu mai poate avea justificare.

"Nu știu cum de nu ai observat că atunci când ai citit discursul, ca de obicei, ai prezentat un text pur nazist demn de Goebbels, de la precedentul anti-migrant și anti-european", i-a transmis ea lui Orban în scrisoarea publicată de hvg.hu.

"Îmi pare sincer rău că trebuie să pun capăt unei relații din cauza unei poziții atât de rușinoase, care, deși mi-a devenit din ce în ce mai dificilă de când ai luat-o pe o turnură iliberală, tot părea sustenabilă pe termen scurt. Totuși, după un astfel de discurs, care contrazice toate valorile mele de bază, nu mai am altă opțiune: în ciuda faptului că nu mi-ai restricționat niciodată libertatea totală în cererea ta inițială, acum trebuie să mă despart public de tine din cauza a ceea ce a fost spus la Tușnad", a adăugat consiliera.

ADVERTISING

Orban: "Rasismul meu este exclus din start"

Biroul premierului a publicat un răspuns prin care acceptă demisia consilierei, negând acuzațiile de rasism.

"Dragă Zsuzsa!

Nu mă poți acuza serios de rasism după 20 de ani în care am lucrat împreună. Știi cel mai bine că guvernul meu urmează o politică de toleranță zero când vine vorba de antisemitism și rasism în Ungaria. Ne cunoaștem de o mie de ani. Știi că, după înțelegerea mea, Dumnezeu i-a creat pe toți oamenii după chipul Lui. Prin urmare, în cazul meu, rasismul este exclus ab ovo ("din start" – în latină, n.r.).

În orice caz, regret decizia ta, recunosc. Iau cunoștință de decizia ta", a scris Orban.

ADVERTISING

Hegedüs a transmis ulterior o nouă scrisoare adresată premierului, în care precizează că nu înțelege cine l-a inspirat să țină un asemenea discurs și cum acesta nu a observat că, prezentat în această formă, discursul nu corespunde cu intențiile lui reale, relatează site-ul Telex.hu.

"Mă cunoști suficient de bine de 20 de ani ca să știi cât mă costă pe mine această scrisoare (…). Tot ce pot să spun este că dacă recitești partea relevantă a textului publicat pe baza discursului tău de la Tușnad, vei înțelege de ce nu accept ceea ce am crezut încă din copilăria mea, că aceste orori au fost posibile pentru că prea mulți au tăcut când s-a născut ura pe care au clădit-o naziștii", a scris ea.

Orban se va întâlni cu prietenul Trump

Viktor Orban a spus, sâmbătă, la Universitatea de vară de la Băile Tușnad, că amestecul între rasele europene este acceptabil, dar cel al europenilor cu rasele non-europene produce oameni de "rase amestecate". "Noi (maghiarii, n.red.) nu suntem o rasă mixtă… și nu vrem să devenim o rasă mixtă", a declarat el, adăugând că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt "națiuni".

Criticile la adresa lui Viktor Orban nu reprezintă o noutate, după ce acesta s-a consacrat ca luptător împotriva așa-numitei corectitudini politice și a elitelor europene, însă demisiile pe baza respectării unor principii sunt foarte rare în cercul său apropiat. Gestul consilierei denotă că până și în rândurile celor mai fideli susținători ai premierului maghiar retorica lui rasistă provoacă neliniște, remarcă The Guardian.

Cu toate acestea, Orban nu a dat niciun pas înapoi după derapajul din Ardeal. Săptămâna viitoare, el va avea o nouă tribună de la care să se exprime, când va deschide lucrările CPAC Texas, o reuniune a conservatorilor americani, Donald Trump fiind unul dintre susținătorii săi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇