Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a criticat declarațiile făcute de premierul Ungariei la Universitatea de vară de la Tușnad, unde Viktor Orban a atacat UE pentru implicarea în războiul din Ucraina și a făcut afirmații revoltătoare despre amestecul raselor în Europa.
„Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, în contextul global complex pe care trebuie să îl înfruntăm cu toții, mai ales că pozițiile noastre oficiale sunt diferite de aceste teze. E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declarațiile privind rasele, care nu sunt acceptabile”, a spus Aurescu, pentru Digi24.ro.
Ministrul a ținut, însă, să remarce că, potrivit unei promisiuni pe care a primit-o de la ministrul de Externe al Ungariei, demnitarii prezenți Universitatea de vară de la Tușnad nu au abordat teme sensibile pentru opinia publică din România, cum ar fi obținerea autonomiei de către maghiarii din Harghita și Covasna.
"(…) ministrul Szijjártó mi-a oferit asigurări că oficialii ungari care vor participa la evenimentele de la Tușnad vor avea în vedere aceste repere și vor manifesta o atitudine responsabilă față de relația bilaterală. Mi-a spus atunci că este în interesul Ungariei ca relația bilaterală să nu fie afectată", a spus el.
"Ceea ce am putut constata la final este că partea ungară a respectat această parte a înțelegerii noastre, în sensul că discursul public al oficialilor ungari, inclusiv discursul principal de sâmbătă al premierului Orban, nu a fost provocator la adresa României, nefiind abordate sau menționate, în special, chestiuni sensibile pentru noi, cum ar fi așa-zisa autonomie pe criteriul etnic sau acordarea de drepturi colective pentru persoanele aparținând minorităților naționale", a continuat acesta.
Aurescu a menționat că s-a ținut cont de solicitările legate strict de relația bilaterală dintre țara noastră și Ungaria, iar la Tușnad "nu a fost nimic provocator în mod direct în relație cu România, ceea ce e diferit față de alte ediții ale acestui eveniment".
Ministrul de Externe a precizat că România nu împărtășește opiniile lui Orban despre implicarea UE în sprijinirea Ucrainei.
"Este clar că Ucraina este victimă a agresiunii ilegale a Rusiei, care este agresorul, iar Ucraina trebuie sprijinită să reziste și să câștige. Sancțiunile decise de UE, SUA și alți parteneri internaționali sunt necesare și utile, România a sprijinit și continuă să sprijine consolidarea regimului european și internațional de sancțiuni împotriva Rusiei, care își produc deja efectele. Iar aceste efecte vor fi resimțite de Rusia și mai mult în lunile următoare, pentru că este nevoie de un anumit interval de timp ca ele să acționeze. A fost și este o abordare corectă din partea comunității internaționale democratice", a subliniat Aurescu.