Ciucă nu vrea ca românii să-și facă speranțe că vor avea pensii mai mari sau vor plăti facturi mai mici

Ciucă nu vrea ca românii să-și facă speranțe că vor avea pensii mai mari sau vor plăti facturi mai mici

Premierul Nicolae Ciucă a făcut marți seară declarații, după o ședință a liberalilor în care au vorbit despre rectificarea bugetară precum şi măsuri pentru absorbția fondurilor europene, dar și pentru a-i ajuta pe români să treacă mai ușor peste crize.

La insistențele jurnaliștilor, Ciucă a admis că s-a discutat propunerea ca pensiile mai mici de 3.000 de lei să nu mai fie impozitate, însă a subliniat că măsura nu a fost încă discutată în coaliție cu PSD și UDMR, astfel că românii să nu-și facă așteptări. Și mai tranșant a fost când a transmis ca românii să nu-și facă speranțe că pensiile vor fi majorate.

ADVERTISING

„(Eliminarea impozitului pentru pensiile sub 3.000 de lei, n.red.) este o varianta pe care am discutat-o și în ședința de astăzi, este o propunere care a aparținut PNL încă din vremea în care conducea Ministerul Muncii. Toate aceste chestiuni trebuie discutate și validate cu partenerii din coaliție, dați-ne voie să mergem în coaliție cu această propunere”, a spus Ciucă.

El a confirmat că impactul bugetar ar fi de 87 de milioane de lei lunar, ceea ce înseamnă aproximativ un miliard de lei pentru un an.

ADVERTISING

„Cealaltă variantă de mărire a pensiilor, în momentul de față nediscutând acest subiect, vă rog să-mi dați voie să nu creăm oamenilor așteptări care nu-și au locul în acest moment”, a adăugat premierul.

Nu vom avea facturi mai mici

Ciucă a fost întrebat și dacă Guvernul ia în calcul o revenire la reglementarea pieței energiei, în condițiile în care ne așteaptă o iarnă grea.

„De 7 luni de zile, cu toate crizele suprapuse, am reușit totuși să păstrăm un echilibru în tot ceea ce am făcut. Toate analizele duc către o perioada care poate să genereze efecte noi, elemente de provocare noi, atât în domeniul economic, cât și în domeniul securitar”, a admis și premierul.

ADVERTISING

Însă spune că nu sunt avute în vedere momentan măsuri suplimentare față de cele în vigoare deja.

„Oamenii nu trebuie să primească facturi duble pentru ca nu s-a schimbat nimic în textul OUG care stabilește prețul plătit de consumatorii casnici și economici. Dacă s-a întâmplat, este o greșeală și ea trebuie verificată.

Așa cum ne-am angajat, în momentul de față mergem pe aplicarea OUG pentru aprilie 2022 - martie 2023 și când vom avea datele concrete asupra unei sume compensatorii vom lua o decizie.

O reducere a prețului mai mult decât este acum nu este posibil. Trebuie să fim onești și să le spunem oamenilor adevărul: bugetul este public și aceștia sunt banii pe care îi putem aloca pentru compensarea prețului la energie și gaze”, a mai spus Nicolae Ciucă.

El a asigurat din nou că România nu va rămâne fără gaz la iarnă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇