Premierul Nicolae Ciucă a făcut marți seară declarații, după o ședință a liberalilor în care au vorbit despre rectificarea bugetară precum şi măsuri pentru absorbția fondurilor europene, dar și pentru a-i ajuta pe români să treacă mai ușor peste crize.
La insistențele jurnaliștilor, Ciucă a admis că s-a discutat propunerea ca pensiile mai mici de 3.000 de lei să nu mai fie impozitate, însă a subliniat că măsura nu a fost încă discutată în coaliție cu PSD și UDMR, astfel că românii să nu-și facă așteptări. Și mai tranșant a fost când a transmis ca românii să nu-și facă speranțe că pensiile vor fi majorate.
„(Eliminarea impozitului pentru pensiile sub 3.000 de lei, n.red.) este o varianta pe care am discutat-o și în ședința de astăzi, este o propunere care a aparținut PNL încă din vremea în care conducea Ministerul Muncii. Toate aceste chestiuni trebuie discutate și validate cu partenerii din coaliție, dați-ne voie să mergem în coaliție cu această propunere”, a spus Ciucă.
El a confirmat că impactul bugetar ar fi de 87 de milioane de lei lunar, ceea ce înseamnă aproximativ un miliard de lei pentru un an.
„Cealaltă variantă de mărire a pensiilor, în momentul de față nediscutând acest subiect, vă rog să-mi dați voie să nu creăm oamenilor așteptări care nu-și au locul în acest moment”, a adăugat premierul.
Nu vom avea facturi mai mici
Ciucă a fost întrebat și dacă Guvernul ia în calcul o revenire la reglementarea pieței energiei, în condițiile în care ne așteaptă o iarnă grea.
„De 7 luni de zile, cu toate crizele suprapuse, am reușit totuși să păstrăm un echilibru în tot ceea ce am făcut. Toate analizele duc către o perioada care poate să genereze efecte noi, elemente de provocare noi, atât în domeniul economic, cât și în domeniul securitar”, a admis și premierul.
Însă spune că nu sunt avute în vedere momentan măsuri suplimentare față de cele în vigoare deja.
„Oamenii nu trebuie să primească facturi duble pentru ca nu s-a schimbat nimic în textul OUG care stabilește prețul plătit de consumatorii casnici și economici. Dacă s-a întâmplat, este o greșeală și ea trebuie verificată.
Așa cum ne-am angajat, în momentul de față mergem pe aplicarea OUG pentru aprilie 2022 - martie 2023 și când vom avea datele concrete asupra unei sume compensatorii vom lua o decizie.
O reducere a prețului mai mult decât este acum nu este posibil. Trebuie să fim onești și să le spunem oamenilor adevărul: bugetul este public și aceștia sunt banii pe care îi putem aloca pentru compensarea prețului la energie și gaze”, a mai spus Nicolae Ciucă.
El a asigurat din nou că România nu va rămâne fără gaz la iarnă.