Angajatorii din România plătesc printre cele mai mari taxe și impozite din Europa

Angajatorii din România plătesc printre cele mai mari taxe și impozite din Europa

România, alături de Turcia și Slovacia se numără printre cele mai costisitoare piețe europene din punct de vedere al angajatorilor.

Mai exact, costul total per angajat la fiecare salariu net de 1.000 euro implică un plus de 75% în taxe și impozite, arată un studiu Accace, companie de consultanță de afaceri și externalizare servicii.

Analiza a fost făcută în 18 țări europene, iar specialiștii Accace au calculat cheltuielile pentru condițiile standard de angajare pe scenariul unui salariu net de 1.000 euro, fără tichete de masă, fără copii, cu normă întreagă, excluzând toate beneficiile excepționale.

ADVERTISING

Potrivit analizei, la fiecare salariu net de 1.000 euro din Turcia, angajatorii vor plăti un plus de circa 800 euro, cei din România, Bosnia sau Estonia - peste 750 euro, iar cei din țări precum Portugalia și Norvegia – circa 700 euro.

Când vine vorba de impozitul pe venit, Turcia, Polonia și Estonia sunt țările cu cele mai mari valori per angajat.

Companiile românești, pe de altă parte, achită un impozit pe venit de circa 10% din contravaloarea unui salariu net de 1.000 euro.

Există și deduceri suplimentare, însă acestea se aplică doar în anumite țări. De exemplu, în Cipru există Fondul de coeziune, Fondul de disponibilizare și Fondul de formare industrială - toate fiind incluse în contribuțiile angajatorului. De asemenea, se poate aplica Fondul de vacanță, în funcție de angajator.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Trei sferturi dintre companii și-au majorat bugetele pentru salarii

Pe de altă parte, trei sferturi dintre companiile din România, respondente la Barometrul de HR realizat de PwC România, au ajustat sau vor ajusta salariile cu inflația sau cu un procent situat între inflație și creșterea planificată inițial.

Astfel, creșterea medie a bugetului salarial total în 2022 față de 2021 este de 9,4%.

Mai exact, arată sondajul, 41% dintre companii au revizuit în sus bugetul de creșteri salariale, însă insuficient pentru a compensa pierderea de venituri cauzată de inflație, un sfert au ajustat sau vor ajusta salariile cu nivelul inflației pentru toți angajații, iar 9% au ajustat cu inflația doar pentru anumite categorii de angajați.

ADVERTISING

Rata medie a inflației la care se raportează companiile respondente atunci când ajustează bugetul este în medie de 8,2%. Însă, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), rata inflației a ajuns în luna mai la 14,5%, fiind cea mai ridicată din ultimii 19 ani în România. Cea mai recentă prognoză de inflație a Băncii Naționale a României (BNR) pentru finalul acestui an este de 12,5%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇