Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE, spune că pentru această iarnă trebuie să fim pregătiţi şi pentru cel mai negru scenariu şi trebuie să umplem depozitele la maximum posibil, în niciun caz să ne mulţumim cu limita de 80% impusă de UE, așa cum tind guvernanții să ne liniștească.
„Pentru această iarnă trebuie să fim pregătiţi şi pentru cel mai negru scenariu, trebuie să avem pe masă absolut toate soluţiile posibile şi imposibile pentru a trece peste această iarnă”, a spus vicepreşedintele ANRE, la emisiunea Talk News de la Profit News TV.
„Trebuie să umplem depozitele de înmagazinare de gaze la maximum posibil. În niciun caz nu trebuie să ne mulţumim cu limita de 80% impusă de Uniunea Europeană, limită care în câteva zile va fi depăşită, ar trebui să ţintim un 90 – 95% pentru a fi cât de cât liniştiţi în privinţa iernii care o să vină”, a precizat Zoltan Nagy-Bege.
Vicepreşedintele ANRE a mai arătat că faptul că avem toate scenariile pe masă este normal.
„Ne aşteaptă o iarnă foarte complicată, şi nu din punct de vedere meteorologic, ci al asigurării aprovizionării cu gaze şi energie, pentru că sunt foarte multe lucruri impredictibile. Nu ştiu ce se va întâmpla în piaţă, nu ştiu dacă va exista import de gaze din Rusia sau din alte surse şi atunci este foarte bine că Dispecerul spune lucrurilor pe nume şi se pregăteşte şi pentru cel mai negru scenariu. Este important să fim pregătiţi şi pentru acest lucru, pentru ca să ştim ce avem de făcut”, a comentat Zoltan Nagy-Bege.
Fantoma anilor 80 vs. consum responsabil
Legat de sistemul de compensare a facturilor și discuțiile politice ale momentului, vicele ANRE spune că foarte puțin probabil să mai vedem prețurile din 2020 și 2021, dar nici nu consideră că forțarea consumatorilor să economisească energie e o soluție. Însă spune că ar trebui încurajați prin recompense cei care o fac.
„În niciun caz nu este voba de întoarcerea la anii 80, vorbim de cu totul altceva. Cred că este o măsură responsabilă (economisirea, n.red.) şi, dacă în România, în acest moment majoritatea consumatorilor casnici şi o parte din consumatorii industriali beneficiază de plafonare şi nu sunt chiar stimulaţi să facă asemenea economii, pentru că un preţ de 68 de bani este un preţ care nu are nicio legătură cu realitatea din piaţă, aceşti consumatori nu sunt stimulaţi deloc să facă economie şi probabil majoritatea lor nici nu o să facă”, a spus vicepreşedintele ANRE.
El a precizat că probabil că anul acesta, aceste stimulente care sunt de a economisi nu vor produce efecte spectaculoase în România, dar consideră și că nu ar trebui pusă problema „să penalizăm pe cineva pentru consum, mai degrabă trebuie să bonificăm pe cei care reuşesc să facă economii”.
Ciolacu se laudă cu creștere economică peste așteptări și măsuri pentru românii care nu s-au drămuit
Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, susţine că România va avea o creştere economică peste cea estimată, dar şi că deficitul bugetar estimat nu va fi depăşit.
„Veţi vedea că anul acesta vom avea o creştere economică mai mare decât cea estimată. Ne vom încadra în deficitele bugetare estimate, cu adevărat, această creştere economică trebuie să se regăsească şi la români şi noi trebuie să găsim soluţii. (...) Ei s-au gândit că apocalipsa este în pandemie. Nu s-au gândit că după pandemie o să vină şi o criză economică, o să vină şi un război la frontieră şi multe alte lucruri. Că, dacă gândeşti că poate să vină şi ceva mai rău, atunci ar fi avut altă drămuire”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni seară, în cadrul unei emisiuni la România Tv.
Liderul PSD a subliniat că Guvernul şi coaliţia trebuie să găsească soluţii „pentru ca românii să-şi păstreze puterea de cumpărare”.
Legat de criza energiei, Ciolacu spune că el nu va cere populației, după ce a trăit în perioada comunismului, să stingă din becuri.
„Am trăit în acea perioadă a comunismului, când s-au făcut, totuşi, nişte investiţii majore în sistemul de distribuţie, de producţie, de furnizare. România, în acest moment, la energie electrică, cât produce, atât consumă. Oamenii nu ne-au trimis în aceste funcţii de demnitari ai statului român ca să aducem iarăşi raţionalizarea şi ...
În cazul în care cineva doreşte să facă economie, e un lucru foarte bun, dar e o decizie personală, care ţine de bugetul familiei. Eu nu pot să le cer românilor să vină să facă vreo economie, să stingem becuri. Există şi alte state în Uniunea Europeană care nu sunt la capacitatea României. Nu avem o independenţă energetică, dar nici eu nu i-am pus pe ultimele două guverne să închidem mine şi să venim cu nişte aberaţii... o sarabandă de greşeli.
Tot răul care se întâmplă în acest moment - haideţi să fim corecţi, fără să atac pe nimeni personal, coaliţia - este de la o liberalizare a preţurilor în energie total haotică, fără niciun fundament. (...) Eu nu am fost ales de oameni să vin să le schimb modul de viaţă. Dacă doresc şi îşi permit, să plătească...”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni seară, la România TV.
Ciolacu a anunţat că va face o propunere în Parlament pentru ca cei care depăşesc plafonul de consum de 255 de kilowaţi lunar să plătească preţul pieţei pentru consumul care depăşeşte acest plafon, iar până în 255 de kilowaţi să se aplice compensarea.
„90% dintre consumatorii casnici se încadrează în aceşti 255 (kilowaţi lunar – n.red.). În momentul acesta, o să propunem colegilor din Parlament doar pentru diferenţa între 255 şi 300 să plăteşti preţul întreg. Trebuia o abordare mai corectă din acest punct de vedere şi se poate face”, a mai spus Ciolacu.
Oficialul PSD a dat asigurări că România nu se va confrunta cu lipsa energiei electrice.
„Poveştile că rămâne România fără energie sunt pentru adormit copiii, nu va rămâne România fără energie”, a dat asigurări preşedintele Camerei Deputaţilor.