Moțiunea simplă a USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, a fost respinsă de Camera Deputaților. 85 de deputați au votat pentru, iar 191 împotrivă.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a abţinut, potrivit listei de vot final de pe site-ul Camerei Deputaţilor. De altfel, liderul PSD a fost singurul parlamentar al PSD care s-a abţinut la vot.
Voturile în favoarea moţiunii simple au venit de la USR - 37 de voturi, AUR- 24 de voturi şi neafliaţi, 23 de voturi.
Deputatul USR Cristina Prună a acuzat PSD de ipocrizie, după ce social democrații au votat împotriva moțiunii.
”Atâta ipocrizie cât am văzut astăzi în Parlament la colegii de la PSD nu încape nici în toată Casa Poporului. Domnule Ciolacu, toată vara aţi ieşit la tv să îl criticaţi pe Virgil Popescu şi astăzi aţi votat împotriva moţiunii.
Este o ruşine ceea ce faceţi, faceţi un spectacol la televizor, în spate vă negociaţi posturi de mii de euro, la ANRE. Să vă fie ruşine”, a spus de la tribuna plenului Cristina Prună de la USR.
Marți, liderul PSD Marcel Ciolacu afirmase că sub nicio formă nu poate să-i îndemne pe colegi să voteze o moţiune iniţiată de ”cei care au împins spre această liberalizare a preţurilor”. Este exclus ca această alianţă să se rupă până în anul 2024, a dat asigurări liderul PSD.
USR l-a acuzat pe Virgil POpescu, în textul moțiunii, că este un izvor nesecat de nepricepere și emblema acestui guvern eşuat.
”Virgil Popescu este un izvor nesecat de nepricepere. Este emblema acestui guvern eşuat, format din băieţi nu prea deştepţi. Iar acest lucru se vede în facturile fiecărui consumator din România. A început să se vadă dureros pe cardul angajaţilor din industria prelucrătoare.
Şi se vede în datoria de la buget pe care Guvernul României o are de achitat companiilor furnizoare de energie electrică: 40 de miliarde de lei – chiar dacă în ultimele săptămâni s-au jucat cu această cifră mai ceva ca la ruletă”, au precizat iniţiatorii acestei moţiuni.
Semnatarii au criticat schema de compensare şi plafonare a preţului energiei, "desăvârşită de Virgil Popescu", susţinând că aceasta este o "făcătură", o "şmecherie" sau o "manevră", care a generat panică şi incertitudine.