Adio, Ben Wallace! Cine e noul ministru al Apărării de la Londra

Adio, Ben Wallace! Cine e noul ministru al Apărării de la Londra

Guvernul britanic l-a numit pe fostul ministru al Energiei, Grant Shapps, în funcția de ministru al Apărării, după demisia lui Ben Wallace.

Un aliat cheie al premierului Rishi Sunak, Shapps este văzut ca o persoană de încredere care va elimina tensiunile dintre şeful Guvernului și Ministerul Apărării din perioada Wallace.

Shapps este un ministru versatil al Cabinetului, dar până acum a avut doar mandate axate pe piața internă: cel mai recent, a fost ministrul pentru Securitatea Energetică, anterior pentru scurt timp ministru de Interne și mai înainte al Transporturilor, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Într-un mesaj pe rețelele sociale, Shapps scrie: „Aștept cu nerăbdare să lucrez cu bărbații și femeile curajoși din forțele noastre armate, care apără securitatea națiunii noastre. Și continuând sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina în lupta ei împotriva invaziei barbare a lui Putin.”

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a demisionat, înainte de remanierea așteptată din partea premierului, după 4 ani în această funcţie.

Ben Wallace şi-a confirmat demisia într-o scrisoare adresată joi prim-ministrului, în care spune că Ministerul britanic al Apărării "este din nou pe cale de a fi de clasă mondială, cu oameni de clasă mondială".

ADVERTISING

"Regatul Unit este respectat în întreaga lume pentru forţele noastre armate, iar acest respect a crescut şi mai mult de la războiul din Ucraina", arată Wallace, citat de Politico.

"Ştiu că sunteţi de acord cu mine că nu trebuie să ne întoarcem la vremurile în care apărarea era privită de guvern ca o cheltuială discreţionară, iar economiile erau realizate prin golirea vistieriei", îi mai spune Wallace lui Rishi Sunak.

La rândul său, Sunak l-a lăudat pe Wallace, spunându-i că părăseşte funcţia bucurându-se de "mulţumirile şi respectul" prim-ministrului.

ADVERTISING

Wallace a jucat un rol-cheie în răspunsul Londrei la invazia Rusiei în Ucraina şi a fost un aliat apropiat al fostului premier Boris Johnson. El a fost bine cotat chiar să devină premier acum un an, dar a renunţat la candidatură.

În luna mai, Marea Britanie a devenit prima ţară occidentală care a furnizat Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow cu rază lungă de acţiune, pe care Kievul le dorea pentru a-şi spori şansele în contraofensiva sa.

Tot el a sugerat îi iulie că Ucraina ar trebui să pună mai mult accent pe recunoştinţa către Occident pentru asistenţa acordată. În replică, Oleksii Danilov, șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, susţine că ministrul Apărării din Marea Britanie era probabil emoţionat şi de asta nu trebuie luat în seamă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇