Vultur invadator după Carta ONU, ciugulind telegrame primite prin poşta ucraineană

Vultur invadator după Carta ONU, ciugulind telegrame primite prin poşta ucraineană

• Cetăţenii ruşi din Transnistria sunt agresaţi şi discriminaţi, zice un propagandist rusnac. E simplu flăcăi, schimbaţi conducerea de la Tiraspol, că Maia Sandu n-are de-a face nimic cu discriminarea asta. Sau trimiteţi-l în Siberia pe propagandistul ăla că nu şi-a făcut temele.

• Fugiţi, s-ar putea să vină ruşii!

După bombardelele lansate asupra sediului securităţii din Tiraspol, lumea pleacă din Transnistria. Nu de discriminaţi ce sunt, ci pur şi simplu de frica războiului rus.

Asta chiar i-a reuşit lui Putin, a băgat spaima în civili cu preţul creşterii curajului militarilor ucraineni. Haraşo mişto!

• Uite că America a convins Germania să livreze armament Ucrainei. Când va opri Putin robinetul cu gaz pentru nemţi? Că pe polonezi i-a pedepsit pentru tancurile trimise, iar bulgarii sunt nişte biete victime colaterale.

• Nu avem trupe ucrainene pe teritoriul Federației Ruse, dar avem trupe rusești pe teritoriul Ucrainei, i-a spus şeful ONU Antonio Guterres, lui Lavrov. Ce l-o fi apucat să-i spună lui Lavrov ce acesta ştia deja? Pare că domnul Antonio a vorbit pentru lumea civilizată, nu pentru camarila putinistă.

ADVERTISING

• Chiar dacă a câştigat alegerile, domnul Macron nu va fi niciodată un mare şef, nici la ONU sau la NATO, nici măcar în Franţa.. Pentru că s-a gudurat pe lângă Putin ca un pudel în loc să lătre ca un buldog englez.

• Analiștii cred că Rusiei îi va lua 10 ani pentru a restabili economia la nivelul ei de dinainte de război, în timp ce Ucrainei îi va lua 5 ani. Probabil că analiştii cred că economia rusă este aidoma armatei, rablagită şi că îi va fi greu să meargă singură cu picioarele ologite şi fără cârja exporturilor de gaz. Cred că se înşală, va fi mai rău, pentru că n-au luat în calcul rapacitatea şi incapacitatea oligarhilor ruşi.

• Ucraina s-ar putea dezintegra în mai multe state din cauza politicii ţărilor occidentale, a declarat marţi secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev. De fapt, în mai multe pseudo-republici, pe care să le bage la burtică maica Rusia. Asta dacă Ucraina pierde războiul, dacă nu, nu.

Cum stau hoitarii cu gândul la pradă, nu la armata lor care se descompune încet, încet, pe câmpiile ucrainene. Nu la țara lor care va face implozie dacă pierde lupta.

• Faptul că armata rusă a avut succes în sud se datorează lipsei de armament greu a forţelor ucrainene care le-au ţinut piept acolo. Acum însă ciufutul şi ciufulitul Boris Johnson se străduieşte să echilibreze situaţia livrând armamentul corespunzător. Nu o fi el Churchill, dar are ceva curaj şi îşi face temele, asta poate şi ca să uite lumea anglo-saxonă de rolul său în Brexit.

• Împinşi de la spate de americani şi huiduiţi de Polonia şi Ucraina, nemţii şi-au închis în dulapul cu schelete politica greşită din ultimele decenii faţa de ruşi. Cât le-a mers, le-a mers bine, acum nu le mai merge, să le fie de bine şi să trimită armament în Ucraina.

• Ai noştri ca brazii, printre ultimii care au vizitat Kievul. Ce să facem şi noi, dacă suntem printre ultimii din Europa la mai multe capitole, a trebuit să stăm la rând. Bine că n-am mai fost ţâfnoşi ca atunci când Biden a vizitat Polonia, iar România nu.

• Până ne hotărâm noi ce şi cum cu MiG-urile noastre, s-ar putea să se termine ofensiva din Donbas şi să rămânem cu vechiturile în curte, la sol.

• M-aş fi aşteptat ca marele pacifist exclus din PSD Coarnă să zboare la braţ cu doamna Diana la Kiev, nu să ne mitralieze iar pe la televiziuni cu viziunile din vizuinele minţii sale. Dar poate o fi înţeles că dacă Putin nu ascultă de macroni sau erdogani n-o să asculte în niciun caz de pitici cu coarne.

• Acum e momentul să ne unim cu Moldova, s-o aducem sub umbrela NATO, ţipa mai ieri un nene pe la televizor. Dragul meu, drumul Moldovei este spre UE şi abia după ce ajunge acolo putem discuta despre unire, dacă şi ei o vor. Deocamdată ideile astea unioniste ar trebui ţinute la frigider, nu de altceva, dar să nu se inflameze şi mai tare capul umflat al lui Putin. Ca să nu târâm NATO în aventura asta şi să nu-i oferim kremlinianului un pretext de daravelă în Moldova.

• Deocamdată avem un echilibru pe linia frontului, de la Harkov la Nikolaiev. Ruşii se tot adună şi nu prea au cu cine şi cu ce se aduna, de aia doar bombardează. Ucrainenii încă nu au tot armanentul greu necesar, de aia nu contraatacă puternic.

• Ideea că ruşii fac epurare etnică în sudul şi estul Ucrainei pe teritoriile invadate este corectă. De ce o fac, e clar, ce nu înţeleg este de ce au bombardat nebuneşte un teritoriu pe care se pregătesc să-l bage la burtica maicii Rusii. Ce înţeleg însă este de ce se răzbună pe etnicii ruşi care n-au „colaborat” cu invadatorii, adunându-i şi trimiţându-i în Siberia. Pentru că cine nu vrea dictatura lui Putin în Ucraina este ucrainean şi cu asta, basta.

• N-are nimeni intenţia de a ucide propagandiştii ruşi cum susţine Kremlinul, pur şi simplu, ar fi o risipă inutilă de resurse. În locul unui vierme va creşte alt vierme atât cât va trăi Putin. Aştia trebuie lăsaţi să se sufoce în propria vomă, cum o vor face şi indivizii din anturajul lui Putin când invazia lor se va împotmoli pe câmpiile Ucrainei. Şi, bineînţeles că tot Occidentul a fi de vină, nu visurile lor imperialiste deşarte.

• Să ne înţelegem bine. Operaţiunea specială se desfăşoară doar pe teritoriul ucrainean iar ăştia, fasciştii ucraineni, nu au dreptul să dea cu obuzul pe teritoriul maicii Rusii. Doar ei, ruşii, au drept să bombardeze blocuri, grădiniţe şi spitale, că de-aia e operaţiune specială şi nu invazie, că dacă era invazie poate aveau şi ucrainenii ceva drepturi. Ruşii au dreptul ăsta de la Putin, care are drept asupra Ucrainei de la Dughin şi de la ţarul Alexandru şi de la Stalin. Ce nu e clar, domnule Zelenski?

Întrebare: dar să se apere au dreptul? Răspuns: aveau aşa, vreo trei-patru zile, nu mai mult, acum am trecut de două luni de, cum spunea domnul Gutteres, invazie, şi nu mai au, nici la Mariupol şi nici în Donbas, de-aia trebuie denazificaţi, că şi-au arogat dreptul ăsta şi au făcut de cacao măreaţa armie roşie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇