Rusia nu avea nevoie de coridorul Donbas-Crimeea
Rusia nu are nevoie de „coridorul” care să lege Donbas de Crimeea. Aceasta este legată de Rusia prin celebrul pod peste strâmtoarea Kerci, iar Donbasul are graniţă cu maica Rusia prea destulă.
N-are Crimeea apă? No problem, ruşii puteau da gaz ucrainenilor la schimb cu apa care să vină din Herson spre Crimeea. Şi-ar fi permis ucrainenii să rămână fără gaz? Cred că nu.
Sunt gaze în Marea Azov? Ruşii le puteau exploata în toată marea liniştiţi, n-ar fi îndrăznit ucrainenii să se bage acolo.
Voiau ruşii să interzică accesul Ucrainei la mare? O puteau face printr-o blocare a porturilor cu flota, pe motiv de Donbas şi puteau folosi ameninţarea asta la negocierile în format Normandia.
Puteau lega totul de Donbas şi puteau nega că de fapt ei luptă cu NATO. Noi avem treabă cu ruşii din Donbas, atât şi nimic mai mult. Iar după ce se instalau confortabil în Donbas puteau emite pretenţii că armata ucraineană încalcă armistiţiul şi puteau cuceri sat cu sat fără ca Occidentul să tresară.
Mai mult, puteau ataca pentru a cuceri estul Ucrainei abia când aceasta făcea paşi spre NATO. Adică puteau avea răbdarea şi şiretenia necesară ca invazia să poată fi pusă în cârca NATO. Cu paşi mărunţi puteau merge spre divizarea Ucrainei fără să-şi ostilizeze toată lumea civilizată. Era maximul pe care-l puteau obţine.
Între timp Rusia putea bloca economia ucraineană şi exporturile maritime ale acesteia fără să fie nevoită să poarte război. Putea primi la sânul maicii Rusia autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk pe model Crimeea. Puteau primi înapoi ucrainenii plecaţi, îi puteau lăsa să trăiască liniştiţi ca totul să pară OK. Dacă ucrainenii nu voiau să se întoarcă îi puteau despăgubi băneşte şi lucrurile s-ar fi amestecat atât de bine că nici sfântul Petre nu le-ar mai fi putut desface.
Ca atare invadarea Ucrainei şi atacul Kievului sunt acte de violenţă gratuite şi total contraproductive. Ideile propagandei sunt clădite pe temelii false și ca atare orice acțiune pornită pe baza lor nu poate decât să ducă la rezultate care sunt contrare realității.
Dar acum, că a fost pornit caruselul razboiului, Putin n-are încotro, va juca totul pe cartea asta, fără a avea un plan de scăpare dacă pierde. Ce i-o fi întunecat minţile, nu ştiu. După ani de răbdare și de război hibrid, chiar nu era momentul unei invazii, putea continua planul de subminare și slăbire a Occidentului. Poate că într-adevăr Putin este bolnav de cancer și aproape de moarte și vrea să lase moștenire maicii Rusii pământurile astea. Dar cu ele lasă moștenire și un conflict care va fi greu de gestionat de urmașii lui.
Dacă Putin nu va recurge acum la lovituri nucleare tactice, atunci când o va face?
Să te joci cu ameninţarea unor lovituri nucleare nu-i deloc a bună. Toată lumea are frisoane şi se întreabă dacă într-adevăr Putin va recurge la asemenea lovituri. Nu acum, spune Lavrov, mărind suspansul. Dacă nu acum, atunci când?
Am impresia că ruşii se tem că până la urmă ucrainenii îi vor ataca şi îi vor sili să bată în retragere, că îi vor izgoni din zonele ocupate iar coridorul dintre Donbas şi Crimeea va fi ameninţat cu ruperea. Scenariul ăsta este unul de coşmar pentru Kremlin, ruperea coridorului ar echivala cu o catastrofă militară de proporţii.
Ar risca Putin lovituri nucleare tactice ca să păstreze ce a obţinut din Noua Rusie? Să presupunem că da şi atunci trebuie să ne întrebăm unde va lovi. În armata ucraineană aflată faţă în faţă cu armata rusă nu poate lovi, nu-l cred chiar atât de nebun să-şi ucidă soldaţii.
Atunci ca ţinte rămân doar oraşele ucrainene, poate că nu Herson sau Zaporojie sau altele similare pe care armata rusă are intenția să le ocupe sau să le mențină ocupate. Rămân ca posibile ținte orașele deja bombardate, precum Kievul sau Harkovul? Totuşi, ce rost ar avea o lovitură nucleară într-un oraş deja distrus de bombardamentele anterioare?
Dar astfel de lovituri chiar vor opri ofensiva ucraineană? Aş zice că nu, ba dimpotrivă.
Dacă va recurge la astfel de lovituri chiar că Rusia se va prăbuşi în sine, ca materia într-o gaură neagră. Oprobiul internaţional va fi imens, iar starea asta ar putea duce la scăderea moralului populației și armatei. Oricine va avea atunci o justificare morală ca să comită un atentat împotriva lui Putin.
De aceea cred că mai degrabă rușii își anunță intenția de a păstra ce au cucerit și amenință cu nucleara pentru a-și asigura cumva succesele. Asta înseamnă că se tem de ofensiva ucraineană.
Ruşii par a nu se mai grăbi. O fi neputinţă logistică sau pregătire mai temeinică a operaţiunii Donbas?
Nu mai avem parte de scene în care soldaţii ruşi se rătăcesc, intră în supermarketuri să cumpere votcă, sunt atacaţi cu cokteiluri molotov sau întorc spatele unor manifestaţii de protest în oraşele ocupate. Parcă ruşii s-au trezit din beţie şi s-au încrâncenat, bombardamentele care pisează obiective civile demonstrează frustarea, iar crimele împotriva civililor neînarmaţi au devenit un lucru comun.
Aproape o jumătate de milion de ucraineni civili au fost luaţi prizonieri şi trimişi în lagăre. Ruşii nu se mai joacă acum de-a plimbatul prin Ucraina, au înţeles că moartea îi pândeşte de după fiece colţ de pădure sau de după fiece bloc dărâmat.
După aventura kieviană armata s-a aşezat şi a luat războiul în serios. Când au văzut că riscă să fie înfrânţi la Kiev, s-au retras ca să evite rușinea înfrângerii, iar acum se regrupează metodic, ca să atace în Donbas.
Cu toată presiunea fatidicului 9 mai, ruşii par că nu se mai grăbesc, poate pentru că Mariupolul are zilele numărate. Or fi la mijloc şi defecţiuni logistice, dar lipsa de grabă ar putea dovedi că, speriaţi de perspectiva unei înfrângeri pe linia Donbas-Crimeea, de data aceasta generalii pregătesc lucrurile mai temeinic. Sau poate că rușii vor să consolideze ce au cucerit în sudul și estul Ucrainei.
Asta spune că luptele din Donbas nu vor fi ca cele de la Kiev, ci mult mai crâncene.