Vultur ciugulind din propria mătrăgună propagandistică

Vultur ciugulind din propria mătrăgună propagandistică

Plapuma mult prea scurtă a propagandei

Constat că atunci când trupele ruse înaintează, de fapt, bat pasul pe loc, iar atunci când sunt împinse înapoi se ,,regrupează strategic”.

Limbajul ăsta menit să acopere neplăcerile realităţii are, am mai spus-o, tendinţa de a înlocui realitatea cu dorinţa găvăritorului, iar asta e ca plapuma scurtă care atunci când îţi înveleşte capul îţi lasă picioarele la rece.

De aia soldaţii ruşi din Ucraina au degerături la deştele de la picioare, din cauza plapumei care acoperă minţile şefilor de la Kremlin.

Dreptul la limba maternă a fost câştigat pe front de toate minorităţile din Ucraina

Cocostârcilor care atunci când a fost invadată Ucraina iar copii şi femei se năpusteau speriati de bombardamente la graniţa noastră nu găseau altceva mai bun de găvărit decât faptul că Ucraina e un stat naţionalist, iar ai noştri nu pot învăţa în limba maternă, cocostârcilor ăstora ce caută prin smârcuri putrezite, le spun că şi ai noştri la fel ca polonezii şi la fel ca ruşii şi-au câştigat pe veci dreptul de a vorbi şi de a învăţa în limbile naţionale.

ADVERTISING

Fiecare cum a putut, noi cu ospitalitatea, polonezii şi cu armele livrate ucrainenilor, iar ruşii din Ucraina, pur şi simplu, pentru că au spus un plecaţi acasă apăsat soldaţilor armatei lui Putin.

Nimeni nu se aştepta la asta, pun pariu pe o palincă de pere că nici măcar Zelenski, d-aia e dispus acum să accepte faptul simplu că fiecare persoană are dreptul de a vorbi în limba maternă oriunde s-ar afla ea în Ucraina.

Când ucrainencele trecute pe la noi şi întoarse acasă vor auzi dulcele grai moldovenesc, îşi vor aminti de binele făcut şi de cele câteva cuvinte învăţate din limba noastră la vreme de bejenie.

Vreau să văd cine dracu' le va convinge atunci că moldovenaşii noştri n-au voie să înveţe să scrie frate şi cu litere latine, nu numai cu chirilice.

Ce vreau să spun este că răţoiala revanşardă la vreme de răstrişte pute la fel de tare ca propaganda lui Putin, aferim.

Zicătorul de mincini va fi şi el minţit chiar de minciunile sale

Trebuie să mărturisesc acum că la început am fost sceptic că bieţii soldaţi ruşi erau consternaţi atunci când aflau că sunt în război în Ucraina, nu la defilare de-a lungul graniţei. Dar se pare că în cazul meu realitatea a bătut filmul şi trebuie să dau ceva mai multă crezare înformaţiei.

Ce nu înţeleg este asta: dacă mahării armatei au ştiut că soldaţii ruşi vor refuza să lupte împotriva ucrainenilor şi i-au dus cu zăhărelul crezând că în toiul luptei aceştia îşi vor găsi brusc rezerve de bărbăţie şi curaj, cum se potriveşte asta cu faptul că FSB nu a ,,ştiut” că soldaţii armatei roşii ca sângele vor fi primiţi cu javelinuri şi stingăre, nu cu flori?

Faptul că există un dublu discurs, unul mincinos la firul ierbii pentru armată şi altul la fel de mincinos la vârful muntelui, te poate conduce la ideea că cineva a manevrat realitatea asta, astfel ca Putin să atace, iar armata nepregătită să dea greş, iar jupânul să-şi frângă gâtul.

Dar poate ăsta este efectul advers al propagandei, care minte şi jos, şi sus şi îl minte pe chiar mincinosul care crede că minţind poate aburi minţile minţiţilor şi astfel poate câştiga.

Bietul vultur rus, atâta a croncănit că matrăguna din plisc este ramură de măslin, că s-a crezut pe sine şi a înghiţit-o, iar acum abia mai pluteşte pe cerul Donbasului de atâta otravă îngurgitată.

Când zidurile sunt groase şi uşile închise, şoaptele din încăpere se aud mai tare

Legat de avertismentul turc că nu trebuiesc taiate toate căile de comunicare cu Rusia, mă gândesc că, dacă în jurul administraţiei de la Kremlin, căci despre ea e vorba, s-ar ridica un zid ne-comunicaţional, s-ar auzi mai tare şi mai pregnant şoaptele acum înăbuşite împotriva lui Putin.

În sensul ăsta le-aş sugera hackerilor care susţin că au preluat controlul televiziunilor ruse de stat să transmită în eterul pravoslavnic mesajul acesta simplu: dacă vreţi să schimbaţi lumea în bine, făceţi-vă mai întâi binele ăsta vouă. Chiar dacă ar fi un mesaj pentru ,,deputinizarea” Rusiei, consider că ar fi binevenit.

Pentru mintea pravoslavnică cu maica Rusie pusă înaintea vieţii copiilor şi a libertăţii, puţină fierbere în propriul bulion n-ar strica deloc.

Titlu nobiliar aproape franţuzit: distrugător de Groznîi, Alep şi Mariupol

Pentru că l-a numit pe Putin criminal de război preşedintele Joe Biden trebuie sancţionat disciplinar, nu pentru că a spus răspicat un adevăr şi a ,,încălcat” uzanţele diplomatice franţuzite, ci pentru că s-a antepronuntat pe chestiune înaintea Tribunalului Penal Internaţional de la Haga.

Şi da, domnul Peskov are dreptate, nu e treaba lui Biden pe cine aleg ruşii preşedinte măsluind votul popular. Treaba lui Biden e să limiteze pe cât poate efectele invaziei ruse din Ucraina ordonată de preşedintele Putin.

Dar americanul nu-şi face treaba îndestul, a spus-o şi Zelenski băi, daţi-mi 1% din tancurile voastre şi Putin nu va mai fi criminal de război, pentru că va fi evacuat din Ucraina.

Dar tata Biden o ţine langa cu chestiile astea de cartier ca măcelăreală, criminalitate de război şi dictatoreală sângeroasă de se oripilează junul şi subţirele domn Macron. Parcă n-ar fi comandantul armatei SUA, ci un reporteraş de duzină dintr-un săptămânal de provincie din Ucraina.

Între timp, cineva ar trebui să-i şoptească domnului Peskov că, dacă Putin nu ordona armatei sale să învadeze Ucraina, nu era război şi astfel ţarul nu mai era personal vinovat de atrocităţile comise de trupele sale.

Sau poate că Biden, ca să păstreze uzanţele diplomatice, trebuia să-l fi apelat pe preşedintele rus cu sintagma criminal de operaţiune militară specială. Deşi asta, vorba lui Petre Roman, ar suna ca dracu'. Mai bine zicea penal internaţional de Doneţk şi Lugansk, e mai restrâns apelativul, nu se referă la întreaga Ucraina, sau distrugător de Groznîi, Alep şi Mariupol, aşa merge, domnule Peskov? Sună aproape ca un titlu nobiliar francez…


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇