Tomac: Zelenski vrea un nou acord cu România. E pentru prima dată când Ucraina vine cu o asemenea abordare

Tomac: Zelenski vrea un nou acord cu România. E pentru prima dată când Ucraina vine cu o asemenea abordare

Europarlamentarul Eugen Tomac afirmă că declarația președintelui Zelenski cu privire la semnarea unui nou acord cu România reprezintă o premieră a felului în care Ucraina tratează minoritatea română, ”cel mai tensionat subiect din agenda bilaterală” de până acum.

”Zelenski a declarat în interviul oferit, ieri, presei ruse, că își dorește să semneze un acord cu România pentru protejarea limbii române în statul vecin, în semn de respect față de minoritatea română.

Este pentru prima dată când Ucraina vine cu o asemenea abordare, în condițiile în care românii constituie a doua minoritate națională, iar această temă a fost cel mai tensionat subiect din agenda bilaterală”, subliniază Eugen Tomac, într-o postare pe Facebook.

Zelenski vrea un nou acord cu RomâniaZelenski a declarat în interviul oferit, ieri, presei ruse, că își dorește să...

Publicată de Eugen Tomac pe Duminică, 27 martie 2022

Interviul a fost acordat portalului antiPutin Meduza, televiziunii Dojd și ziarului Kommersant, jurnaliștii riscând pedepse de până la 15 ani de închisoare în cazul în care îl publică, potrivit noii legi adoptate în Rusia după invadarea Ucrainei.

ADVERTISING

În cadrul interviului, Volodimir Zelenski a confirmat că pe masa negocierilor se află mai multe puncte, precum protejarea limbii ruse în Ucraina, menţionând că şi acestea necesită compromisuri.

Potrivit lui Zelenski, un asemenea compromis ar putea fi o formulă de ''respect reciproc faţă de limbile cetăţenilor din ţările vecine''.

''Vreau să-l semnez cu toate ţările vecine. Sunt interesat de Rusia, Ungaria, Polonia, România. Avem multe minorităţi, naţionalităţi şi acest acord ar trebui să fie suficient pentru a respecta anumite limbi în ţara noastră'', a declarat preşedintele ucrainean.

ADVERTISING

Război în Ucraina, Ziua 33 - Vezi desfășurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇