Ziua 32. Sirenele au pornit din nou în Ucraina. Zelenski vorbește despre catastrofa umanitară din Mariupol, dar e dispus la compromisuri și neutralitate. Aproape 4 milioane de ucraineni au părăsit țara

Ziua 32. Sirenele au pornit din nou în Ucraina. Zelenski vorbește despre catastrofa umanitară din Mariupol, dar e dispus la compromisuri și neutralitate. Aproape 4 milioane de ucraineni au părăsit țara

Sirenele au început să sune în mare parte a Ucrainei, duminică seara, după o zi mai liniștită, când țara a intrat în a 32-a zi de război.

Rușii au reușit să captureze orașul Slavutîci, unde trăiesc mulţi dintre cei care lucrează la centrala nucleară Cernobîl, au ocupat spitalul și au cerut să fie predate toate armele. Oamenii li s-au opus ocupanților în stradă, în ciuda focurilor trase pentru a-i intimida.

În Liov, armata rusă a atacat cu rachete de croazieră de înaltă precizie, care au provocat incendii devastatoare, pe care pompierii au încercat să le stingă toată noaptea. Ulterior, și în Luțk a fost atacat un depozit de petrol.

Oficiali ucraineni susțin că a mai fost ucis un general al armatei ruse, dar și că armata rusă a folosit proiectile interzise. Surse occidentale spun că un comandant al unei brigăzi din Rusia ar fi fost lovit intenționat cu un blindat.

Bilanțul războiului arată că peste 1.100 de civili au murit, iar aproape 1.800 au fost răniți, potrivit cifrelor ONU, însă numărul este categoric mai mare.

Totodată, aproape 4 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul invaziei ruse.

Duminică seara, președintele Zelenski a spus că în orașul Mariupol este o ”catastrofă umanitară” și că peste 2.000 de copii ar fi fost ”furați” și duși în Rusia. De asemenea, liderul de la Kiev a menționat că Mariupol și alte orașe ”pur și simplu nu mai există”. Totodată, acesta s-a arătat pregătit să negocieze un statut de neutralitate, dar sub anumite condiții.

Șeful serviciului ucrainean de informații, Kirilo Budanov, susține că Rusia urmărește să împartă Ucraina în două, pe modelul coreean, creând o entitate politică separată în regiunile ocupate de armata rusă.

ADVERTISING

O nouă rundă de negocieri va avea loc luni, marți și miercuri, la Istanbul.

Mai multe despre ziua de sâmbătă, a 31-a zi de război în Ucraina.

Ați putut urmări, în format LIVE TEXT, evenimentele de azi din Ucraina:

00:10 - Oraşul Cernihiv a rămas fără apă, încălzire şi curent electric, iar săptămâna următoare se anunță ger și ninsoare.

00:00 - Zelenski nu va sta la masa negocierilor cu Rusia dacă reprezentanții acesteia vor dori să discute doar ”denazificarea” Ucrainei.

23:40 - Explozii puternice s-au auzit la Kiev, Luțk și Harkov, printre alte localități. Statuia lui Taras Șevcenko din Harkov a fost acoperită cu saci cu nisip, pentru a fi protejată pe cât posibil de bombardamente. Șevcenko este poetul național al Ucrainei și a trăit acum peste 160 de ani.

23:35 - Preşedintele Ucrainei a declarat, într-un interviu pentru presa din Rusia, că oraşe ca Volnovaha, Mariupol şi altele, din regiunea Kiev, nu mai există, ca urmare a atacurilor ruşilor, informează ukrinform.net.

“Din nefericire, să vedem consecinţele, rezultatul. Rezultatul este: Nu mai există Mariupol. Pur şi simplu. Nu mai există Volnovaha. Nu mai există oraşele mici de lângă Kiev, din regiunea Kiev. Oraşele noastre mici... Care bănuiesc că sunt ca ale voastre. Nu mai există. Pământul este pârjolit. Complet”, a afirmat Zelenski.

23:10 - Zelenski susține că în orașul Mariupol este o ”catastrofă umanitară” și că peste 2.000 de copii ar fi fost ”furați” și duși în Rusia, informează CNN.

23:00 - După Liov, rușii au atacat un depozit de petrol și din orașul Luțk, aflat tot în nord-vestul Ucrainei. Ambele orașe sunt la doar câteva zeci de kilometri distanță de Polonia.

ADVERTISING

22:30 - După o zi de duminică mai liniștită, sirenele in multe zone ale țării, inclusiv în capitala Kiev, au început să sune iar în această seară.

22:00 - Militarii ruși au sechestrat șapte oameni în orașul Snivsk, din nordul țării. Printre ei se numără primarul Alexander Medvedev.

21:30 - Zelenski este pregătit să negocieze un statut de neutralitate, dar sub anumite condiții.

21:20 - Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a reiterat duminică deplina solidaritate a ţării sale faţă de Ucraina, dar în acelaşi timp şi-a avertizat conaţionalii că ”vremurile grele” şi consecinţele economice ale invaziei ruse în Ucraina ”sunt abia la început”.

21:10 - Turcia şi alte ţări trebuie să continue să discute cu Rusia pentru a ajuta la a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, informează Reuters.

21:00 - Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a spus că școlile din capitala ucraineană se vor redeschide în format online începând de luni.

20:45 - Qatar nu intenționează să facă noi investiții în Rusia până când nu va exista mai multă ”claritate în privința stabilității", afirmă ministrul de Externe, potrivit CNN.

20:30 - Potrivit ONU, în Ucraina au murit cel puțin 1.119 civili, iar 1.790 au fost răniți, în cadrul conflictului cu Rusia. Totuși, acestea sunt cifrele oficiale, numărul victimelor fiind mult mai mare.

19:36 - Aproape 50 de mari companii internaționale au ales să rămână în continuare în Rusia. Printre acestea se numără Auchan, Raiffeisen Bank, Decathlon, Lenovo sau Acer.

19:20 - Rușii ar fi pierdut peste 300 de tancuri de la începutul invaziei Ucrainei, ceea ce ar însemna o medie de 10 pe zi.

ADVERTISING

18:50 - Delegaţiile rusă şi ucraineană care negociază un posibil acord de pace se vor întâlni luni în Turcia pentru o nouă rundă de tratative preconizată să dureze trei zile, a anunţat duminică negociatorul ucrainean David Arakhamia, transmite AFP, potrivit Agerpres.

18:12 - Unități ale armatei ruse se retrag în Belarus, pentru a-și reface proviziile și pentru ca răniții să primească îngrijiri medicale.

17:20 - Aproape 10.000 de hectare de pădure ard în zona de excludere de la Cernobîl. Există pericol de contaminare radioactivă pentru Ucraina, Belarus și țările europene.

17:00 - O rezidentă din Mariupol a declarat, pentru BBC, că ea și sute de alți cetățeni ai orașului n-au avut altă opțiune decăt să plece în locurile ocupate de ruși din Ucraina, sau chiar în Rusia. Întrebată dacă rezidenții au fost evacuați forțat de forțele ruse, Irina a declarat: ”Da, așa aș spune... Dacă suntem complet sinceri, toți am fost luați cu forța”.

16:40 - Protestatarii din Herson au fost dispersați cu grenade lacrimogene.

16:35 - O protestatară anti-război a fost reținută la Sankt Peteresburg:

16:10 - Șeful serviciului ucrainean de informații, Kirilo Budanov, susține că Rusia urmărește să împartă Ucraina în două, pe modelul coreean, creând o entitate politică separată în regiunile ocupate de armata rusă.

16:00 - Iată cum se prezintă în acest moment mișcările de trupe ruse din Ucraina:

15:55 - Cum arată un protest la ambasada rusă de la Oslo:

15:47 - Un depozit petrolier din Liov a fost distrus:

15:27 - Oamenii rămași în Mariupol nu mai au unde să-și îngroape morții, așa că unii sunt îngropați pe străzi, printre dărâmături:

15:15 - Aproape 4 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, transmite ONU.

15:12 - A fost postat un film cu modul în care s-a transformat Kiev-ul de la începutul războiului până acum.

15:07 - Sean Penn cere boicotarea ceremoniei Premiilor Oscar, dacă președintele Zelensky nu este invitat să vorbească. Actorul, care realizează un documentar despre războiul din Ucraina, a spus că dacă Zelensky nu va fi lăsat să vorbească la ceremonia din 28 martie, ar fi „cel mai obscen moment din istoria Hollywoodului”.

15:00 - Auchan va rămâne în Rusia, iar decizia este motivată de CEO-ul lanțului francez de retail, Yves Claude, prin faptul că astfel se „acționează în interesul civililor”. El susține că retailerul francez trebuie să furnizeze alimente oamenilor atât din Rusia, cât și din Ucraina.

14:22 - Guvernul german, pe care invazia rusă în Ucraina l-a convins că trebuie să investească în apărare, preconizează să achiziţioneze un sistem de apărare antirachetă israelian, informează duminică ziarul german Bild, preluat de AFP.

Decizia nu a fost încă luată în mod oficial, însă Partidul Social-Democrat al cancelarului federal Olaf Scholz, principala formaţiune a coaliţiei aflate la putere în Germania, o susţine. "Trebuie să ne apărăm mai bine împotriva ameninţării ruse. Pentru aceasta avem nevoie rapid de un scut antirachetă la scara Germaniei", explică raportorul Bundestagului pentru bugetul de apărare, Andreas Schwarz.

13:24 - Teritoriul separatist Lugansk, a cărui independenţă a fost recunoscută de Moscova, ar putea organiza în curând un referendum asupra aderării la Rusia, a declarat duminică liderul acestui teritoriu, Leonid Pasecinik, informează AFP şi Reuters.

"Cred că într-un viitor apropiat, un referendum va avea loc pe teritoriul republicii (autoproclamate Lugansk), în cadrul căruia poporul îşi va exercita dreptul constituţional absolut şi îşi va exprima opinia cu privire la aderarea la Federaţia Rusă", a declarat Pasecinik, citat de agenţiile de presă ruse. "Nu ştiu de ce, sunt sigur că aşa se va întâmpla", a adăugat el, fără a oferi detalii cu privire la o posibilă dată a referendumului.

12:28 - Armata rusă anunță că a atacat cu rachete de croazieră de înaltă precizie depozitul de carburant situat în apropiere de Liov și instalația folosită pentru repararea de sisteme de apărare antiaeriene, potrivit Reuters.

11:10 - Trupele rusești par să-și concentreze forțele în estul Ucrainei, în timp ce câmpul de luptă din nordul Ucrainei rămâne în mare parte static, spune Ministerul Apărării britanic.

11:06 - Ucraina și Rusia au convenit asupra a două coridoare umanitare, duminică, pentru evacuarea civililor. Coridoarele vor porni din regiunile Luhansk și Donețk și vor include și persoane care părăsesc Mariupol. Va fi permisă inclusiv plecarea cu mașini private din orașul Mariupol.

10:56 - Un bărbat suspectat de spionaj a fost arestat la locul unuia dintre cele două atacuri cu rachetă de sâmbătă, la Liov, a anunțat guvernatorul regunii Liov, Maksim Kozîţki, relatează The Associated Press. Cele două rachete au lovit o instalație de stocare de petrol și o instalație industrială.

Poliția a descoperit că bărbatul filmase una dintre rachetele care au lovit ținte din oraș, dar și poze ale unor puncte de control din regiune. Imaginile au fost trmise către două numere de telefon ruseşti, mai declară Kozîţki.

10:35 - Oficiali occidentali citați de Politico susțin că comandantul Brigăzii 37 din Rusia a fost lovit în mod intenționat de un vehicul blindat și a suferit răni grave la ambele picioare.

10:33 - De la începutul războiului din Ucraina, 139 de copii au fost uciși și peste 205 au fost răniți.

10:28 - Sâmbătă, aproape 9.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România, în creştere cu 3% faţă de ziua precedentă. De la declanșarea crizei umanitare, în România au intrat 555.166 cetăţeni ucraineni.

10:25 - Ministerul de Interne al Ucrainei susține că armata rusă a folosit proiectile interzise, muniție cu dispersie de tip „Tornado-S”, în Krasnogorovka, regiunea Donețk.

10:21 - În Liov, toată noaptea, pompierii au intervenit pentru a stinge incendiul declanșat de o rachetă rusă care a căzut peste un depozit de combustibili.

09:20 - Mai multe mii de manifestanţi, majoritatea ruşi, s-au adunat sâmbătă la Praga pentru a denunţa ofensiva militară ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin asupra Ucrainei şi pentru a cere încetarea războiului, informează AFP. Circa 5.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au traversat centrul istoric al capitalei cehe, scandând "Rusia fără Putin", "Libertate pentru Rusia, pace pentru Ucraina" sau "Putin nu este Rusia".

08:57 - După ce Casa Albă a revenit asupra comentariilor preşedintelui Joe Biden, care părea să îndemne la schimbarea regimului din Rusia, Garry Kasparov, critic proeminent al lui Putin şi mare maestru de şah, a calificat administraţia americană drept „patetică”.

„Atunci când un regim este represiv, criminal, dictatorial şi condus de cineva care a comis crime de război în mai multe ţări, inclusiv în ţara sa, ce altceva ar trebui să se spere şi să se lucreze în acest scop decât schimbarea regimului?”, a scris el în primul dintr-o serie de tweet-uri.

07:30 - Preşedintele ucranean Volodimir Zelenski poartă negocieri pentru a interveni duminică seara, prin videoconferinţă, la Gala Oscarurilor, cea mai strălucitoare ceremonie de la Hollywood. Totuși, părerile sunt împărțite.

07:02 - Departamentul de Stat al SUA a anunţat că va oferi Ucrainei 100 de milioane de dolari în asistenţă civilă de securitate. Banii sunt "pentru a asigura securitatea esenţială a frontierei, pentru a susţine funcţiile civile de aplicare a legii şi pentru a proteja infrastructura guvernamentală critică".

06:40 - Peste 5.200 de persoane au fost evacuate, sâmbătă, prin coridoarele umanitare din Ucraina, informează Le Figaro, citând un oficial ucrainean. În ultima săptămână, prin coridoare umanitare, au fost salvate 37.606 de persoane, dintre care 26.477 din oraşul asediat Mariupol, care au fost duşi la Zaporojie.  

06:12 - Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat că îi va primi pe oligarhii ruşi sancţionaţi în ţara sa, atât ca turişti, cât şi ca investitori.

”Implementăm sancţiuni aprobate de ONU, aşa că dacă cetăţenii ruşi doresc să viziteze Turcia, desigur, pot vizita Turcia. Acum ruşii vin să viziteze Turcia, asta nu este nicio problemă”, a spus el.

Întrebat dacă acest lucru se extinde la investiţii şi afaceri, Cavusoglu a răspuns: ”Deci, dacă vrei să spui că aceşti oligarhi pot face orice afacere în Turcia, atunci, desigur, dacă este legal şi nu este împotriva dreptului internaţional, voi lua în considerare”.

Turcia a fost în centrul atenţiei săptămâna aceasta, după ce două super-yachturi, care costă sute de milioane de dolari, aparţinând, se pare, oligarhului rus Roman Abramovici, au sosit în apele sale de coastă, ocolind sancţiunile occidentale.

05:50 - Forţele ucrainene au preluat controlul în două oraşe, Poltava şi Malinikva, din regiunea Zaporojie, relatează Kiev Independent. De asemenea, s-a preluat controlul şi în oraşul Trostianeţ, din regiunea de nord Sumî. În plus, CNN raportează că a geolocalizat şi verificat mai multe videoclipuri care arată trupele ucrainene din nou controlând mai multe sate din Sumî, precum şi Vilhivka, o aşezare la aproximativ 32 de kilometri de graniţa cu Rusia în nord-estul Ucrainei.

05:35 - Oligarhii, băncile şi companiile ruse ar putea avea sancţiunile ridicate dacă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, îşi pune capăt invaziei Ucrainei şi se angajează să "nu mai agreseze", a declarat ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, potrivit BBC.

05:26 - Ucrainenii anunţă că încă un general a fost ucis de la începutul invaziei ruse. Ar fi vorba despre generalul rus Iakov Rezanţev care, potrivit Ministerului Apărării din Ucraina, a fost ucis într-un atac în apropierea oraşului Herson. Rezanţev a fost comandantul celei de-a 49-a armate combinate a Rusiei. Un oficial occidental a spus că este al şaptelea general care a murit în Ucraina.

05:13 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, sâmbătă noapte, comunității internaționale, să primească avioane sau tancuri, spunând că Ucraina nu poate doborî rachetele ruseşti folosind puşti, mitraliere, care sunt prea multe în provizii.

Referindu-se la cei care apără oraşul-port asediat Mariupol, el a spus:"Le doresc cel puţin un procent din curajul lor celor care se gândesc de 31 de zile cum să transfere câteva zeci sau două avioane sau tancuri... Ucraina nu poate doborî rachetele ruseşti folosind puşti, mitraliere, care sunt prea multe în provizii. Şi este imposibil să deblochezi Mariupol fără un număr suficient de tancuri, alte vehicule blindate şi, desigur, avioane”, a spus Zelenski.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇