Reacții după discursul lui Biden: Macron atenționează asupra cuvintelor folosite, rușii spun că nu e treaba SUA pe cine au președinte

Reacții după discursul lui Biden: Macron atenționează asupra cuvintelor folosite, rușii spun că nu e treaba SUA pe cine au președinte

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că el nu va folosi termenii preşedintelui american Joe Biden, care l-a calificat pe Vladimir Putin drept „măcelar”, estimând că „nu trebuie să existe escaladare nici în cuvinte, nici în acţiuni” în războiul din Ucraina, informează AFP.

Emmanuel Macron a anunţat, duminică, de asemenea că el va discuta cu preşedintele rus „mâine sau poimâine”, pentru a organiza o operaţiune de evacuare din oraşul Mariupol, din estul Ucrainei, operaţiune ce trebuie făcută cât mai curând.

ADVERTISING

În timpul discursului său susţinut sâmbătă seara în faţa unei mulţimi la Varşovia, Biden a spus: ''Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere''. În acelaşi discurs, Biden l-a calificat pe Putin drept "măcelar", "criminal de război" şi "dictator sângeros".

Declaraţiile preşedintelui american au continuat duminică să genereze reacţii furioase la Moscova.

Senatorul rus Konstantin Kosaciov, preşedintele Comitetului pentru afaceri externe din camera superioară a Parlamentului Rusiei, a declarat că Biden a făcut cu o "regularitate înspăimântătoare" afirmaţii care sunt mare grave decât crimele. Au existat timpuri când cuvântul unui preşedinte al SUA avea greutate, însă acele timpuri au trecut, a adăugat Kosaciov.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ripostat la rândul său, afirmând că "nu este treabă lui Biden să decidă aceasta". "Preşedintele Rusiei este ales de ruşi", a spus Peskov.

În condiţiile în care afirmaţia lui Biden a făcut înconjurul lumii, Casa Albă a ţinut să precizeze că preşedintele SUA "nu au cerut o schimbare de regim'' în Rusia. ''Ceea ce a vrut să spună preşedintele este că Putin nu poate fi autorizat să exercite o putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii. Nu vorbea despre puterea lui Putin în Rusia, nici despre o schimbare de regim'', a spus un oficial al Casei Albe.

ADVERTISING

Acest lucru a fost reiterat duminică de şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, care a spus în timpul vizitei sale de lucru în Israel că SUA "nu au o strategie de schimbare a regimului în Rusia sau în orice altă parte".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇