Semnalul Buzatu. Extincția dinozaurilor și vremea noilor prădători

Semnalul Buzatu. Extincția dinozaurilor și vremea noilor prădători

Cazul Buzatu este pe cât de emblematic pentru legătura dintre corupția demnitarilor și sărăcia norodului, pe atât de atipic pentru evoluția acestui tip de infracțiune. A căzut în circumstanțe excepționale un dinozaur.

E vremea pentru alt tip de prădători cu alte mijloace. Dar într-un județ pe care PSD și Dumitru Buzatu l-au ținut în subdezvoltare, un modus operandi din anii ’90 cu mita la sacoșă este adecvat.

Dumitru Buzatu era un “clasic” în viață care prefera cash-ul la geantă, pusă printre covrigi, oale cu sarmale și sticle cu vin,  pentru că așa a apucat să se formeze și să se îmbogățească. Căpătase, probabil, o imensă siguranță de sine, sentimentul de “profesionist” că lui nu i se poate întâmpla nimic.

Dar corupția mare este din ce în ce mai greu de probat pentru că astfel de livrări de mari proporții sunt rare. Banii marii corupții sunt plimbați prin mijloace sofisticate, prin paradisuri fiscale, prin conturi, sub forma unor contracte paravan, uneori în bitcoin.

ADVERTISING

De aceea și era atât de important abuzul în serviciu, adică luarea de mită când mita însăși nu poate fi dovedită, ci doar actul nelegal și prejudiciul provocat.  

Sofisticarea mijloacelor de a lua și ascunde mita a fost și motivul creării de către Crin Bologa în 2022 a Biroului de Analiză a Informațiilor și Investigații Financiare. Rămâne de văzut dacă actualul șef DNA este interesat să-l dezvolte și folosească intens pentru a ținti corupția modernă, nu doar dinozaurii.

Suficiența l-a expus pe Dumitru Buzatu unei trădări excepționale. Dosarele sunt pline cu denunțuri, însă nu e chiar uzual ca denunțătorul să fie nu doar o creație a denunțatului, un îmbogățit prin bunăvoința și peste nivelul denunțatului, ci chiar un prieten de familie al denunțatului, împreună cu care acesta își petrecea concediile.

De aceea, probabil, Dumitru Buzatu era mai relaxat că niciodată, nu avea pregătită o versiune coerentă pentru proveniența banilor, ba economii, ba împrumut, a și recunoscut din prima că are bani în mașină. A fost luat prin totală surprindere.

Deci cel mai interesant în dosar nu este cum l-au ridicat pe Buzatu, ci cum a ajuns “Farmazon” să-l vândă. Personal, nu cred că pe parte de spirit civic sau epifanie a statului de drept.

Personajul este la rândul său plin de probleme, în urmă cu câțiva ani a fost implicat într-un caz de omor pentru care ginerele lui este acum la pușcărie. În Vaslui se vorbește că ar face închisoare în locul socrului, spunea la TV omul de afaceri vasluian Adrian Porumboiu.

Dl Savin spune la Antena3 că nu l-a denunțat pe Dumitru Buzatu, ci pe expertul din caz și de aici toată “panarama”. Din informațiile mele, într-adevăr sesizarea e din februarie și de atunci a început munca în dosar.

Susține că nu l-a vândut pe Buzatu, dar lui i-a pus geanta cu bani marcați în mașină și la întâlnirea cu el a purtat tehnică de interceptare. Mi-e greu să cred că atunci când a făcut denunțul nu a realizat unde se va duce bolovanul.

Era la rândul lui în colimator și acest denunț a fost ieșirea? Avea o înțelegere profitabilă cu succesorul lui Buzatu la conducerea județului? Pentru că în mod cert vrea să-și continue afacerile cu CJ Vaslui. Sau într-adevăr nu a mai suportat lăcomia lui Buzatu?

Este foarte interesant cum publicații, precum luju.ro, care leșinau de indignare când politicienii cu cătușe era filmați ieșind din DNA, aplaudă acum spectacolul TV fără precedent oferit de conducerea parchetului anticorupție.

În 2022, DNA a organizat peste 20 de operațiuni de flagrant, însă de la niciuna nu au apărut filme complete pe YouTube.

„Așa trebuie să lucreze DNA dacă dorește să devină o instituție credibilă în rândul românilor”, scrie luju.ro, una dintre marile susținătoare ale infractorilor și o la fel de mare susținătoare a actualei conduceri a DNA.

Așa cum? Cu mult spectacol la TV? Sau căutând doar mita la sacoșă. Uimirea multora dintre politicienii care au formulat puncte de vedere în cazul Buzatu, de la Miron Mitrea la Paul Stănescu, nu era legată atât de luarea de mită în sine, ci de felul în care a luat-o. Ca în anii ’90.

Viteza de reacție a lui Marcel Ciolacu la cazul Buzatu a fost remarcabilă, practic a convocat conducerea partidului și a anunțat excluderea lui Buzatu din PSD aproape concomitent cu apariția comunicatului oficial al DNA. Știa dinainte? 

Luni seară, la Antena 3, s-a arătat fără indulgență, a vorbit despre o „cloacă” și a pledat pentru un maximum de două mandate în orice funcție publică pentru a evita îndepărtarea de realitate. Un semnal și pentru restul dinozaurilor, câți mai sunt: se schimbă garda. 

Într-un fel, pentru Marcel Ciolacu a venit Moș Nicolae. Moș Crăciun venise deja în dosarul azilelor cu care a scapăt de Gabriela Firea. Iepurașul a adus beleaua primarului din Caracal, lovitură directă la Stănescu. Acum scapă și de Buzatu având ocazia unui exercițiu rapid de integritate extinsă, cât timp i-a executat și pe fostă soție a lui Dumitru Buzatu, și pe fiul acestuia.

Ceea ce nu înseamnă că toți aceștia sunt niște victime. Nici gând! Înseamnă doar că vremea dinozaurilor a trecut și sunt expuși în câmp deschis, este vremea altor băieți și fete, cu alte mijloace de acțiune. Iar Marcel Ciolacu le recomandă public să plece de bună voie, înainte de a avea cătușe. Execuția publică spectaculoasă a lui Buzatu a fost și un puternic semnal pentru garda veche.

De exemplu, că în timp ce Buzatu a fost executat exemplar la 24 de ore după comiterea faptei, fostul primar Tudorache – Diamant trimis în judecată de DNA este în continuare în PSD, deputat.  

Dar mai e un elefant în povestea aceasta. Dumitru Buzatu era Dumnezeul Vasluiului pentru că era votat. Forța lui în PSD, de atâta vreme, sub toți președinții, venea din voturile pe care le aducea din acest județ roșu ținut în cruntă sărăcie.

Cât timp oamenii vor continua să voteze baroni care îi țin în sărăcie sfidător contrastantă cu propria lor opulență ostentativă, specia aceasta politică va supraviețui și își va rafina corupția.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇