Dumitru Buzatu, arestat pentru 30 de zile. Perchezițiile au durat până la 3 dimineața (Video) DNA confirmă șpaga uriașă din portbagaj

DNA: Baronul Buzatu a cerut comision de 10% din valoarea unui contract de drumuri şi a primit 250.000 de euro cash!
Dumitru Buzatu, arestat pentru 30 de zile. Perchezițiile au durat până la 3 dimineața (Video) DNA confirmă șpaga uriașă din portbagaj

Baronul de Vaslui, Dumitru Buzatu (68 de ani), prins în flagrant, vineri seara, a fost reţinut în această dimineaţă de DNA pentru luare de mită. Ulterior, sâmbătă seara, judecătorii Tribunalului Vaslui au decis arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile. Avocații lui Buzatu au anunțat că vor contesta decizia.

Președintele Consiliului Județean Vaslui a fost prins vineri seara când primea o mită uriaşă pentru atribuirea unui contract. Au urmat percheziţii la vila sa şi apoi audieri nocturne la DNA Iaşi, care s-au încheiat cu reţinerea liderului pesedist pentru 24 de ore.

Comunicatul oficial de la DNA arată că, în perioada 8 mai - 7 septembrie, Buzatu ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județ, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).

ADVERTISING

În acest context, vineri, Buzatu ar fi primit suma de 1,25 milioane de lei, ocazie cu care a fost prins în flagrant delict.

Ore întregi de percheziţii nocturne

Perchezițiile la vila de la Cănțălărești (Vaslui) s-au terminat în jurul orei 3:00 dimineață, iar apoi oamenii legii l-au dus pe Buzatu la audieri, la DNA Iași.

La percheziţii a fost prezent şi fiul acestuia, Tudor Buzatu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

În imaginile surprinse de presa locală se vede cum şeful CJ Vaslui a ieșit din curtea sa, flancat de jandarmi și polițiști.

Cum se aştepta să fie reținut, baronul de Vaslui și-a luat cu el o geantă de voiaj.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Când se urca în maşina DNA, Buzatu a fost întrebat ce acuzații i se aduc.

“Veți vedea, nu facem discuții acum”, a replicat supărat Buzatu.

Dumitru Buzatu, scos de jandarmi după perchezițiile din locuința sa

Ulterior, presa locală l-a filmat şi când a ajuns la sediul DNA Iași, pe la 4 dimineaţa.

Dumitru Buzatu la sediul DNA de la Iași

Flagrantul de la restaurant

Potrivit surselor judiciare citate de TVR, Dumitru Buzatu a primit şpaga vineri seara, în jurul orei 17:00, la un restaurant.

Pe la ora 19.00, a plecat din local, moment în care a intervenit DNA şi au fost descoperiți în portbagajul maşinii sale banii înseriați de procurorii.

E vorba de 25 de teancuri cu bancnote de 500 de lei. Banii au fost fotografiați și au fost confruntate seriile bancnotelor cu cele notate anterior în documentele anchetatorilor.

ADVERTISING

Mita de circa 250.000 de euro ar fi fost dată de un om de afaceri din Cluj, în schimbul acordării unui contract la drumul strategic Bârlad-Laza-Codăești. Suma reprezenta comisionul baronului PSD, aşa cum spune şi DNA.

Afacerea, se pare, era monitorizată de DNA de mai multă vreme și a plecat de la denunțul unui om de afaceri, care lucra cu CJ Vaslui și care a fost scos de pe o lucrare, pentru că nu voia să plătească șpagă, scrie presa locală.

Ciolacu ia atitudine

Dumitru Buzatu este vicepreședinte PSD, președinte al CJ Vaslui, fost deputat și unul dintre cei mai longevivi lideri județeni ai partidului.

Imediat ce au apărut primele informații despre şpaga luată de Buzatu, a venit o reacţie de la președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Premierul a anunțat pe Facebook că va convoca, sâmbătă, de urgență, Biroul Politic Național, în format online, și va propune excluderea lui Dumitru Buzatu din partid.

Întrebat dacă va afecta PSD acest scandal, purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu, a spus că „bine nu ne va face, asta este evident, dar atâta timp cât organele de control își fac datoria, domnul Buzatu a făcut o prostie și o infracțiune pe care organele de anchetă au dovedit-o, lucrurile nu mai pot fi comentate (...) Sigur, în planul imaginii, vom avea de suferit. În planul acțiunii, domnul Ciolacu este constant în decizii, coerent”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇