Baronul șpăgar Buzatu a fost exclus din PSD. Fiul și-a dat demisia de la Guvern, iar fosta soție a fost suspendată din partid

Baronul șpăgar Buzatu a fost exclus din PSD. Fiul și-a dat demisia de la Guvern, iar fosta soție a fost suspendată din partid

Baronul săltat de DNA pentru o şpagă uriaşă, Dumitru Buzatu, a fost exclus din PSD, sâmbătă dimineaţă, în urma unei şedinţe fulger, organizată la cererea lui Marcel Ciolacu.

Excluderea a fost votată în Biroul Politic Național, cu unanimitate de voturi, după cum a anunţat însuşi şeful PSD.

În ciuda excluderii din PSD, Buzatu rămâne președintele Consiliului Județean Vaslui, funcţie în care a fost ales şi pe care o ocupă încă din 2012.

Ciolacu a precizat pentru presă că BPN a luat mai multe decizii:

  • excluderea lui Buzatu din PSD
  • Dragoș Benea, vicepreședintele organizației PSD Vaslui, a preluat interimar conducerea filialei
  • s-a luat act de demisia din funcția de secretar de stat (la Secretariatul General al Guvernului) a lui Tudor Buzatu, fiul baronului de Vaslui
  • suspendarea din PSD a Gabrielei Crețu, senator de Vaslui şi fosta soţie a lui Buzatu
ADVERTISING

''Nu mă aşteptam la acest lucru. (…) Sunt ferm convins că afectează (partidul - n.red.). Orice act de corupţie afectează imaginea oricărui partid. Dar cred că decizia partidului şi a colegilor mei şi a mea a fost cea corectă. (…) Toate deciziile au fost luate în unanimitate. Mă bucură că instituţiile statului funcţionează total independent. Sunt una dintre persoanele care niciodată nu am comentat decizia unui magistrat, mai ales în acest caz în care este cât se poate de evident'', a afirmat liderul PSD.

Soţia se revoltă

Gabriela Creţu s-a revoltat după decizia de suspendare.

“Aştept explicaţie statutară şi legală pentru suspendarea mea din partid. Voi face contestaţie la Comisia de integritate”, a anunţat Gabriela Creţu pe grupu senatorilor PSD.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Fosta soție acuză o înscenare și nu înțelege de ce a fost suspendată din PSD, din moment ce sunt despărțiți de mai bine de 20 de ani. 

Detalii şi declaraţii AICI

Gabriela Creţu este la al patrulea mandat de parlamentar din partea PSD.

Reacţia fulger de la PSD

Dumitru Buzatu era vicepreședinte PSD, președinte al CJ Vaslui, fost deputat și unul dintre cei mai longevivi lideri județeni ai partidului.

Imediat ce au apărut primele informații despre şpaga luată de Buzatu, premierul a anunțat aseară că va convoca, de urgență, Biroul Politic Național, în format online, și va propune excluderea lui Dumitru Buzatu din partid.

ADVERTISING

Întrebat dacă va afecta PSD acest scandal, purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu, a spus că „bine nu ne va face, asta este evident, dar atâta timp cât organele de control își fac datoria, domnul Buzatu a făcut o prostie și o infracțiune pe care organele de anchetă au dovedit-o, lucrurile nu mai pot fi comentate (...) Sigur, în planul imaginii, vom avea de suferit. În planul acțiunii, domnul Ciolacu este constant în decizii, coerent”.

Dumitru Buzatu PSD
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

DNA: Baronul Buzatu a cerut comision de 10% şi a primit 250.000 de euro cash!

Baronul de Vaslui, Dumitru Buzatu (68 de ani), prins în flagrant, vineri seara, a fost reţinut în această dimineaţă de DNA pentru luare de mită.

Președintele Consiliului Județean Vaslui a fost prins aseară când primea o mită uriaşă pentru atribuirea unui contract. Au urmat percheziţii la vila sa şi apoi audieri nocturne la DNA Iaşi, care s-au încheiat cu reţinerea liderului pesedist pentru 24 de ore.

În cursul zilei de sâmbătă, Buzatu va fi prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Comunicatul oficial de la DNA arată că, în perioada 8 mai - 7 septembrie, Buzatu ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județ, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).

În acest context, vineri, Buzatu ar fi primit suma de 1,25 milioane de lei, ocazie cu care a fost prins în flagrant delict.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇