Referatul procurorilor: Buzatu nu recunoaște mita. Zice ba că sunt economii, ba împrumut. Interceptări: „Vin, pescuiesc 5 minute și plec!”

Referatul procurorilor: Buzatu nu recunoaște mita. Zice ba că sunt economii, ba împrumut. Interceptări: „Vin, pescuiesc 5 minute și plec!”

Detalii noi despre circumstanțele primirii mitei de 1,25 milioane de lei de către președintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu se regăsesc în referatul procurorilor DNA. Acesta conține discuțiile din interceptări, dar și declarațiile lui Dumitru Buzatu referitoare la geanta cu bani. Declarațiile acestuia sunt contradictorii, mai întâi spune că sunt economiile lui, apoi că este un împrumut solicitat în urmă cu una, două săptămâni.

Circumstanțele flagrantului

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost interceptat în timp ce primea o geantă de la omul de afaceri Emil Savin, în care se afla suma de 1.250.000 lei, reprezentând 10% din valoarea facturilor decontate de CJ Vaslui către firma acestuia pentru lucrări de reabilitare a unui drum.

În referatul DNA, citat de Agerpres, omul de afaceri Emil Savin le-a relatat procurorilor că preşedintele CJ Vaslui obişnuia să pretindă un procent de minim 10% al contravalorii lucrărilor pe care le încredinţa diverşilor antreprenori privind infrastructura rutieră din judeţul Vaslui.

El susţine că, de câţiva ani, se simţea "persecutat" de Dumitru Buzatu şi că acesta "îi punea piedici" în procedurile de atribuire a unor contracte.

ADVERTISING

Omul de afaceri relatează că un om de încredere al lui Buzatu, Ioan Buruiană, poreclit "Buru", fost angajat al DGASPC Vaslui, era cel care negocia cu antreprenorii în numele preşedintelui CJ Vrancea atribuirea procentului de 10% din contracte.

Firma lui Emil Savin primise de la CJ Vaslui un contract în valoare de 12.337.089 lei pentru reabilitarea drumului strategic judeţean Bârlad - Laza - Codăeşti, însă întâmpina greutăţi la încasarea contravalorii lucrărilor.

Emil Savin susţine că, începând cu luna mai, a fost contactat de mai multe ori de Buzatu, iar acesta i-a promis că se va implica în diferendul pe care firma Soragmin SRL îl avea cu CJ Vaslui, privind decontarea unei sume de bani pentru lucrările efectuate pe două loturi ale Drumului Strategic din Vaslui, fiind înregistrate plăţi restante în ultimii doi ani.

În mai multe rânduri, Dumitru Buzatu i-ar fi spus că mai întâi trebuie "să-l rezolve cu banii" şi apoi "va veni ulterior la baltă, la un pescuit, la un pahar de vin", dându-i de înţeles că pretinde 10% din suma care trebuia decontată de CJ Vaslui.

Întâlnirea dintre cei doi urma să aibă loc la o fermă pe care omul de afaceri o are în localitatea Cârja, unde deţinea şi un lac de agrement.

ADVERTISING

Pe 18 septembrie, omul de încredere al lui Buzatu, Ioan Buruiană, îl contactează pe Savin şi îi transmite că preşedintele CJ Vaslui ar dori să vină la pescuit la ferma din localitatea Cârja, întâlnirea fiind programată pentru 22 septembrie.

Geanta maro cu 1,25 milioane de lei

Procurorii dau detalii și despre geanta maro cu 1,25 de milioane de lei.

„Având în vedere faptul că în acea zi colaboratorul cu identitate reală urma să se întâlnească cu BD (Buzatu Dumitru - n.r.), având în vedere și prevederile ordonanței de autorizare a colaboratorului cu identitate reală SE (Savin Emil, denunțătorul - n.r.), organele de urmărire penală au pus la dispoziția colaboratorului o geantă maro cu suma de 1.250.000 lei compusă din 2.500 de bancnote cu cupiura de 500 lei.

Interceptări de dinainte de întâlnire

Ulterior, informează Mediafax, la data de 22.09.2023, la ora 14:17, Ioan Buruiană ia legătura cu Emil Savin și îi transmite: „Da, E, gata! A zis c-a plecat! Nu l-am întrebat de unde, am zis că ajungeți într-o oră, a zis că „da”. Hai!

În ziua de 22.09.2023, la ora 15:25, Dumitru Buzatu ia legătura cu omul lui de încredere și discută codat, până la un punct, lăsând impresia că ar fi vorba de pescuit:

ADVERTISING

BD: - Ai pescuit ceva?
BI: - Am prins câte un pește toți!
BD: - Altceva … decât pește?
BI: - Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!
BD: - Hai că vin și eu până la voi acolo să văd!
BI: - Hai! Hai!
BD: - Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Nu mai umblați cu prostii!
BI: - Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata!
BD: - … când vin … vin, pescuiesc 5 minute și plec!
BI: - Gata! Da! Da! Dar cât durează ca să-i spun lui E. să vină cu mâncarea caldă?
BD: - Acuma vin! Acuma ajung!
BI: - Acuma ajungeți?
BD: - Acuma, vin acum, da.

Momentul în care primește geanta

În aceeași zi, după sosirea lui Dumitru Buzatu la Ferma Cârja acesta a luat masa alături de Emil Savin și alte persoane, având și o scurtă discuție singur cu Savin, când acesta îi dă președintelui CJ Vaslui geanta cu suma de 1.250.000 lei pusă la dispoziție de organele de urmărire penală.

moment-flagrant-Dumitru-Buzatu

Momentul întâlnirii și cel în care Dumitru Buzatu primește geanta cu bani și o pune în portbagajul mașinii au fost surprinse video de către ofițerii de poliție judiciară ai DGA, care supravegheau tehnic operațiunea.

În procesul-verbal întocmit de aceștia se arată:

„La orele 17:15, SE și BD s-au ridicat de la masă și s-au deplasat către autoturismele marca Lexus și marca Dacia Duster. BD a mers la portbagajul Daciei Duster, iar SE la autoturismul Lexus, unde a deschis ușa stânga spate și a luat de pe banchetă o geantă maro pusă la dispoziție de către Direcția Națională Anticorupție, în care se afla suma de 1.250.000 de lei.

BUZATU DUMITRU a deschis portbagajul Daciei Duster, SAVIN EMIL a mers către el, i-a întins geanta cu banii, BD a luat-o, a pus-o în portbagaj, după care l-a închis.

Cei doi au purtat o convorbire scurtă în timpul dării/luării genții cu bani și apoi s-au deplasat împreună către masa din foișor unde se aflau celelalte persoane.(…)

Prima declarație despre bani

„Ulterior, la data de 22.09.2023, în jurul orelor 19:12, autoturismul DACIA DUSTER cu nr. de înmatriculare VS11... utilizat de către Consiliul Județean Vaslui a fost oprit la ieșirea din ferma Cârja, în autoturism fiind identificat numitul BD însoțit de un conducător auto angajat al Consiliului Județean Vaslui.

Procedând la efectuarea percheziției auto, în portbagajul autoturismului, în partea stângă, a fost identificată o geantă de culoare maro, după cercetarea acesteia putându-se constata faptul că în această geantă se află o sumă de bani în lei, respectiva sumă era compusă din bancnote cu cupiura de 500 de lei”, se mai arată în referat.

Procedând la cercetarea acestei genți și la individualizarea sumei de bani identificate, ofițerii DGA au constatat că în interior se află suma totală de 1.250.000 de lei, compusă din 2.500 bancnote cu cupiura de 500 de lei fiecare.

În declarația dată la acel moment, Dumitru Buzatu spune că banii sunt economiile lui.

„Cu privire la această geantă și la suma aflată în interior, dl BD precizează următoarele: Această geantă și suma de bani din interior îmi aparține, sunt bani din economiile mele (…)”, se arată în document.

Își schimbă declarația

Ulterior, în cadrul delegației de suspect, Dumitru Buzatu susține că, de fapt, îi ceruse un împrumut lui Emil Savin, în urmă cu 2-3 săptămâni, când s-ar fi întâlnit cu denunțătorul în parcarea CJ Vaslui.

Procurorii susțin însă, în referat, că „relevantă pentru stabilirea situației reale de fapt - situație care infirmă atât afirmațiile inculpatului BD în momentul surprinderii în condiții de flagranță cât și cele afirmate în cuprinsul declarației de suspect - este discuția înregistrată în mediul ambiental în momentul remiterii către BD a sumei de 1.250.000 lei, reprezentând 10% din valoarea facturilor decontate de CJ Vaslui către SC S... SRL în aceiași săptămână, care denotă atât faptul că BD era pe deplin conștient că primește un procent din valoarea plății cât și recunoștința acestuia pentru „gestul” lui SE: BD: - Sărut mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc că eram pe drojdie”.

Baronul de Vaslui, Dumitru Buzatu (68 de ani), prins în flagrant, vineri seara, a fost reţinut sâmbătă dimineață de DNA pentru luare de mită. Ulterior, sâmbătă seara, judecătorii au decis arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile. Avocații lui Buzatu au anunțat că vor contesta decizia.

Președintele Consiliului Județean Vaslui a fost prins când primea o mită uriaşă pentru atribuirea unui contract. Au urmat percheziţii la vila sa şi apoi audieri nocturne la DNA Iaşi, care s-au încheiat cu reţinerea liderului pesedist pentru 24 de ore.

Tot sâmbătă, Dumitru Buzatu a fost exclus din PSD, fiul său și-a dat demisia de la Guvern, iar fosta soție a fost suspendată din partid.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇