Ierbar trist cu ciumăfăi şi un ghiocel amar

Ierbar trist cu ciumăfăi şi un ghiocel amar

• Dacă cineva înjură de nevastă un cunoscut, iar Poliţia nu face nimic, ai dreptul să ripostezi în stilul înjurătorului sau eşti obligat să o faci doar în limbaj literar?

Bunul simţ te îndeamnă să cauţi blândeţea argumentaţiei, mânia te îndeamnă la ripostă acerbă. Rupt între aceste două variante ai impresia că îţi pierzi vremea de pomană şi într-un caz şi în celălalt. Iar când vorbele ţi se cenzurează te gândeşti că totu-i degeaba. Aşa merg treburile.

• Ce altceva a fost angajarea chelneriţei căreia nu vreau să-i ştiu numele la Apele Române băltite şi negre decât o înjurătură de mamă adresată specialiştilor de acolo şi în subsidiar  tuturor celor ce-au votat PNL? Crede cineva că revolta din declaraţiile lui Rareş Bogdan va fi înţeleasă în partid, că acolo buna cuviinţă va ieşi precum untdelemnul la suprafaţă? N-aş paria un fir de nisip pe astfel de naivităţi flagrante.

ADVERTISING

Percheziții la Apele Române. Procurorii DNA ridică documente din biroul directorului care se recomandă drept „un animal politic”

Iar lecţia AUR care l-a dat afară din partid pe Mihai Lasca pentru probleme penale nu va fi înţeleasă de domnul Ludovic nici în problema Molnar-ului de la Ape, nici în cea a tablagiului Costel Alexe, degeaba ridică tonul Rareş Bogdan.

Cât despre domnişoara chelneriţă, îi vor găsi nănaşii ei din partid alt loc călduţ pe altundeva.

• Ce altceva decât o înjurătură este demiterea mascată a inginerului care a sesizat opinia publică despre ilegalitatea comisă? Pentru acest act samavolnic cel ce a demis a fost sancţionat, pus la respect, muştruluit de partid? Bineînţeles că nu şi iar aş paria pe drumul expres Piteşti-Craiova că nu se va petrece niciun act recuperator.

• Ce altceva decât o înjurătură a fost demiterea şi tracasarea şefei DSP Râmnicu Vâlcea pentru ca o altă ,,specilistă” PNL care picase cu brio nişte alte concursuri să-i ocupe locul? Chiar onor ministerul a făcut trebile acestea ruşinoase. Ce importanţă are că doamna cu pricina şi-a câştigat în instanţă drepturile uzurpate? 

O fi aflat domnul Voiculescu cine e uzurpatorul ca să dreagă ce s-a stricat? Bineînţeles că nu, femeia aceea înjurată care şi-a căutat dreptatea va pierde până la urmă războiul cu gloata uzurpatorilor politruci din minister, pun pariu pe toate clădirile ministerelor din Capitală.

• Ce altceva decât o înjurătură de mamă adresată alegătorilor a fost tragerea la sorţi a posturilor din ministare când s-a promis în campanie profesionalism şi probitate, nu politrucie şi incompetenţă? Ia mai dă-i încolo pe ăstia cu pretenţiile lor, ce tot trebuie să le dăm lor socoteală, mai vorbim peste patru ani, vedem noi atunci ce şi cum.

Înjuraţi băieţi, înjuraţi, ca să piardă partidul vostru simpatizant după simpatizant, cum s-a mai întâmplat şi acum patru ani la Primăria Capitalei. Aveţi timp destul înainte şi pârtia deschisă chiar de domnul Orban.

• Diana Şoşoaca are dreptul să dea dedicaţii aproape porno domnului Arafat şi nevestei preşedintelui şi să le mai şi livreze pe facebook, ca să se râdă lumea ca la bâlci, dar noi ceilalţi trebuie să fim blânzi la limbaj.

Noi ceilalţi trebuie să întoarcem spatele sau să încercăm să vorbim extrem de civilizat. Scrisoarea deschisă a intelectualilor români care cereau partidelor un cordon sanitar în jurul AUR a fost un licurici: s-a stins a doua zi după apariţie. Postarea doamnei Şoşoacă a avut peste 70.000 de vizualizări pe facebook.

Oare numărul acesta de vizitatori nu înseamnă o smetie peste bot pentru orice site de ştiri cinstit şi onest? Dar site-ul trebuie să fie extrem de onorabil la limbaj şi să nu se preteze la răspunsuri contondente.

• Partea urâtă a problemei este că înjurătorul de mamă nu înţelege limbajul decent, ci doar amenda. Spre un exemplu nici Putin nu înţelege alt limbaj decât al forţei, al forţei sancţiunilor în cazul dumnealui. Iar oamenii care se ocupă la noi cu discriminarea par a avea alte treburi decât să sancţioneze derapajele limbajului indecent la adresa preşedintelui.

Dacă în America lansa cineva pe facebook aprecieri depre prima doamnă aidoma celor lansate la petrecerea Soşoacăi exploda ţara şi respectivul era ejectat din viaţa publică pe viaţă. Mai ales dacă era senator.

Dar bineînţeles că noi nu trăim în SUA, aşa merg lucrurile în partea asta de lume. Pun pariu şi că înjuriile proferate la petrecerea senatoarei vor rămâne fără sancţiune, am încredere să pun pariu pe Casa Poporului.

• Ce dacă AUR s-a delimitat de focoasa senatoare şi i-a retras sprijinul politic pentru live pe facebook, pentru scandal în Parlament, pentru nerespectarea conduitei în partid? Femeia se va simţi vânată, neîndreptăţită, va dori să se răzbune şi va produce ce a tot produs, adică înjurături pe bandă rulantă. Atâta vreme cât poate produce scandal de mahala în Parlament şi măscări pe facebook femeia nu e sancţionată, ci doar atenţionată.

Reacţia senatorului Șoșoacă, după ce liderii AUR i-au retras sprijinul politic: Misoginism și dublă măsură

Cei de la AUR s-au săturat să se înţepe în ghimpii doamnei Şoşoacă şi au luat repede decizia corectă pentru partid. Oricum madam Şoşoacă nu era pe bune de-a lor. Orice partid apropiat ca mentalitate de extrema dreaptă este un partid de oameni încrâncenaţi, cu mintea bântuită de obiective majore. Oamenii aceştia nu râd, nu se hăhăiesc, asta face parte din conduita partidului.

Ceea ce nouă ni se pare a fi un ghiocel pentru ei este o ciumăfaie.

• N-are rost să mai bat câmpii asupra subiectului neînjurării înjurătorului, e prea trist şi prea umilitor. N-are rost să continui pentru simplul motiv că nu se va face primăvară doar cu acest ghiocel trist şi amar dat spre consolarea înjuratului.

Citeşte şi alte texte semnate de Mihai Oprişor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇