Un pește prins în zona centralei nucleare Fukushima avea radioactivitate de 180 de ori peste limita de siguranță

Un pește prins în zona centralei nucleare Fukushima avea radioactivitate de 180 de ori peste limita de siguranță

Un pește prins în apele reziduale ale centralei nucleare de la Fukushima Daiichi avea un nivel de cesiu radioactiv de 180 de ori peste limita de siguranță din Japonia.

Peștele a fost capturat în luna mai și avea 18.000 de bq (bequerel, unitatea de măsură a radioactivității) per kilogram de cesiu 137, în condițiile în care limita maximă este de 100 bq per kilogram, scrie The Guardian.

Cazul a stârnit revoltă, mai ales în contextul în care Japonia vrea să elibereze în ocean 1,3 milioane tone de apă tratată din centrala Fukushima. Locuitorii din regiune sunt îngrijorați, în ciuda faptului că organismul de control al Organizației Națiunilor Unite a aprobat deja acest demers.

ADVERTISING

Drept răspuns, Hong Kong a amenințat că va opri orice import de alimente din 10 prefecturi japoneze dacă apa va fi eliberată, așa cum se intenționează.

De altfel, China a început recent să testeze fructele de mare importate din Japonia, ceea ce a făcut ca marii comercianți să renunțe la a mai prelua marfă din Japonia.

În luna august, se va începe eliberarea a peste 1.3 milioane de tone de apă tratată de la centrala Fukushima, un proces care va dura zece ani până la finalizate.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇