Japonia va deversa în mare milioane de tone de apă contaminată de la Fukushima. China nu e de acord

Japonia va deversa în mare milioane de tone de apă contaminată de la Fukushima. China nu e de acord

Japonia va deversa în mare, după tratamentul corespunzător, apa provenită de la centrala nucleară avariată din Fukushima (nord-est), a anunţat marţi premierul Yoshihide Suga.

Asta în pofida opoziţiei întâlnite de acest proiect, notează AFP.

Această decizie pune capăt la şapte ani de dezbateri cu privire la modul de a scăpa de apa provenind din ploaie, pânze subterane sau injectări necesare pentru a răci nucleele reactoarelor nucleare intrate în fuziune după tsunamiul din 11 martie 2011.

Apa va fi deversată "după ce se va asigura că este la un nivel (de substanţe radioactive) semnificativ sub standardele de siguranţă", a spus Yoshihide Suga.

ADVERTISING

1,2 milioane de tone de apă contaminată

Circa 1,25 milioane de tone de apă contaminată sunt stocate în prezent în mai mult de o mie de cisterne, în apropierea centralei nucleare accidentate în urmă cu zece ani, în nord-estul Japoniei.

O decizie a fost cu atât mai urgentă cu cât limitele capacităţii de stocare a apei la faţa locului ar putea fi atinse în toamna anului 2022.

Apa destinată deversării în această operaţiune, care ar trebui să dureze câţiva ani, a fost filtrată de mai multe ori pentru a fi curăţată de majoritatea substanţelor sale radioactive (radionuclizi), dar nu şi de tritiu (izotop de hidrogen), care nu poate fi eliminat cu tehnicile actuale.

ADVERTISING

Această opţiune, privilegiată în detrimentul altor scenarii, ca evaporarea în aer sau depozitarea durabilă, este puternic contestată în special de pescarii şi fermierii din Fukushima, care se tem că acest lucru va degrada mai mult imaginea produselor lor în rândul consumatorilor.

"Luăm această decizie în serios", a declarat marţi Tomoaki Kobayakawa, patronul Tepco, operatorul centralei nucleare avariate.

"Vom lua măsuri pentru a preveni circulaţia zvonurilor nefaste" legate de agricultura locală, păduri, pescuit şi turism, a adăugat el.

ADVERTISING

Vecinii Japoniei, cu care Tokio întreţine relaţii agitate pe fondul unor dispute istorice, şi-au exprimat, de asemenea, nemulţumirea, China comunicând luni "îngrijorările sale serioase" şi a cerut Japoniei să fie "precaută" în eliminarea apei contaminate.

La rândul său, Coreea de Sud şi-a exprimat "profunda îngrijorare" cu privire la decizia japoneză de a deversa apa contaminată.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇