UE trebuie să reducă numărul de vaci, dacă vrea să-şi atingă obiectivele de mediu: Aerele lor poluează cât 50 de termocentrale pe cărbune

UE trebuie să reducă numărul de vaci, dacă vrea să-şi atingă obiectivele de mediu: Aerele lor poluează cât 50 de termocentrale pe cărbune

Uniunea Europeană va avea dificultăţi în a-şi atinge obiectivele de reducere a emisiilor de metan, dacă nu-şi reduce numărul de vaci, arată un nou studiu publicat marţi.

Blocul comunitar „va avea dificultăţi” în a-şi respecta angajamentele asumate în cadrul Global Methane Pledge, privind reducerea, cu 30% până în 2030, a emisiilor pentru unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră, arată raportul realizat de firme de consultanţă CE Delft pentru ONG-ul Changing Markets Foundation, transmite Bloomberg.

ADVERTISING

Potrivit sursei citate, dacă blocul comunitar va reuşi să convingă 10% din cetăţeni să facă trecerea la o dietă care să conţină mai puţin carne şi lactate, atunci ar fi atinsă o reducere de 34%.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură rămâne un subiect tabu în Europa, unde guvernele preferă să se concentreze pe reducerea scurgerilor de metan din producţia de combustibili fosili sau deşeuri.

Creşterea animalelor, în special a bovinelor, este responsabilă pentru aproximativ jumătate din amprenta de mediu a sectorului agricol.

ADVERTISING

"Agricultura reprezintă călcâiul lui Ahile pentru strategia Europei în domeniul metanului. Emisiile de metan ale fermelor din UE sunt echivalente cu emisiile totale pentru 50 de termocentrale pe cărbune şi cu toate acestea politicile care ar duce la reduceri semnificative, prin încurajarea tranziţiei la diete mai sănătoase cu mai puţine carne şi lactate, sunt complet absente din planurile UE", susţine Nusa Urbancic, director de campanie la Changing Markets.

În conformitate cu actualul scenariu de tip "business-as-usual", emisiile de metal ale bovinelor ar urma să scadă cu mai puţin de 4% până în 2030, însă o trecere la o dietă care să conţină mai puţină carne ar duce la o reducere de 30-38%, arată studiile.

ADVERTISING

Comparativ, sectorul energetic este responsabil pentru aproximativ 13% din emisiile de metan din UE şi de aceea măsurile adoptate în acest sector ar putea avea un efect limitat, dacă nu vor fi luate măsuri similare la nivel global.

Peste 100 de ţări au semnat angajamentul Global Methane Pledge, dezvăluit anul trecut cu ocazia summitului COP26 de la Glasgow. În schimb, reglementările anunţate anul trecut de UE privind reducerea emisiilor de metan au lăsat deoparte sectorul agricol, optând să se concentreze pe emisiile de metan realizate în urma producţiei de petrol şi gaze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇