Noua Zeelandă a anunțat un plan prin care vrea să impună o taxă pentru râgâiturile vacilor și oilor, în încercarea de a limita una dintre cele mai mari surse de gaze cu efect de seră din această țară.
Noua Zeelandă ar deveni, astfe, prima țară care taxează fermierii pentru emisiile de metan ale animalelor.
Deși are puțin peste 5 milioane de locuitori, în țară insulară se găsesc 10 milioane de vite și 26 de milioane de oi. Aproape întreaga amprentă de emisii, în special metan, a Noii Zeelande vine din agricultură.
„Este clar că trebuie să reducem cantitatea de metan pe care o emitem în atmosferă și un plan de taxare în agricultură va fi principalul mod în care vom atinge acest obiectiv”, a declarat Ministrul Schimbărilor Climatice James Shaw, citat de BBC.
Taxa ar urma să intre în vigoare în 2025 și vor fi prevăzute ajutoare pentru cei care încearcă să-și reducă amprenta folosind diverși aditivi în mâncarea animalelor sau plantează copaci la fermele lor ca să echilibreze situația.
Fermierii sunt în mare parte de acord cu noul plan.
„Lucrăm cu guvernul și alte organizații la asta de ani de zile, astfel încât să găsim soluția cea mai bună, care nu va afecta fermierii. Am fost de acord cu multe lucruri, dar mai sunt altele de pus la punct”, a declarat Andrew Hoggard, care are vaci de lapte și e și președintele Federației Fermierilor din Noua Zeelandă.
Un raport din 2021 al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu a concluzionat că emisiile generate de creşterea animalelor – provenite din dejecţiile şi din evacuările gastrointestinale ale animalelor – constituie aproximativ o treime din emisiile de metan cauzate de om.