Acord istoric la COP28: Guvernele din toată lumea acceptă să renunțe la combustibilii fosili

Acord istoric la COP28: Guvernele din toată lumea acceptă să renunțe la combustibilii fosili
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Un acord istoric a fost convenit în cadrul COP28 din Dubai. Guvernele din întreaga lume au acceptat pentru prima dată să facă tranziția de la combustibilii fosili, începând din acest deceniu.

Organismul ONU pentru schimbările climatice a publicat, miercuri dimineață, textul acordului, așa cum s-a stabilit în negocierile complicate de la Dubai.

În premieră, textul le spune țărilor să facă tranziția de la combustibilii fosili începând cu acest deceniu, înlocuind expresia "să elimine treptat", potrivit Sky News.

ADVERTISING

Este pentru prima dată în trei decenii de summit-uri ONU despre climă când națiunile au convenit asupra unei renunțări la petrol, gaze și cărbune, produse care reprezintă aproximativ 80% din energia globală.

Acordul cere în mod special "tranziția de la combustibilii fosili în sistemele energetice, într-o manieră justă, ordonată și echitabilă… pentru a atinge obiectivul zero net până în 2050, în conformitate cu știința".

Documentul recunoaște "nevoia de reduceri profunde, rapide și susținute ale emisiilor de gaze cu efect de seră" și face apel la națiunile să ia în serios demersul.

ADOPTED: With an unprecedented reference to transitioning away from all fossil fuels, The UAE Consensus is delivering a...

Publicată de COP28 UAE pe Miercuri, 13 decembrie 2023

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat speranța că acordul nu survine "prea târziu". El s-a adresat celor care s-au opus eliminării combustibililor fosili, spunând că mișcarea este "inevitabilă".

ADVERTISING

"Celor care s-au opus unei trimiteri clare la eliminarea combustibililor fosili în timpul Conferinței COP28 asupra climei, vreau să spun: Indiferent dacă vă place sau nu, eliminarea treptată a combustibililor fosili este inevitabilă. Să sperăm că nu va veni prea târziu”, a fost mesajul lui Guterres.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇