Noua Listă Roșie a fost prezentată la COP28. Aproape 160.000 de specii sunt amenințate cu dispariția

Noua Listă Roșie a fost prezentată la COP28. Aproape 160.000 de specii sunt amenințate cu dispariția
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Lista Roşie a Speciilor Ameninţate întocmită de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) şi actualizată luni scoate în evidenţă consecinţele încălzirii globale asupra biodiversităţii la nivel mondial, dar şi efectele demersurilor de protejare a acestora.

IUCN a prezentat noul inventar global al stării de conservare a speciilor de plante şi animale în cadrul Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP28), în curs de desfăşurare la Dubai, în Emiratele Arabe Unite.

Lista roşie, care permite evaluarea riscului de extincţie, include în prezent 157.190 de specii, dintre care 44.016 sunt ameninţate cu dispariţia la nivel mondial.

ADVERTISING

Printre modificările aduse, somonul de Atlantic - plasat anterior în categoria speciilor a căror dispariţie este „puţin îngrijorătoare" - este considerat în prezent „aproape ameninţat". Populaţia sa a scăzut cu 23% la nivel global între 2006 şi 2020, în principal din cauza penuriei de peşte provocată de schimbările climatice şi a impactului activităţilor umane.

Conform listei actualizate, broaştele ţestoase verzi din regiunea central-sudică şi din estul Oceanului Pacific sunt considerate „în pericol", respectiv „vulnerabile", fiind la rândul lor afectate de urmările încălzirii globale şi de capturile accidentale din timpul pescuitului.

ADVERTISING

În lumea plantelor, mahonul cu frunze mari, cunoscut şi sub numele de „lemn de acaju", utilizat în producţia de mobilier, de elemente decorative şi de instrumente muzicale, a fost mutat din categoria speciilor „vulnerabile" în cea dedicată speciilor „în pericol". Potrivit IUCN, numărul exemplarelor din America Centrală şi America Latină a scăzut cu cel puţin 60% în ultimii 180 de ani, ca urmare a metodelor de cultivare nesustenabile, a dezvoltării urbane şi a extinderii terenurilor agricole care decimează pădurile tropicale.

ADVERTISING

Situaţia a două specii de antilope s-a ameliorat, potrivit acestei actualizări a listei roşii. Oryx-ul cu coarne sabie este în prezent clasat în categoria speciilor aflate „în pericol", datorită eforturilor de conservare depuse pentru reintroducerea sa în Ciad, după ce dispăruse din sălbăticie la sfârşitul anilor 1990, a notat IUCN, adăugând că supravieţuirea acestui animal „depinde de protecţia continuă în faţa braconajului".

Antilopele saiga, care trăiesc în principal în Kazahstan, nu mai sunt considerate „în pericol critic" de dispariţie, ci „aproape ameninţate", populaţia lor din această ţară din Asia Centrală crescând cu 1.100% între 2015 şi 2022.

De asemenea, Lista Roşie a Speciilor Ameninţate întocmită de IUCN completează un prim studiu global privind situaţia peştilor de apă dulce, potrivit căruia 25% dintre speciile evaluate sunt în prezent în pericol de dispariţie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇