Animale pe cale de dispariție: Lucruri mai puțin cunoscute despre speciile care pot deveni istorie în viitor

Animale pe cale de dispariție: Lucruri mai puțin cunoscute despre speciile care pot deveni istorie în viitor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Milioane de specii ajung pe cale de dispariție prin distrugerea surselor de hrană, invazia habitatului natural, a poluării masive, schimbărilor de climă, precum și din cauza braconajului.

1. Animale pe cale de dispariție: Top 14 animale și insecte rare în lume

Încălzirea globală afectează multe specii de animale terestre și marine foarte sensibile la efectele modificărilor climatice. Însă principalul pericol pentru existența viețuitoarelor sunt acțiunile umane. Iată care sunt cele 14 animale pe cale de dispariție care sunt mai mult prezente în atlase, decât în natură:

  • Broasca cu pete de Columbia 

Aceste animale pe cale de dispariție au nevoie de un mediu cu nivel ridicat de umiditate pentru a supraviețui și a se reproduce. Încălzirea globală generează diminuarea nivelului de umezeală și favorizează răspândirea unei ciuperci care poate afecta durata de viață a amfibienilor. 

  • Balena albastră 
Foto: Unsplash

Balena albastră este cel mai mare animal acvatic din lume - lungimea sa poate depăși 30 de metri, iar greutatea peste 200 de tone. Cercetătorii susțin că inima balenei albastre atinge dimensiunea unei mașini.

Este cel mai puternic animal din lume, sunetele pe care le emite ajungând la 188 de decibeli. În prezent, numărul balenelor albastre este drastic redus din cauza vânatului excesiv, fiind o specie căutată pentru carne și grăsime. 

ADVERTISING
  • Tigrul de Sumatra 

Întâlnit în insula Sumatra din Indonezia, are o lungime de aproape 3 metri, iar greutatea sa depășește 100 de kg. Pielea acestor animale este considerată un produs de lux pe piața internațională, iar din acest motiv tigrul de Sumatra este victima braconajului excesiv. 

  • Ghepardul asiatic 

Conform specialiștilor, numărul gheparzilor asiatici nu depășește 60 de exemplare în toată lumea. Majoritatea animalelor trăiesc în deșertul Kavir din Iran. 

  • Pika americană 
Foto: Unsplash

Acest erbivor este pe cale de dispariție din cauza fluctuațiilor meteorologice, din cauza intoleranței la temperaturi ridicate.

Pentru a-și conserva climatul favorabil, Pika americană s-a mutat tot mai mult spre vârfurile montane, unde temperaturile sunt suportabile.  

  • Pinguinul Adelie 
Foto: Unsplash

Această specie trăiește în Antarctica. Numărul de pinguini Adelie e în continuă scădere, rata de supraviețuire al puilor fiind amenințată de încălzirea globală.  

  • Leatherback Sea Turtle   

Greutatea reptilei poate atinge și o jumătate de tonă. Este o specie amenințată de poluare, schimbările climatice care afectează habitatul cuiburilor, creșterea nivelului apei și de braconaj. 

  • Ursul panda 
Foto: Unsplash

Termenul de ,,panda’’ provine de la cuvântul de origine nepaleză care în traducere înseamnă ,,bambus’’. Ursul panda este o specie amatoare de bambus și apoi de alte tipuri de ierburi, insecte, fructe, rădăcini, ouă sau rozătoare mici. 

Din cauza defrișărilor, habitatul natural a fost puternic afectat, reducând totodată și principalele surse de hrană. De asemenea, ursul panda se află pe lista cu ce va dispărea de pe Pământ, dacă nu oprim încălzirea globală, iar interesul oamenilor pentru blana animalelor a trecut această specie în categoria animalelor sălbatice pe cale de dispariție.

ADVERTISING
  • Gorila 

Gorila estică și cea vestică, urangutanul de Sumatra și cel de Borneo, sunt permanent vizate de braconajul masiv. În ultimii 20 de ani, numărul acestor specii a scăzut semnificativ cu până la 70%. 

  • Koala 
Foto: Unsplash

Koala, simpaticul ursuleț australian va intra și el în categoria animalelor pe cale de dispariție din lume. Specia este în pericol din cauza încălzirii globale. 

Hrana animalelor se bazează pe frunzele de eucalipt, a căror valoare nutritivă este diminuată de impactul dioxidului de carbon. Temperaturile extreme și perioadele lungi de secetă favorizează izbucnirea incendiilor de vegetație care distrug atât habitatul animalelor, cât și viața speciilor în sine. 

  • Codul de Atlantic 

Codul de Atlantic a fost cândva captura preferată a pescarilor pasionați. Odată cu implementarea legilor privitoare la pescuitul excesiv, speciile au reușit să se reproducă și să-și înmulțească numărul. 

În ultimii ani, încălzirea oceanelor a afectat rata de supraviețuire a peștilor. Atât creșterea temperaturilor în ape, cât și refugierea peștilor în adâncuri, unde sunt vânați de prădători, expun această specie marină la riscul dispariției în următorii câțiva ani. 

  • Fluturii monarh 
Foto: Unsplash

Specie originară din America de Nord, acești fluturi auo toleranță scăzută la fenomene meteorologice extreme, iar supraviețuirea lor e amenințată încă din stadiul de omidă. 

În această etapă, omizile se hrănesc doar cu lăptucă, iar clima extremă și aerul uscat deshidratează sursele de nutriție, periclitându-le șansele de supraviețuire. 

  • Focile inelate 
ADVERTISING

Focile inelate supraviețuiesc doar în proximitatea gheții mării Arctice. Temperaturile ridicate ale oceanelor dizolvă bucățile de gheață sau provoacă acumularea și dezvoltarea paraziților, contribuind la răspândirea bolilor. 

  • Ursul Polar 

Reducerea suprafeței gheții artctice minimizează și rata de supraviețuire a speciei de urși polari, nu doar a focilor inelate. Lungile perioade cu temperaturi calde duc la topirea gheții, blocând astfel calea de acces a urșilor către prăzile lor preferate: focile inelate. În consecință, urșii sunt forțați să se adapteze la noul habitat și anume, mediul uscat. Nefiind mediul lor propice, nu se descurcă ușor cu identificarea prăzilor și a inamicilor, fiind constant expuși la boli cauzate de malnutriție sau la riscul de a fi vânați. 

2. Animale pe cale de dispariție din România: Curiozități despre exemplarele terestre și acvatice aflate în pericol 

Foto: Unsplash
  • Zimbrul 

La nivel european, zimbrul este cel mai mare și faimos animal erbivor care trăiește pe uscat, dar în România este pe cale de dispariție. Are o lungime de aproximativ 3 metri și poate cântări între 300 și 900 de kilograme. Vânatul excesiv și distrugerea habitatului natural sunt cele mai  comune cauze care au condus la diminuarea drastică a numărului de zimbri. În prezent, specia poate fi admirată în 5 locuri din țară, printre care comuna Vama Buzăului, județul Brașov, și Rezervația Naturală din Hațeg. 

  • Râsul 

Este unul dintre animalele emblematice ale faunei românești. Cu toate acestea, animalele sunt permanent ținta braconierilor. Vânarea intensă a animalelor a redus numărul exemplarelor la aproximativ 1.000. 

  • Șarpele balaur/ Balaurul dobrogean 

Elaphe sauromates sau șarpele balaur este numele celui mai mare șarpe din România, având o lungime de doi metri. Din acest motiv i-a fost dat numele de Balaurul dobrogean. Este o specie neveninoasă, dar rară și care azi mai poate fi zărită în zonele de stepă, în apropierea apelor sau în pădurile de foioase. 

  • Aspretele 

Această specie de animale acvatice pe cale de dispariție în România are habitatul natural în râurile de munte cu fundul pietros. Aspretele măsoară între 10-12 cm și este considerat o fosilă vie cu o vechime de aproape 70 de milioane de ani. Este o specie de animale pe cale de dispariție în toată lumea, nu doar din România. În țara noastră mai supraviețuiesc doar câteva zeci de exemplare în Valea Vâlsanului. 

  • Boa de nisip 

Boa de nisip sau Eryx jaculus este considerat cel mai deosebit șarpe din România și care rar mai poate fi văzut azi la noi și doar în zonele aride. Boa de nisip este un animal pe cât de mare, pe atât de inofensiv. E o specie neveninoasă, cu o lungime a corpului de 80 cm, iar capul poate fi confundat cu coada. 

  • Dihorul pătat 

Conform statisticilor, singurele exemplare din Uniunea Europeană se află în Dobrogea, numărul lor atingând doar 500 de viețuitoare. Dihorul pătat cântărește între 300 și 700 g, iar lungimea corpului atinge aproximativ 30 cm. Este un mamifer carnivor care supraviețuiește atât în zonele de deal, cât și la altitudini de 1.000 de metri. 

  • Hamsterul dobrogean 

Hamsterul dobrogean sau Mesocricetus newtoni poate fi întâlnit în Dobrogea, mai exact la periferia culturilor, în zonele fără pășuni, în vii, livezi sau culturi de legume. Degradarea habitatului și sărăcirea surselor de hrană au adus specia la un număr de 1.000 de exemplare. 

  • Morunul 

Morunul este unul dintre viețuitoarele acvatice pe cale de dispariție din cauza pescuitului excesiv și a poluării. În România, trăiește în Marea Neagră, fiind și cel mai mare exemplar de sturion din țară. Corpul său cântărește aproximativ 2.000 kg și are o lungime care depășește 4 metri. 

  • Nurca europeană 

Din cauza vânatului excesiv, populația nurcilor europene mai poate fi întâlnită azi doar în Delta Dunării, unde numărul viețuitoarelor nu trece pragul de 1.000. 

3. Specii pe cale de dispariție: Top 5 păsări vulnerabile la nivel mondial

Foto: Unsplash

Poluarea, schimbările drastice de climă, ambarcațiunile sau invazia habitatului natural sunt factori care transformă exemplare superbe de păsări în specii pe cale de dispariție.

  • Gâsca cu gât roșu 

Știai că pasărea cu cel mai spectaculos penaj din Europa trăiește în sezonul de iarnă în România sau Bulgaria? Gâsca cu gât sau pieptul roșu este o pasăre emblematică pentru zona Dobrogei. Au mai rămas doar 40.000 de exemplare în toată lumea, din cauza poluării și a defrișărilor care au condus la afectarea habitatului natural. 

  • Șoimul dunărean 

Falco cherrug cherrug sau șoimul dunărean este o pasăre de pradă cu o lungime a corpului de aproape 60 de cm. Păsările ating în greutate aproximativ un kilogram, iar aripile se pot întinde până la 100 cm.

  • Hoitarul 

Hoitarul este o specie pe cale de dispariție pe tot continentul european, nu doar în România. Conform statisticilor, mai pot fi observați 1-2 anual în Dobrogea, iar în restul lumii, numărul lor nu depășește 1.000 de exemplare. 

  • Vulturul egiptean 

În Europa mai există cel mult 6.000 de exemplare. Azi, păsările mai pot fi zărite în zona Dobrogei în România, în Africa și în partea central-sudică din Asia. 

  • Pelicanul 

Specia trăiește în Delta Dunării, dar este tot mai perturbată de ambarcațiunile cu turiști. Curiozitatea oamenilor de a le privi cât mai îndeaproape este un factor care a condus la distrugerea habitatului natural și chiar la uciderea unui număr masiv de exemplare. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇