Anumite specii de ton nu se mai află în pericol de extincție, dezvăluie specialiștii în cel mai nou raport privind speciile pe cale de dispariție. Vestea bună vine după 10 ani de eforturi continue de conservare!
În schimb, alte specii ale acestui pește sunt în continuare în pericol, la fel și rechinii și pisicile de mare, potrivit raportului Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN).
UICN a întocmit o nouă „listă roșie”, care clasifică animalele şi plantele în nouă categorii în funcţie de gradul de ameninţare la care sunt supuse.
Cea mai recentă actualizare a listei, a doua din acest an, arată semne încurajatoare pentru 4 din 7 specii de ton:
- Tonul roșu atlantic (Thunnus thynnus) a fost mutat de la specie „în pericol de dispariție” la „neamenințată cu dispariția”;
- Tonul roșu sudic (Thunnus maccoyii) a fost mutat de la „în pericol critic de dispariție” la „în pericol de dispariție”;
- Tonul albacor (Thunnus alalunga) și Tonul cu aripioare galbene (Thunnus albacares) au trecut de la specii „aproape amenințate cu dispariția” la „neamenințate cu dispariția”.
Cercetătorii atrag atenția în lucrarea lor că presiunile asupra vieții marine continuă să crească. Aproape patru din zece rechini și pisici de mare (care fac parte din aceeaşi familie) sunt acum amenințați cu dispariția, relatează BBC.
Totodată, în pericol se află și varanii de Komodo, cele mai mari șopârle din lume. Motivul: schimbările climatice, în condițiile în care habitatul lor natural ar putea fi afectat de creșterea nivelului mării.
Faptul că patru specii de ton au reușit să fie salvate este „un semnal puternic” că, în ciuda presiunii crescânde asupra oceanelor noastre, speciile se pot recupera, dacă statele se angajează în practici durabile de conservare, a declarat directorul general al IUCN, dr. Bruno Oberle.