În România se scurge unul dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră. Șeful Gărzii de Mediu: Nu avem unelte pentru detectare

În România se scurge unul dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră. Șeful  Gărzii de Mediu: Nu avem unelte pentru detectare

Metanul, unul dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră, se scurge fără încetare în atmosferă de la frontiera estică a Uniunii Europene.

James Turrito, de la organizația non-profit Clean Air Task Force, a descoperit cu ajutorul unei camere speciale dotată cu infraroșu peste 70 de astfel de scurgeri în România, scrie Bloomberg.

Metanul se scurge din câmpuri petroliere, din conducte de gaz, din containere ruginite, precum și din sonde, una dintre ele fiind așezată chiar în apropierea unui loc de joacă, spune el.

„Rezervoarele erau așa ruginite. A fost imposibil să detectez toate emisiile de metan”, a declarat Turrito.

ADVERTISING

El a subliniat că experiența sa în România arată cât de ușor este de rezolvat problema, dacă companiile sunt dispuse să facă acest lucru.

De exemplu, spune Turrito, după ce a avertizat cu privire la o scurgere dintr-o conductă aflată la 75 de kilometri vest de București, inginerii companiei care o dețineau au sosit rapid pentru a remedia problema.

Scurgeri de metan la OMV Petrom, Transgaz și Conpet Ploiești

Majoritatea instalațiilor unde Turitto a detectat scurgeri metan sunt deținute de OMV Petrom.

Filmările arată o serie de guri de aerisire care eliberează metan direct în aer.

Alte videoclipuri arată rezervoare de stocare ruginite, cu găuri prin care gazul se poate scurge. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că a început să investigheze locațiile care apar în filmări și că va lua măsurile adecvate.

ADVERTISING

Totodată, Turitto a detectat scurgeri de metan la instalațiile operate de companii precum Transgaz SA Medias, Oscar Downstream Srl, Amromco Energy și Conpet SA Ploiești.

Conpet a declarat că testele lor nu au arătat nicio degajare de metan care depășea limitele legale și că Turitto a încălcat legea.

Și Amromco a spus că metanul nu provine din instalația sa de gaz,.

Transgaz a precizat că nu poate răspunde imediat la întrebările despre scurgerile de metan, iar Oscar Downstream a refuzat să răspundă la orice întrebare.

Metanul e cel mai mare contribuitor la încălzirea globală, după CO₂

Metanul are o putere de încălzire de peste 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon.

ADVERTISING

Omniprezenta scurgerilor de metan provenite de la unul dintre cei mai importanți producători de petrol și gaze din UE evidențiază o provocare pentru factorii de decizie europeni care lucrează pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% față de nivelurile din 1990 până la sfârșitul deceniului, scrie Bloomberg.

Metanul este cel mai mare contribuitor la încălzirea globală după CO₂, dar până acum s-a confruntat cu o reglementare insuficientă în Europa.

Deși blocul a propus un pachet complet de politici pentru decarbonizarea economiei sale la începutul acestui an, nu a adoptat încă legi cuprinzătoare pentru a combate scurgerile de metan.

Reacția șefului Gărzii de Mediu: Nu avem unelte pentru detectare

În replică, șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune că instituția pe care o conduce nu a putut detecta poluarea, pentru că nu are instrumentele necesare de detectare.

“Eu știu unealta respectivă, știu cum funcționează, este ultraperformantă și ultrascumpă și mi-aș dori din toată inima să avem asemenea camere de detectare în viitor printre uneltele Gărzii de Mediu.

Vom avea și noi niște scanere destul de performante pe dronă, doar că am văzut acea cameră și știu cum funcționează.

Pe lângă faptul că ea este utilă pentru Garda de Mediu și protecția mediului, ea este utilă pentru cei care au aceste instalații în folosință, pentru proprietarii companiilor acestor instalații, pentru că poți verifica dacă ai scurgeri. Nu avem niciun fel de unelte, asta este partea dificilă”, a spus Octavian Berceanu, la B1Tv.

Șeful Gărzii de Mediu a mai afirmat că au fost date amenzi companiilor petroliere, dar este dificilă demonstrarea în instanță a scurgerilor de metan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇