Mai mult de o treime dintre speciile de arbori de la nivel mondial ar putea dispărea. Pe listă sunt inclusiv specii din Europa

Mai mult de o treime dintre speciile de arbori de la nivel mondial ar putea dispărea. Pe listă sunt inclusiv specii din Europa

Mai mult de o treime dintre speciile de arbori din întreaga lume se află în pericol de dispariție, arată în premieră un studiu care a identificat cele mai amenințate specii. În cel mai mare pericol sunt speciile de arbori de pe insule, dar amenințați sunt și cei din Americi și chiar din Europa.

Printre arborii cu cel mai mare risc de dispariţie se numără magnoliile, cei din genul Dipterocarpus, care se găsesc în pădurile tropicale din sud-estul Asiei. Lista se continuă cu stejarul, arţarul şi abanosul, se indică într-un raport publicat de Organizaţia Internaţională a Grădinilor Botanice.

ADVERTISING

Raportul privind situaţia arborilor la nivel mondial arată că 17.500 de specii de copaci – mai bine de 30% din total - sunt în pericol de dispariţie. Totodată, 440 de specii au mai puţin de 50 de exemplare rămase în mediul natural, scrie The Guardian.

Cel puţin 180 de specii de arbori sunt direct ameninţate de creşterea nivelului apelor şi de fenomenele meteorologice extreme, se arată în raport, cu precădere cele de pe insule, precum varietăţile de magnolie din Caraibe.

''Acest lucru este deosebit de îngrijorător deoarece multe insule au specii de copaci care nu se găsesc nicăieri altundeva'', se precizează în raport.

ADVERTISING

Inclusiv specii de arbori din Europa, care este săracă în ceea ce privește diversitatea naturală, sunt amenințați, pe listă aflându-se și scorușul de munte.

Per total, numărul speciilor de arbori ameninţaţi cu dispariţia este dublu în comparaţie cu numărul total al mamiferelor, păsărilor, amfibienilor şi reptilelor aflate în situaţie similară, se mai arată în raport.

Citește și Balenele se întorc, în sfârșit, în regiunile polare, după 40 de ani de la interzicerea vânătorii comerciale

Mii de varietăţi de copaci din primele şase ţări cu cea mai mare diversitate de specii de arbori sunt expuse riscului de dispariţie, a mai scos la iveală studiul.

ADVERTISING

Cele mai multe sunt în Brazilia, unde 1.788 de specii sunt expuse acestui pericol. Următoarele cinci ţări sunt Indonezia, Malaezia, China, Columbia şi Venezuela.

Copacii ajută la susţinerea ecosistemului natural şi sunt consideraţi vitali pentru combaterea încălzirii globale şi a schimbărilor climatice. De aceea, dispariţia unei singure specii de arbori poate duce la pierderea multor altora, inclusiv a unor specii de animale.

Vezi și 60% din speciile de pești ar putea dispărea. Rămân fără oxigen, din cauza căldurii


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇