Balenele se întorc, în sfârșit, în regiunile polare, după 40 de ani de la interzicerea vânătorii comerciale

Balenele se întorc, în sfârșit, în regiunile polare, după 40 de ani de la interzicerea vânătorii comerciale

Vânarea în exces a balenelor a dus multe specii foarte aproape de dispariție, chiar și în apele izolate de la Polul Nord și Sud.

Peste 1,3 de milioane de balene au fost ucise în doar 70 de ani numai în Antarctica. Astfel, multe populații de balene mari din Oceanul Sudic au fost crunt decimate.

Iată însă că, la aproape 40 de ani de la momentul în care vânătoarea comercială de balene a fost interzisă, vedem în sfârșit semne că unele dintre cele mai amenințate specii au început să se recupereze.

Un studiu recent a dezvăluit că numărul balenelor albastre (Balaenoptera musculus), cândva cele mai căutate de către vânători dată fiind dimensiunea lor impresionantă, a crescut în apele din jurul insulei subantarctice Georgia de Sud. 41 de exemplare au fost numărate în ultimii nouă ani.

ADVERTISING

În regiunea insulei Georgia de Sud, în jur de 3.000 de balene albastre erau ucise în fiecare an la începutul secolului al XX-lea. Apele din jurul insulei abundă în krillii cu care balenele se hrănesc, iar oamenii de știință cred că întoarcerea speciei vestește o „redescoperire” a acestei regiuni oceanice de către noile generații.

Semne similare de recuperare au fost documentate în cazul balenelor cu cocoașă (Megaptera novaeangliae) din jurul regiunii de vest a Peninsulei Antarctice.

În nord, numărul balenelor boreale (Balaena mysticetus) pare să fi ajuns la nivelul anterior vânătorii de balene, în timp ce balenele minke (Balaenoptera bonaerensis) și herring (Balaenoptera physalus) sunt văzute acum regulat în Marea Ciukotsk din apropiere de Alaska, scrie Science Alert.

ADVERTISING

Citește și 20 de noi specii descoperite în Pădurea de nori a Boliviei: „O vale neatinsă care debordează cu biodiversitate”

Având în vedere că industria vânătorii de balene este de domeniul trecutului, apele polare sunt printre cele mai bune locuri pentru acești giganți ai oceanelor.

Habitatele de aici sunt acum neatinse, iar în prezent găzduiesc surse stabile de hrană.

În Arctica, comunitățile indigene încă mai practică recolte de subzistență, însă vânătoarea de balene este atent monitorizată.

De menționat e însă faptul că suspendarea vânătorii comerciale de balene din 1984 a împiedecat dispariția balenelor mari din apele polare, însă nu le poate proteja de noile provocări care vor apărea pe măsură ce încălzirea globală transformă aceste regiuni.

ADVERTISING

Vezi și ”Delta Moldovei”, declarată sit Ramsar. Ce înseamnă asta


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇