”Delta Moldovei”, declarată sit Ramsar. Ce înseamnă asta

”Delta Moldovei”, declarată sit Ramsar. Ce înseamnă asta
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Situl Natura 2000 „Eleşteiele Jijiei şi Miletinului” din județul Iași, supranumit și „Delta Moldovei”, a fost declarat zonă umedă protejată de interes internațional de către Secretariatul Convenției Ramsar.

Anunțul este făcut de Societatea Ornitologică Română (SOR).

Conform unui comunicat de presă, propunerea de includere în listă a fost făcută de Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda de Mediu Iaşi. A colaborat și Universitatea Alexandru Ioan Cuza – Facultatea de Biologie, cu sprijinul SOR.

”Convenţia de la Ramsar este un tratat internațional, aflat sub egida UNESCO, și are ca scop conservarea zonelor umede şi utilizarea inteligentă a resurselor naturale, în beneficiul întregii comunități. Desemnarea unei zone umede ca site Ramsar este o recunoaştere a regiunii ca resursă de mare valoare naturală şi economică.

ADVERTISING

Zonele umede beneficiază de protecţie deosebită, ȋntrucât ecosistemele lor au un rol semnificativ ȋn controlul inundaţiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, stabilizarea ţărmurilor şi protecţia ȋmpotriva furtunilor ȋn zonele litorale, retenţia nutrienţilor şi sedimentelor, atenuarea schimbărilor climatice, epurarea apei şi menţinerea biodiversităţii”, se arată în comunicat.

20 de arii declarate situri Ramsar în România

Sursa citată mai arată că țara noastră are 20 de arii naturale protejate declarate situri Ramsar. 

ADVERTISING

Majoritatea se află pe cursul Dunării. Ele acoperă peste 1.175.881 de hectare.

„Delta Moldovei” reprezintă însă primul sit Ramsar din regiunea Moldovei.

„Delta Moldovei este un loc ideal pentru păsările de apă și limicole, aici aflându-se și cea mai mare colonie de stârci, lopătari și egrete din Moldova. În plus, în zonă poți vedea aproape toate speciile de păsări existente și în Delta Dunării, dar într-un număr mai mic de exemplare. Odată cu desemnarea regiunii ca sit Ramsar, toate viețuitoarele de aici vor beneficia de o protecție crescută”

Constantin Ion, fost președinte al SOR
ADVERTISING

Constantin Ion este cel care se ocupă în prezent de elaborarea planului de management al zonei.

Documentul mai precizează că această zonă găzduiește în mod regulat peste 20.000 de exemplare de păsări de apă. 

https://www.facebook.com/SOR.BirdLifeRomania/posts/4683403961685793?__xts__[0]=68.ARCWggS_TCUT-9UnIQBRAY1Ymt5kGF4IE5DVwKE1RqdWPkWv1EuR0d5XX_vwZc0Wc_qpl72lkdDJOY9TDgN4LCE6QNulyA5xBu1XJMLTLeuQxnWTcymSeuYdoBdm0_sHEMBE45ZZh43Q1xsbp5DmrDPC5puL3UbmskpaLNlbES4w4ktYkF5IBjxiWLpB5IAWyMrQgj5Dnz81kDSaxXJXTzy0AGv6G3fQBaQmzgO_LY8Wc6d6jo2WGtDxDThgWSRE8_8TYdRzYSC2RvIah-4LIdL2VDIch3VmPjGkCx4Y_1Yp65i1_F9cj3dFVKz4SkhV7lZd8JXMG0FdAk2_AVQWwiUsCg&__tn__=-R

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇