60% din speciile de pești ar putea dispărea. Rămân fără oxigen, din cauza căldurii

60% din speciile de pești ar putea dispărea. Rămân fără oxigen, din cauza căldurii

Încălzirea globală provoacă scăderea nivelului oxigenului din ape, punând în pericol peștii și icrele lor, avertizează cercetătorii.

Intr-un studiu publicat în revista Science asupra a 700 de specii de pești de apă dulce și sărată, cercetătorii au examinat modul în care creșterea temperaturii apelor are ca efect scăderea nivelurilor de oxigen, punând în pericol peștii și icrele lor.

Astfel, 60% din peștii studiați nu vor reuși să supraviețuiască în mediile lor actuale până în anul 2100, dacă avertizările privind cel mai rău scenariu, acela în care temperatura depășește cu 4-5 grade nivelul de dinaintea industralizării, se adeveresc, scrie The Guardian.

ADVERTISING

”O creștere cu 1,5 grade Celsius reprezintă deja o provocare pentru unele specii, iar dacă permitem încălzirii globale să persiste, lucrurile se pot înrăutăți”, spune Hans-Otto Pörtner, un climatolog și co-autor al studiului publicat în revista Science.

Temperatura globală este deja cu 1 grad Celsius mai înaltă decât în perioada preindustrializării și riscă să fie în curând cu 3 grade Celsius mai cald.

Chiar și dispariția unei singure specii schimbă ecosistemul

În cel mai fericit scenariu, cel în care temperatura globală va crește cu doar 1,5 grade Celsius, doar 10% din speciile studiate vor fi expuse riscului de dispariție în următorii 80 de ani.

ADVERTISING

Chiar si în acest caz ”fericit”, o serie de specii cu importanță economică și ecologică, precum codul de Atlantic, peștele-spadă sau somonul și codul de Pacific, rămân în continuare în zona de risc.

Flemming Dahlke, co-autor al studiului, spune că e o provocare să evaluezi impactul unei pierderi de 10% raportat la specii, pentru că dispariția chiar și a unei singure specii poate fi critică pentru întregul sistem.

”Gândiți-vă la Marea Nordului, unde temperaturile ar putea ajunge atât de înalte la sfârșitul secolului încât nu vor mai permite reproducerea codului de Atlantic în apele sale. Dacă această specie dispare, schimbarea va avea un impact la scară largă asupra întregului ecosistem, întrucât codul este un prădător important”, explică Dahlke.

ADVERTISING

Icrele, cele mai afectate de lipsa de oxigen

Studiul subliniază cât de vulnerabile sunt speciile de pești la schimbările climatice mai ales în prima parte a vieții lor.

Pe măsură ce temperaturile cresc, peștii consumă mai multă energie și au nevoie de mai mult oxigen. Dar odată cu încălzirea apei, scade nivelul oxigenului din apă. Aceste circumstanțe afectează în mod deosebit embrionii, care nu-și pot regla nivelurile de oxigen, dar și peștii care depun icre: au nevoie de mai mult oxigen pentru această etapă.

”Unii pești tropicali trăiesc deja la nivelul maxim de toleranță, temperaturile în zonele lor ating 40 de grade Celsius”, spune și Pörtner.

”Omenirea împinge planeta dincolo de zona de confort, când vine vorba despre temperaturi, iar asta provoacă pierderi la nivel de habitate. Merită să investim în obiectivul de 1,5 grade Celsius”, spune climatologul.

Citește și:

Ușor cu clima pe scări

Un nou studiu arată care sunt rasele de câini cele mai vulnerabile la insolație

Cele mai curate plaje din ultimii trei ani, pe litoral (studiu Mare Nostrum)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇