Poluarea aerului reduce cu până la șase ani viața a miliarde de oameni, fiind un ”ucigaș” mult mai mare decât fumatul, accidentele de mașină sau HIV/SIDA, arată un studiu.
Arderea cărbunelui este principalul vinovat de poluare, au spus cercetătorii, iar India este cea mai afectată țară: cetățenii ei mor cu șase ani mai devreme, scrie The Guardian.
China a redus poluarea aerului în ultimii șapte ani, dar aceasta continuă să reducă 2,6 ani din viața locuitărilor săi.
Arderea combustibililor fosili provoacă poluarea aerului și criza climatică, iar fiecare țară trebuie să ia măsuri.
Echipa care a realizat acest studiu a declarat că evenimentele recente au ilustrat diferite scenarii posibile în viitor, în funcție de decizia fiecărui guvern cu privire la reducerea poluării.
Lockdown-urile au redus poluarea, masivul Himalaya fiind vizibil din orașele indiene, în timp ce incendiile din vestul SUA au provocat o poluare puternică pe cealaltă parte a continentului în New York.
„Poluarea aerului este cea mai mare amenințare externă pentru sănătatea oamenilor de pe întreaga planetă și acest lucru nu este recunoscut pe scară largă”, a spus profesorul Michael Greenstone de la Universitatea din Chicago.
Greenstone și colegii săi au realizat Indexul calității aerului (AQLI), care arată impactul pe care îl are poluarea asupra speranței de viață.
La nivel global, un cetățean pierde, în medie, 2,2 ani din viață, dacă se ia în calcul nivelul actual de poluare a aerului.
Studiul estimează și numărul de ani de viață pe care oamenii îl vor câștiga dacă nivelurile de poluare a aerului din țările lor ar fi reduse.
Potrivit hărții AQLI, românii au câștiga în medie 4 luni de viață dacă ar fi respectate standardele impuse de Organizația Mondială a Sănătății. Pentru bucureșteni, însă, speranța de viață ar crește cu 7 luni. AICI puteți consulta harta, pentru județul în care locuiți.
Astfel, în India, cifra este de 5,9 ani - în nordul țării 480 de milioane de oameni respiră aer poluat. Reducerea poluării ar adăuga 5,4 ani de viață oamenilor din Bangladesh și Nepal și 3,9 ani în Pakistan.
În Africa centrală și de vest, impactul poluării asupra speranței de viață este comparabil cu HIV/SIDA și malaria, dar acest subiect primește mult mai puțină atenție, se arată în raport.
China a început un „război împotriva poluării” în 2013 și a redus nivelul cu 29%. Acest lucru adaugă o medie de 1,5 ani la viețile chinezilor.