Protest cu drujbe și copaci tăiați la Ministerul Mediului: Tensiuni între Tánczos Barna și manifestanți (Foto&Video)

Protest cu drujbe și copaci tăiați la Ministerul Mediului: Tensiuni între Tánczos Barna și manifestanți (Foto&Video)

Comunitatea Declic protestează în fața Ministerului Mediului și cere ministrului Tánczos Barna să ia măsuri urgente pentru oprirea exploatărilor forestiere în parcurile naționale.

Activiștii au venit cu bannere uriașe, de culoare verde, cu mesajele „Fără drujbe în parcurile naționale!” și „Tánczos Barna, nu sabota strategia europeană pe păduri!”.

În plus, au desfășurat în fața ministerului mai multe trunchiuri tăiate de copaci - replici în mărime naturală, pentru a evidenția mesajul pe care îl transmit.

Nu au lipsit nici semnalele sonore, pe fundal putând fi auzite sunete de drujbă.

trunchi
bannere
Foto: Capturi Facebook/ Declic

„Suntem la Ministerul Mediului pentru a-i cere ministrului Tánczos Barna să ia măsuri urgente pentru oprirea exploatărilor forestiere în parcurile naționale. Parcurile naționale ar trebui să fie zone care să protejeze biodiversitatea, nu surse de venit în industria lemnului”, au transmis organizatorii pe pagina lor de Facebook, unde transmit live de la manifestație.

ADVERTISING

În plus, cei de la Declic au adus la minister și petiția inițiată de ei cu numele „Interziceți tăierea pădurilor din parcurile naționale”. Aceasta a strâns până acum peste 28.000 de semnături.

„Parcurile naționale sunt distruse, în mod sistematic, de exploatările de lemn. Vă cerem să interziceți, prin lege, orice exploatare forestieră în parcurile naționale ale României. Acestea ar trebui să fie zone care să protejeze bidoversitatea, nu surse de venit pentru industria lemnului”, se arată în textul petiției.

O puteți semna AICI.

Ministrul Mediului a vorbit cu manifestanții

De menționat este că protestatarii l-au așteptat pe ministrul Mediului printre ei, pentru a discuta.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tánczos Barna a fost luat în primire de manifestanți care i-au cerut direct interzicerea oricăror tăieri de păduri. În schimb, ministrul a spus că nu i-a fost adus în atenție un caz concret, protestatarii evocând „doar chestii generale”.

„Mulțumesc pentru interes. Este o prioritate pentru minister protejarea parcurilor naționale. Din păcate, ați vorbit doar despre generalități, nu ați adus vorba de un caz concret. Veniți cu generalități despre care aveți cunoștințe, dar nu ați venit să-mi aduceți în atenție un caz concret.

Este o dezinformare la mijloc, prin neprezentarea integrală a adevărului. În parcurile naționale și astăzi este strict interzisă exploatarea, dar în zonele de dezvoltare durabilă este permis ca proprietarul să exploateze, chiar dacă zona face parte din parcul național, ea este delimitată clar.

ADVERTISING

Știți foarte bine asta. Sunt de acord că acolo unde există zone de protecție integrală și strictă, orice exagerare și încercare de a exploata este interzisă drastic. Se pedepsește drastic acolo unde se constată”, a declarat Barna în mijlocul manifestanților.

De precizat este că a existat un moment tensionat între șeful Mediului și un protestatar, după ce Barna a spus că „ne costă protecția mediului”.

În replică, manifestantul i-a răspuns că ar vrea să stea măcar o dată de vorbă cu un ministru care nu aduce acest argument. Puteți urmări schimbul de replici în ultimele minute ale clipului video:

Suntem la Ministerul Mediului pentru a-i cere ministrului Tánczos Barna să ia măsuri urgente pentru oprirea exploatărilor forestiere în parcurile naționale. Parcurile naționale ar trebui să fie zone care să protejeze biodiversitatea, nu surse de venit în industria lemnului. Semnează și tu petiția: https://go.declic.ro/parcuri-nationale-0109

Publicată de Declic pe Luni, 30 august 2021

Reprezentanții Declic se află acum în biroul ministrului, pentru mai multe discuții.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇