Kievul retrage acreditările unor jurnaliști occidentali: Au transmis din Herson fără acordul armatei (Video)

Kievul retrage acreditările unor jurnaliști occidentali: Au transmis din Herson fără acordul armatei (Video)

Autoritățile de la Kiev au retras acreditările mai multor jurnaliști străini, după ce au transmis imagini și informații din Herson, fără aprobare.

Amintim că Volodimir Zelenski a promulgat, la finalul lunii martie, o lege care cenzurează presa pe timp de război, cu pedepse de până la 12 ani de închisoare pentru cei care o încalcă.

Jurnaliștii de la CNN și Sky News sunt primii care au fost sancționați sub această lege.

„Recent, anumiți jurnaliști au ignorat legea în vigoare și avertismentele și, fără acordul comandanților și a serviciului de relații publice al unităților militare au transmis din Herson înainte să fie luate măsurile menite să stabilizeze situația. Acestea reprezintă încălcări grave ale legii”, au transmis reprezentanții armatei ucrainene, potrivit Meduza.io.

ADVERTISING

Nu au fost date nume sau publicații, însă surse citate de Detector Media spun că sunt 6 jurnaliști, inclusiv de la CNN și Sky News. Printre cei 6 sunt și jurnaliști ucraineni.

Jurnaliștii ucraineni și străini au publicat o scrisoare deschisă adresată lui Volodimir Zelenski în care îi cer să se asigure că acreditările sunt restituite și sunt luate măsuri. Ei acuză că situația a fost cauzată de „ineficiența și neprofesionalismul structurilor de comunicare din Ministerul Apărării”.

„Știrile transmise de jurnaliștii ucraineni și străini despre eliberarea Hersonului au adus o contribuție semnificativă la victoria noastră. Imaginile colegilor de la CNN, Sky News și alți jurnaliști străini sau ucraineni au făcut înconjurul lumii și oamenii au putut să vadă bucuria celor din Herson, anulând, astfel, minciunile propagandei ruse. Materialele lor reprezintă și documente extrem de importante pentru istoria ucraineană care se scrie acum”, se arată în scrisoarea adresată lui Zelenski.

ADVERTISING

Iată ce a transmis Sky News de la momentul eliberării Hersonului:

Scenes of jubilation on outskirts of Kherson

Ziua 264 de război: Kremlinul insistă că Hersonul eliberat e teritoriul Rusiei. Avertisment de la șeful NATO


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇