Retragerea din Herson, citită în altă cheie: O mare victorie, dar şi o invitaţie la compromis

Încet, încet, forțele Moscovei părăsesc cel mai important oraș de pe frontul din sud. De teama unei noi înfrângeri umilitoare, generalii l-au convins pe Putin să accepte decizia, ceea ce implică o slăbire semnificativă a influenței sale asupra armatei.
Retragerea din Herson, citită în altă cheie: O mare victorie, dar şi o invitaţie la compromis
  • Decizia a fost anunțată la scurt timp după încheierea alegerilor din SUA și publicarea primelor rezultate.
  • Joe Biden spune că știa de câteva zile despre retragerea planificată a rușilor și i se pare interesant că Putin a așteptat numărarea voturilor în America.
  • Președintele SUA a mai susținut că pașii înapoi făcuți de Moscova sunt o invitație adresată Ucrainei pentru negocieri.
  • Reîntoarcerea în Herson permite forțelor Kievului să taie întreaga alimentare cu apă a Peninsulei Crimeea.
  • Retragerea, din punct de vedere militar și politic, e un dezastru pentru președintele rus.

Într-o convorbire telefonică televizată dintre Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, și Serghei Surovikin, șeful operațiunilor militare din Ucraina, a fost anunțată retragerea armatei Kremlinului din Herson, capitala regiunii cu același nume.

Un Șoigu obosit, cu părul alb și rar, cu cearcăne adânci în jurul ochilor, joacă într-o scenetă planificată în birourile din Moscova, supervizată de Putin, în care înfrângerea e prezentată ca o decizie responsabilă și nu ca o nouă umilință a armatei ruse.

E uimitoare candoarea cu care se raportează actuala elită politică rusă la democrațiile occidentale.

ADVERTISING

Atât Putin, cât și cei care fac parte din cercul său de putere sunt foști agenți KGB, educați să primească ordine și să-și elimine inamicul.

Așteptările false ale Kremlinului

Faptul că Șoigu a anunțat retragerea doar după ce au fost publicate, într-o mare măsură, rezultatele alegerilor din SUA, demonstrează că Putin a realizat că „amicii săi” din America nu vor avea influența necesară să-l ajute. 

Decizia de a lega retragerea de competiția electorală din SUA arată și incapacitatea liderului rus de a citi și înțelege un proces democratic.

Putin nu crede că un lider poate fi ales, că oamenii se duc la vot din proprie inițiativă, iar candidatul câștigător chiar ocupă poziția pentru care a fost validat.

Faptul că președintele rus a sperat că sprijinul SUA pentru Ucraina se va evapora peste noapte, dacă republicanii vor câștiga alegerile cu o mare majoritate, explică, în parte, și problemele din armata Kremlinului, incapacitatea cronică de organizare, dar și așteptările false.

PutinHersonArmata

Dacă o mare parte din publicul larg din SUA și din Uniunea Europeană nu ar fi fost șocat și revoltat de invazia lui Putin, de cruzimea și lipsa de rațiune, dacă n-ar fi fost ilegal ceea ce a făcut, nimeni nu l-ar fi băgat în seamă.

Putin nu poate înțelege că acțiunile lui criminale au fost combustibilul care a alimentat solidaritatea occidentală cu cauza Ucrainei și așa va rămâne până când nu va face pași înapoi.

Alegerile din SUA și rușii

„Mi s-a părut interesant că rușii au așteptat până după alegeri pentru a anunța decizia de a se retrage din Herson, ceea ce știam de ceva vreme că vor face. Aceasta e o dovadă a faptului că armata rusă are probleme reale”, a declarat Joe Biden, într-o intervenție publică din data de 9 noiembrie.

Președintele SUA e cel mai bine informat lider politic al lumii, iar declarația sa lasă să se înțeleagă că știe cât de implicați au fost rușii în alegerile din SUA, ce candidați au finanțat și ce scopuri aveau. 

JoeBidenConferintaHepta

În repetate rânduri, Biden a atras atenția, în mod public, că Moscova încearcă să influențeze procesul democratic, mai mult, există chiar o recunoaștere din partea Rusiei că s-a implicat.

„Domnilor, ne-am amestecat, ne amestecăm și ne vom amesteca”, a scris miliardarul Evgheni Prigozin, poreclit și „Bucătarul lui Putin”, într-o declarație postată pe site-ul companiei sale de catering, ca răspuns la întrebarea unui post TV din Rusia. 

„O vom face cu atenție, exact, chirurgical, deoarece suntem capabili s-o facem. În timpul operațiilor noastre eliminăm atât rinichii, cât și ficatul, simultan”, a mai anunțat el, citat de cotidianul american New York Times.

Va face Ucraina un compromis în fața Rusiei?

Joe Biden, în conferința sa din 9 noiembrie, a mai spus că retragerea Rusiei va oferi timp părților implicate să-și recalibreze pozițiile pentru perioada de iarnă și „rămâne de văzut dacă Ucraina e pregătită sau nu să facă vreun compromis cu Rusia”, a adăugat liderul SUA.

„Voi merge în Indonezia, la întâlnirea G20. Mi s-a spus că președintele Putin nu va fi acolo, dar alți lideri mondiali vor fi. Vom avea ocazia să vedem care pot fi următorii pași”, a mai declarat Biden.

Deci, conform precizărilor făcute de șeful executivului american, retragerea din Herson trebuie privită ca o înfrângere militară, dar și ca un gest diplomatic făcut de Putin pentru a oferi posibilitatea reînceperii tatonărilor pentru discuții de pace.

Operațiunea, din punct de vedere militar și politic, e un dezastru pentru președintele rus. Herson reprezintă poarta de intrare a forțelor ucrainene spre Crimeea.

Reîntoarcerea în acest oraș la permite forțelor Kievului să taie întreaga alimentare cu apă către peninsulă, acesta fiind unul dintre motivele strategice pentru care armata Rusiei s-a grăbit, la începutul invaziei, să treacă rapid Niprul și să pună stăpânire pe Herson.

Neîncrederea Kievului

„Pe malul stâng al râului Nipru, apărarea Rusiei va fi eficientă. Cu greu vor putea trece ucrainienii peste acest aliniament defensiv, pe care Rusia îl fortifică”, a declarat generalul Cristian Barbu, profesor la Academia Tehnică Militară, într-o discuție cu Spotmedia.ro. 

HartaHersonRetragere

„În nord-vestul localității Herson se fac amenajări de apărare, dar și în partea de est a râului Nipru, către Peninsula Crimeea. Pentru ruși, Herson e o mare provocare”, a mai explicat expertul. 

„Dacă-l pierd înseamnă că se poate spune că au pierdut războiul, iar Putin va fi într-o mare dificultate, inclusiv de ordin politic, nu numai militar și economic. După părerea mea, nu va mai avea susținere ca lider militar și nici ca lider politic. Pentru ucrainieni, victoria aceasta ar putea să însemne un drum mai echilibrat către, eventuale, negocieri”, a mai declarat generalul Cristian Barbu.

Forțele ucrainene avansează și eliberează localitățile din jurul orașului, părăsite de ruși. 

Totodată, oficialii de la Kiev sunt rezervați în ce privește confirmarea retragerii trupelor ruse, pentru că încă n-au suficiente informații și se tem de o capcană.

„Îi cunoaștem atât de bine pe ruși, am trăit lângă ei atât de mult timp, încât bucuria noastră după victoriile de pe frontul de sud este rezervată și rămânem atenți”, a anunțat Anton Gherașcenko, consilier în Ministerul de Interne din Ucraina.

„Știm cât de perfizi sunt. I-am văzut la Mariupol și în Bucea. Știm că artileria rusă de pe malul stâng al Niprului poate transforma Hersonul în ruine mai rău decât s-a întâmplat în Bakhmut”, a mai adăugat oficialul, descriind poziția ucraineană față de retragerea rușilor.

Susținătorii lui Putin aprobă retragerea

Mai multe rapoarte venite din zonă, de la martori oculari, confirmă operațiunea, anunțând că militarii Moscovei aruncă podurile de peste Nipru în aer pentru a încetini avansul ucrainenilor.

Conflictul a ajuns în punctul în care rușii nu mai pot câștiga războiul și caută soluții pentru a câștiga timp, dar și o cale de scăpare care să nu provoace o criză de proporții la Moscova.

Se observă că toți susținătorii importanți ai lui Putin și a invaziei s-au aliniat cu privire la decizia retragerii din Herson, spunând că e una bună.

Margarita Simonian, șefa postului TV Russia Today, Evgheni Prigozin, fondatorul Wagner Group, dar și Ramzan Kadîrov, liderul cecen, sprijină decizia lui Putin, fără a o critica, observă cotidianul Moscow Times.

Retragerea din Herson a fost făcută la sfatul militarilor pentru ca armata Kremlinului să evite o nouă înfrângere umilitoare. Ofensiva ucraineană era planificată și executată calculat, mărind presiunea asupra rușilor zi după zi. Experții militari spuneau că atacul va fi declanșat odată cu înghețul, atunci când tancurile Kiev-ului puteau să se miște mult mai rapid.

După aproape nouă luni de la declanșarea invaziei, Rusia s-a transformat dintr-o mare și amenințătoare putere într-una care-și contemplă propria prăbușire.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇