Bucătarul lui Putin spune că se implică în alegerile din SUA „cu precauție și precizie”

Bucătarul lui Putin spune că se implică în alegerile din SUA „cu precauție și precizie”

Patronul grupării paramilitare private ruse Wagner, Evgheni Prigozin, un om de afaceri apropiat Kremlinului cunoscut sub porecla „bucătarul lui Putin”, a anunțat luni că a uneltit „amestecuri cu precauţie şi precizie” în alegerile americane, cu o zi înainte de scrutinul de la jumătate de mandat (midterms) în Statele Unite.

„Ne-am amestecat. O facem şi continuăm să o facem. Cu precauţie, precizie, în mod chirurgical, într-un mod care ne este caracteristic”, a declarat Prigozin, citat într-o postare pe reţele de socializare aparţinând întreprinderii sale, Concord.

ADVERTISING

El răspundea astfel unei întrebări cu privire la acuzaţii de amestec rus în alegerile de la jumătate de mandat care au loc marţi în Statele Unite - un scrutin urmărit îndeaproape de Moscova, în contextul crizei în care se opune Washingtonului de la începutul războiului rus în Ucraina.

Prigozin - vizat de sancţiuni americane şi europene - este acuzat de mai mulţi ani de amestec în alegerile americane - şi anume în alegerile prezidenţiale din 2016.

El este acuzat de faptul că a înfiinţat o „fermă de troli” - profiluri false pe reţele de socializare - cu scopul de a încerca să-i influenţeze pe alegători, de exemplu prin denigrarea candidaţilor sau postând informaţii false.

ADVERTISING

Omul de afaceri - care era odinioară foarte discret - se afirmă tot mai mult ca o figură publică în Rusia şi îşi multiplică apariţiile în susţinerea ofensivei Moscovei în Ucraina.

La sfârşitul lui septembrie, Prigozin a recunoscut că a înfiinţat, în 2014, gruparea paramilitară Wagner, cu scopul de lupta în Ucraina şi a recunoscut că aceasta este prezentă în Africa, în Orientul Mijlociu ţi în America latină.

Această grupare paramilitară este suspectată, de ani de zile, de faptul că efectua din umbră treburile Kremlinului în diverse teatre de operaţiuni, ceea ce Moscova şi Prigozin a dezminţit mereu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇