Miza alegerilor din SUA: Putin speră ca o schimbare politică majoră să-l ajute. Ce şanse sunt

Fostul președinte al SUA a pariat că republicanii pe care i-a susținut vor câștiga confruntările cu democrații, iar în partid se va forma un curent de opinie favorabil pentru întoarcerea sa la Casa Albă.
Miza alegerilor din SUA: Putin speră ca o schimbare politică majoră să-l ajute. Ce şanse sunt
  • În 8 noiembrie, vor fi aleși toți membrii Camerei Reprezentanților, o treime dintre senatori și 36 de guvernatori statali.
  • Republicanii sunt favoriți să câștige scrutinul, având șanse mai mari să preia controlul Camerei Reprezentanților.
  • În Senat, democrații au prima șansă, dar scorul e strâns.
  • Vladimir Putin speră ca o schimbare politică majoră în America să-l ajute, iar Ucraina să primească mai puține arme.
  • Donald Trump a strâns în jur de 124 de milioane de dolari după ce a pierdut alegerile în fața lui Joe Biden.

La scurt timp după ce Elon Musk a cumpărat rețeaua Twitter, pentru suma de 44 miliarde de dolari, Donald Trump s-a arătat încântat, felicitându-l.

Pe platforma socială „Truth” (Adevăr), neaccesibilă publicului din România, fostul președinte al SUA a scris: „În sfârșit, nu vom mai fi conduși de nebuni și maniaci ai stângii radicale, care ne urăsc cu adevărat țara”.

ADVERTISING

Achiziționarea Twitter de către controversatul miliardar, proprietar al Tesla, cu doar o săptămână înainte de alegerile parțiale, a încins și mai mult dezbaterea politică și tensiunile între democrați și republicani.

În fundal, războiul din Ucraina joacă un rol major în această confruntare electorală, ce se desfășoară la jumătatea mandatului lui Joe Biden, un președinte cu o susținere de numai 42%.

JoeBidenalegeriPartiale

Invazia lui Putin și perturbările economice provocate de pandemie au dus la o inflație ridicată și criză energetică. Acești doi vectori au provocat o scădere a încrederii în președintele american.

În data de 8 noiembrie, americanii își vor alege reprezentanții, o treime dintre senatori (34 de locuri) și 36 de guvernatori statali.

Alegerile parțiale sunt importante pentru că vor defini politica SUA pentru cea de a doua jumătate a mandatului lui Joe Biden (Partidul Democrat), dând startul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale.

Camera Reprezentanților

Are 435 de locuri, iar mandatul este de doi ani. Cu o majoritate de 218 locuri, una dintre cele două mari formațiuni preia controlul. 

Partidul Republican e favorit să câștige după ce democrații au avut majoritatea în ultimii patru ani.

Conform proiecțiilor, republicanii au 82 de șanse dintr-o sută să obțină controlul, democrații având doar 18 șanse dintr-o sută să câștige. 

AlegeriCameraReprezentantilorNou

Cu o săptămână înainte de alegeri, chiar dacă sunt favoriți, lucrurile se pot schimba pentru republicani, dar ar fi o surpriză pentru toată lumea ca democrații să câștige cel puțin 218 locuri în Camera Reprezentanților.

În general, partidul președintelui în funcție pierde controlul acestei instituții parlamentare la jumătatea mandatului. Așa s-a întâmplat și în perioada lui Trump, dar și în cele două mandate ale lui Barack Obama (2008-2016). Atunci, republicanii au preluat controlul camerei inferioare în 2010 și l-au menținut până în 2018.

Schimbarea majorității va duce la o posibilă stopare a investigațiilor legate de „atacul asupra Capitoliului” din 6 ianuarie 2021.

Camera Reprezentanților are mandat să declanșeze anchete asupra unor evenimente și să formuleze acuzații ce pot duce la procese penale.

Democrații au inițiat o astfel de anchetă în legătură cu insurecția de la începutul lunii ianuarie, trimițându-i lui Donald Trump o citație, fiind suspectat că a încurajat violențele din acea zi.

Un alt atribut important al acestei camere parlamentare e că și aici sunt aprobate fonduri pentru finanțarea armamentului trimis de SUA în Ucraina.

Președintele SUA are nevoie de avizul Senatului sau de cel al Camerei Reprezentanților pentru a putea susține forțele Kievului.

Vladimir Putin speră ca o schimbare politică majoră în America să-l ajute, iar Ucraina să primească mai puține arme.

Dar conform declarațiilor unor lideri republicani sunt puține șanse ca strategia să se schimbe în ce privește sprijinirea Ucrainei.

Senat

Aici, democrații au 51 de posibilități dintr-o sută să câștige majoritatea. Ei controlează camera superioară a parlamentului american cu un singur vot, cel al vicepreședintei Kamala Harris.

Cele mai importante confruntări electorale pentru Senat sunt în Pennsylvania, Georgia și Nevada, unde candidații sunt practic la egalitate.

SenatAlegeriPartialeNou

Partidul care câștigă două din cele trei locuri în statele enumerate mai sus va controla Senatul SUA.

În ziua alegerilor pot apărea surprize și din alte state, dar acolo există, deocamdată, un favorit clar.

Senatul are 101 locuri, fiecare stat trimite în cameră câte doi aleși, iar un loc e al vicepreședintelui SUA. 

Mandatul unui senator e de șase ani și, prin rotație, câte o treime din locuri sunt eligibile din doi în doi ani.

În Senat se desfășoară audierile și votul pentru validarea judecătorilor de la Curtea Supremă și are loc investigația și votul în cazul declanșării unei proceduri de demitere a președintelui.

Alegerile de marți, 8 noiembrie, vor reprezenta un semnal important în legătură cu poziția SUA față de conflictul din Ucraina.

În ultimele săptămâni au fost voci din ambele tabere care susțineau că a venit momentul ca diplomația americană să înceapă demersurile pe lângă președintele Volodimir Zelenski pentru a accepta discuții de pace cu partea rusă.

Pentru moment, aceste propuneri au fost respinse atât de Casa Albă, cât și de o parte dintre republicani.

Donald Trump

Pentru fostul președinte american, alegerile parțiale reprezintă un referendum pentru o posibilă candidatură a sa în 2024.

Trump își dorește mult să revină la Casa Albă, dar nu e sigur că mai are forța și influența pentru a câștiga.

O mare parte dintre candidații susținuți de el vor intra în cursă în data de 8 noiembrie atât pentru Senat, cât și pentru Camera Reprezentanților. 

Dacă mulți dintre ei vor câștiga, devenind dominanți printre aleșii partidului, atunci există o posibilitate ca Donald Trump să se înscrie în cursa pentru a deveni candidatul republican la alegerile prezidențiale.

Dar problemele fostului președinte nu sunt alegerile interne, ci confruntarea cu democrații și multele acuzații și procese, care i-ar putea bloca drumul către Casa Albă.

Cea mai importantă investigație la adresa lui e cea a documentelor secrete pe care nu avea voie să le dețină după ce a pierdut președinția, dar le-a sustras, fiind găsite de FBI în locuința sa privată din Florida.

Unele dintre ele erau rapoarte despre programul de înarmare al Iranului și despre China, se arată într-o anchetă publicată de presa americană. 

DocumenteFBI

Donald Trump a strâns în jur de 124 de milioane de dolari după ce a pierdut alegerile în fața lui Joe Biden, bani pe care se bazează viitoarea sa candidatură.

În 8 noiembrie, vom vedea care e raportul de forțe între cele două mari partide din SUA și ce decizii vor fi luate în legătură cu Rusia și amenințarea pe care o exercită Putin asupra Occidentului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇