NBC descrie momentul în care Zelenski l-a scos din sărite pe Biden

NBC descrie momentul în care Zelenski l-a scos din sărite pe Biden

Președintele american Joe Biden și-a pierdut cumpătul în timpul unei convorbiri telefonice cu Volodimir Zelenski, în care acesta i-a cerut un sprijin mai consistent. Biden i-a replicat nervos liderului de la Kiev că ar trebui să fie recunoscător pentru tot ce a primit deja.

Convorbirea care l-a enervat pe Joe Biden a avut loc la 15 iunie. Președintele SUA abia a reușit să termine de spus că tocmai aprobase un ajutor militar în valoare de aproape un miliard de dolari, când Zelenski a început să-i înșiruie alte ajutoare de care are nevoie Ucraina și pe care nu le primise.

Patru surse care au fost prezente în momentul discuției telefonice au spus că Joe Biden a ridicat tonul și i-a transmis lui Zelenski că poporul american a fost destul de generos, iar administrația sa și armata americană lucrează din greu pentru a ajuta Ucraina, așa că el ar trebui să se arate mai recunoscător pentru asta, relatează NBC News.

ADVERTISING

Una făceau americanii, alta spunea Zelenski

Frustrările lui Biden în relația cu Zelenski s-au acumulat înaintea discuției din 15 iunie, susțin surse de la Casa Albă. Președintele și mai mulți consilieri au observat că, deși administrația făcea tot posibilul pentru a ajuta Ucraina, Zelenski continua să vorbească public doar despre ceea ce nu se făcuse.

Din perspectiva președintelui ucrainean, precum și din cea a unor guverne est-europene și congresmeni americani din ambele partide, a existat o mare frustrare că administrația Biden s-a mișcat prea încet cu furnizarea armelor, Casa Albă ezitând inițial în aprobarea ajutoarelor pe care le cerea Kievul, pentru a ceda săptămâni sau luni mai târziu, sub presiune, au arătat surse din Congres și doi oficiali europeni.

ADVERTISING

Potrivit oficialilor din administrația prezidențială americană, relația dintre Biden și Zelenski s-a îmbunătățit continuu de la discuția din iunie, după ce președintele Ucrainei a făcut o declarație prin care a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul consistent.

După ce a dat înapoi, Zelenski și echipa lui au decis să încerce reducerea tensiunilor, înțelegând că neînțelegerile cu președintele american nu ar fi fost productive, au relatat sursele menționate.

Președintele Ucrainei a răspuns mulțumindu-i omologului american pentru ajutorul promis. "Am avut o discuție importantă astăzi cu președintele american Biden. Îi sunt recunoscător pentru sprijinul său. Este extrem de important pentru apărarea noastră în Donbas", a spus el într-o declarație înregistrată.

ADVERTISING

În declarația emisă după convorbire, Biden a spus că l-a informat pe Zelenski despre un ajutor de un miliard de dolari. "Statele Unite vor fi neclintite în angajamentul nostru față de poporul ucrainean, în timp ce acesta luptă pentru libertatea sa", a subliniat el.

Același război, alte provocări

Relațiile s-au îmbunătățit, dar sunt și vor fi din ce în ce mai testate, pe măsură ce sprijinul Congresului, cât și cel al opiniei publice pentru trimiterea de miliarde de dolari în Ucraina ar putea începe să se estompeze.

Joe Biden se confruntă acum cu opoziția unor republicani și democrați care nu exista când legislativul a aprobat ajutoarele anterioare. Casa Albă a luat în discuție să solicite Congresului acordarea unui sprijin de mai multe miliarde de dolari pentru Ucraina în sesiunea legislativă de după alegerile de la jumătatea mandatului.

Casa Albă nu a specificat o sumă anume, însă congresmanii și lobbiștii pentru Ucraina speră la un pachet de 40-60 de miliarde de dolari. Unii oficiali menționează un ajutor de aproximativ 50 de miliarde.

Ucraina încă are o nevoie acută de sisteme de apărare aeriană pentru a face față atacurilor cu rachete și drone ale Rusiei, iar Statele Unite continuă să discute despre oportunitatea furnizării unor sisteme de rachete sau chiar a unor aeronave de luptă.

Eforturile Washingtonului de a sprijini Kievul au loc pe fondul scăderii susținerii opiniei publice americane pentru implicarea în conflict. Numărul celor care sunt extrem de îngrijorați sau foarte îngrijorați că Ucraina ar putea pierde războiul a scăzut cu 17 procente din luna mai, de la 55% la 38%, potrivit unui sondaj de opinie realizat luna trecută de Pew Research Center. Iar proporția americanilor care spun că nu sunt prea îngrijorați sau deloc de o victorie a Rusiei a crescut de la 16% la 26%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇