Cel mai bogat om din lume s-a implicat în cele mai fierbinți conflicte din lume. Acțiunile și declarațiile lui controversate au trezit multe suspiciuni.
Planul de pace pentru războiul dintre Rusia și Ucraina pe care Musk l-a propus a stârnit indignarea Kievului. Apoi, un mesaj postat pe Twitter despre accesul la internet în Iran i-a atras pe protestatarii din această țară în mâinile unor hackeri care au legătură cu guvernul de la Teheran. Iar asta n-a fost tot: a susținut că China „s-ar potoli” dacă i s-ar oferi control parțial asupra Taiwanului, provocând furia Taipeiului.
Sunt doar câteva dintre mișcările bizare care în ultimele luni au făcut din miliardarul american un nou agent al haosului pe scena politică mondială, după cum îl denumește The New York Times.
Un personaj "cu două fețe"
În vreme ce miliardarii obișnuiesc să posteze pe rețelele de socializare despre lumea afacerilor, niciunul nu a ajuns aproape de influența lui Musk și de capacitatea lui de a genera probleme. El a reușit "performanța" de a se avânta în situații delicate chiar și după ce a fost sfătuit să n-o facă, arată cotidianul american.
Deși cea mai mare parte a averii sale este creată de compania auto Tesla, influența lui Elon Musk este strâns legată de compania de cercetare spațială SpaceX care deține rețeaua de sateliți Starlink. Aceștia pot fi folosiți pentru a furniza acces la internet în zonele de conflict și au devenit un instrument esențial pentru armata ucraineană.
După achiziția Twitter, influența lui Musk va crește și mai mult. Autodeclarat lider absolutist al discursului liber, el urmează să reducă cenzurarea conținutului de pe această rețea de socializare. Criticii săi numeroși se tem că îi va fi greu să-și separe opiniile de afaceri, în special în privința Tesla, care depinde mult de China.
Adevărul e că, în unele cazuri, Musk a fost de mare ajutor. Faptul că a echipat civilii și armata din Ucraina cu kituri de acces la internet este, incontestabil, una dintre marile lui realizări. Însă mesajele pe care el le-a transmis au cauzat probleme.
Internet "cu țârâita" în Ucraina și greșeala din Iran
La sfârșitul lunii trecute, la un eveniment privat din Aspen la care au fost prezenți lideri din politică și lumea afacerilor, spre surpriza tuturor, Musk s-a trezit vorbind despre un plan prin care Ucraina să-i cedeze Rusiei teritoriile anexate, ca un veritabil ambasador al Kremlinului. Ideea lui i-a stupefiat pe mulți din cei prezenți.
Zece zile mai târziu, el și-a prezentat planul pe Twitter. Evident, Moscova a susținut ideea criticată vehement de Zelenski și alți oficiali ucraineni.
"Problema Musk" este că acesta nu s-a limitat doar la vorbe. La mijlocul lui septembrie, în timp ce armata ucraineană avansa pe pozițiile din care s-au retras trupele ruse, acestea au pierdut accesul la Starlink. Două surse au spus că Musk a setat serviciul pentru a fi accesibil numai în anumite zone. Miliardarul a discutat despre această situație cu Kievul și cu Washingtonul pentru a determina locurile în care forțele ucrainene vor avea acces la internet.
Săptămâna trecută, Musk a scris pe Twitter că nu poate suporta la nesfârșit folosirea de către Ucraina a rețelei Starlink. De fapt, Statele Unite, Marea Britanie și Polonia au plătit cel puțin o parte din cheltuielile operaționale ale Starlink, potrivit unui document citat de NY Times.
Pe lista de interes a omului de afaceri a intrat și situația din Iran. Pe măsură ce protestele s-au extins iar autoritățile au blocat accesul la internet, el a apărut ca un salvator. "Activăm Starlink", a scris pe Twitter.
Însă așa cum aveau să afle curând iranienii, Musk nu și-a ținut promisiunea. Acesta nu a dat detalii cu privire la ceea ce era necesar pentru ca Starlink să funcționeze, cât timp va dura și de ce restricțiile guvernamentale iraniene ar face aproape imposibilă oferirea serviciului pe scară largă în Iran.
În schimb, hackeri despre care se crede că au legătură cu guvernul iranian au lansat o campanie de phishing, trimițând pe rețelele de socializare mesaje în care susțineau că oferă acces la internet prin Starlink. Potrivit unui expert, ei au obținut informații despre posesorii telefoanelor mobile care au folosit linkurile malware.
Acesta a explicat că internetul furnizat de sistemul Stalink este parțial accesibil în unelele regiuni din Iran grație echipamentelor plasate la graniță, însă există temeri că autoritățile de la Teheran ar putea intercepta datele pentru că semnalele sateliților pot fi urmărite de la sol.
Deși apreciază implicarea lui Musk, specialistul consideră că felul în care o face este "iresponsabil". "E doar cineva care vine și zice 'Fac ceva bun' fără să înțeleagă care ar fi consecințele'", a spus acesta.
Fabrica Tesla din China, un risc de securitate pentru SUA
Și pentru ca "tacâmul geopolitic" să fie complet, Elon Musk n-a ratat nici cel mai delicat punct de pe planetă în acest moment: Taiwanul.
Tensiunile dintre China și Taiwan ridică riscuri majore pentru imperiul de afaceri al miliardarului. Tesla deține o fabrică în Shanghai care produce 50% din noile mașini ale companiei, ceea ce poate prezenta un risc de securitate pentru Statele Unite. Guvernul de la Beijing controlează modul în care capitalul occidental operează în țară, iar analiștii cred că dependența Tesla de China ar putea influența pozițiile politice ale omului de afaceri.
De altfel, Musk a confirmat, luna aceasta, că s-a confruntat cu presiuni din partea Beijingului. El a declarat pentru Financial Times că guvernul chinez i-a transmis foarte clar că dezaprobă faptul că Starlink furnizează internet în Ucraina și i-a cerut asigurări că nu va face același lucru în China.
Apoi, "ca prin minune", Musk a venit cu o soluție pentru detensionarea situației din Taiwan: China să primească parțial controlul asupra insulei. Opinia lui, care intră în coliziune directă cu strategia Statelor Unite și a aliaților lor, i-a oripilat pe politicienii taiwanezi, iar un oficial i-a cerut să-și retragă afirmația. "Dacă nu, îi voi sfătui sincer pe toți consumatorii din țările democratice să boicoteze Tesla și toate produsele sale", a spus acesta într-un interviu telefonic pentru The New York Times.
Unii analiști estimează că dacă ar izbucni un conflict militar între cele două părți, taiwanezii, ca și ucrainenii, ar putea face apel la Elon Musk pentru a furniza comunicații prin rețeaua lui de sateliți. Dar în acest caz, întrucât afacerea lui depinde de China și ținând cont de asigurarea pe care a dat-o, această opțiune nu ar mai fi disponibilă.
T.D.