Rușii au primit ordin să se retragă din Herson și distrug podurile în urma lor. Scepticism la Kiev

Rușii au primit ordin să se retragă din Herson și distrug podurile în urma lor. Scepticism la Kiev

Soldații ruși au primit ordinul să se retragă din orașul ucrainean Herson, singura capitală regională cucerită de la începutul invaziei începute în februarie.

Comandantul armatei ruse în Ucraina Sergei Surovikin a anunțat că nu mai este posibilă aprovizionarea orașului, potrivit BBC.

„În circumstanțele actuale, cea mai logică opțiune e să organizăm apărarea de-a lungul barierei oferite de râul Nipru”, a spus Surovikin într-o ședință cu liderii militari.

Ulterior, Serghei Șoigu a anunțat, la televiziunea de stat, retragerea.

Anunțul a venit la scurt timp după ce presa a scris că liderul pro-rus din Herson, Kirill Stremousov, a fost ucis într-un accident de mașină. El vorbise încă de acum 6 zile de marea probabilitate a retragerii forțelor ruse pe malul celălalt al Niprului.

ADVERTISING

Este o nouă înfrângere uriașă pentru Moscova, mai ales că vine la nici o lună după ce Vladimir Putin a semnat anexarea Hersonului și l-a declarat „teritoriu suveran al Federației Ruse”.

Regiunea Herson este cu atât mai strategică cu cât teritoriul acesteia se învecinează cu cel al Peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Poduri distruse pentru a-i întârzia pe ucraineni

Anterior, CNN a transmis, citând oficiali ucraineni, că rușii au fost observați distrugând poduri în regiunea ocupată Herson și se retrag din unele sate.

Serhii Khlan, membru al Consiliului regional ucrainean din Herson, anunțase că „forțele rusești par să organizeze o retragere tactică din unele sate de pe linia frontului pentru a încetini atacul forțelor armate ale Ucrainei".

ADVERTISING

„Ocupanții au aruncat în aer nu doar podurile Dariivskyi și Tiahynskyi, ci și podul de la ieșirea din Snihurivka spre Kherson, peste canal. Au aruncat în aer podul de la Novokairy, au aruncat în aer podul de la Mylove. Ocupanții aruncă acum în aer absolut toate podurile din regiunea ocupată Kherson, la vest de râul Dnipro”, a declarat Khlan în timpul unei conferințe de presă, potrivit Mediafax.

De asemenea, Khlan a declarat că forțele rusești se retrag „în masă" din satele de pe linia frontului de-a lungul malului vestic al râului Dnipro.

„Trebuie să recunoaștem că ocupanții fug, ocupanții se retrag. Cea mai importantă sarcină pentru ei, cu punctele de control întărite pe care le fac acum în Niddniprianske, în apropierea Hersonului, și în Kozatske, în apropierea barajului centralei hidroelectrice Kakhovka, este să asigure retragerea trupelor lor", a mai spus oficialul ucrainean.

ADVERTISING

Se pare că au avut loc lupte violente în jurul orașului Snihurivka, ocupat de ruși, în regiunea Nikolaiev, la nord de regiunea Herson.

„Din câte am înțeles, ocupanții întăresc [fortificațiile] pentru a asigura retragerea unităților lor de pe linia frontului. Putem spune că, sub asaltul forțelor noastre armate, ocupanții se pregătesc și fac tot posibilul pentru a face să pară o retragere planificată de pe linia frontului, mai degrabă decât un eșec absolut al frontului", a precizat Serhii Khlan, membru al Consiliului regional ucrainean din Herson.

Scepticism la Kiev, dar nu în NATO

Kievul nu se aruncă însă în a anunța o înfrângere a rușilor. Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, şi-a exprimat scepticismul cu privire la decizia forţelor ruse de a se retrage din Herson şi avertizează că ar putea fi vorba despre o capcană.

„Acţiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Nu vedem niciun semn că Rusia părăseşte Hersonul fără luptă. Ucraina eliberează teritorii pe baza informaţiilor funizate de serviciile secrete, nu a declaraţiilor televizate înscenate”, a scris el pe Twitter.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat însă că anunțul de la Moscova arată că ajutorul oferit de alianţa militară Ucrainei are succes.

„Demonstrează curajul, determinarea, angajamentul forţelor armate ucrainene şi, de asemenea, importanţa ajutorului continuu”, i-a spus Stoltenberg jurnalistei CNN Christiane Amanpour într-un interviu.

„Combinaţia dintre antrenarea forţelor ucrainene cu echipamente avansate şi curajul forţelor ucrainene face posibilă obţinerea de victorii şi eliberarea teritoriului, aşa cum se şi întâmplă în jurul Hersonului”, a adăugat el.

Ziua 259 de război: Atac cu drone şi incendiu puternic în Dnipro. Peskov s-a dus în Lugansk să instruiască jurnaliști


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇