Ziua 259 de război: Încă un eșec crunt pentru armata lui Putin. Peskov s-a dus în Lugansk să instruiască jurnaliștii

Ziua 259 de război: Încă un eșec crunt pentru armata lui Putin. Peskov s-a dus în Lugansk să instruiască jurnaliștii

În ziua 259 de război, rușii suferă o nouă mare înfrângere. Ministrul Apărării Serghei Șoigu a anunțat ordinul de retragere din Herson, singura capitala regională cucerită de la începutul invaziei. Și asta la nici o lună de când Putin a semnat anexarea regiunii.

Regiunea Herson este cu atât mai strategică cu cât teritoriul acesteia se învecinează cu cel al Peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Rușii distrug însă în spatele lor toate podurile, ca să-i împiedice pe ucraineni să avanseze. Kievul este sceptic referitor la anunțul Moscovei de retragere, avertizând că poate fi vorba de o capcană. Șeful NATO însă crede că e rezultatul antrenării soldaților ucraineni și a armelor trimise.

ADVERTISING

În continuare sunt probleme cu energia în Ucraina, iar țările din Europa de Est se pregătesc să redeschidă centrele de primire în așteptarea unei posibile noi creșteri a numărului refugiaților pe măsură ce iarna se apropie, iar Rusia atacă rețeaua energetică.

Eliberarea Hersonului

  • Înfrângere uriașă pentru ruși - Soldații ruși au primit ordinul să se retragă din orașul ucrainean Herson, singura capitală regională cucerită de la începutul invaziei începute în februarie. Detalii AICI.
  • Scepticism la Kiev - Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, şi-a exprimat scepticismul cu privire la decizia forţelor ruse de a se retrage din Herson şi avertizează că ar putea fi vorba despre o capcană: „Acţiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Nu vedem niciun semn că Rusia părăseşte Hersonul fără luptă. Ucraina eliberează teritorii pe baza informaţiilor funizate de serviciile secrete, nu a declaraţiilor televizate înscenate”.
  • NATO laudă Ucraina - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că anunțul de la Moscova arată că ajutorul oferit de alianţa militară Ucrainei are succes. „Demonstrează curajul, determinarea, angajamentul forţelor armate ucrainene şi, de asemenea, importanţa ajutorului continuu. Combinaţia dintre antrenarea forţelor ucrainene cu echipamente avansate şi curajul forţelor ucrainene face posibilă obţinerea de victorii şi eliberarea teritoriului, aşa cum se şi întâmplă în jurul Hersonului”, i-a spus Stoltenberg jurnalistei CNN Christiane Amanpour într-un interviu.
  • Putin mai dă o decorație postmortem - Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației locale instalate de Rusia în Herson, a murit într-un accident de mașină. Președintele Vladimir Putin i-a acordat post-mortem Ordinul Curajului, o distincție de stat.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Situația pe front

  • Ucraina nu cedează - Preşedintele Volodimir Zelenski a promis că forţele ucrainene nu vor ceda „nici măcar un centimetru” în luptele pentru controlul regiunii Doneţk, în timp ce oficialii proruşi instalaţi acolo au declarat că forţele ucrainene se deplasează cu tancuri către un oraş din sud.
  • Bombardamente în Harkov - Rușii au bombardat în continuare localitățile de lângă Harkov, a anunțat guvernatorul Oleh Siniehubov. Două muncitori care lucrau la o autostradă au fost uciși, iar alte două persoane au fost internate în spital.
  • Incendiu în Dnipro - Un incendiu puternic a izbucnit în orașul ucrainean Dnipro, în urma unui atac cu drone lansat de ruși. Patru persoane au fost rănite.
  • Pierderi mari în armata rusă - Ucrainenii au anunțat că armata rusă a pierdut marți 780 de soldați, 15 tancuri, 12 blindate de luptă, 11 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 7 drone și 11 vehicule.
  • Peskov, în vizită la Lugansk - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a întreprins o vizită în regiunea Lugansk anexată de Moscova în estul Ucrainei, la mai mult de opt luni de la declanşarea invaziei ruse. Peskov a participat la "un program de instruire pentru reprezentanţi ai presei şi birourile de presă din Republicile Populare Lugansk şi Doneţk'', a anunţat Kremlinul.
ADVERTISING

Diplomație

  • Rusia expulzează un diplomat moldovean - Rusia va expulza un angajat al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, a anunţat Ministerul rus de Externe, ca răspuns la decizia Chişinăului de a expulza săptămâna trecută un angajat al misiunii diplomatice ruse.
  • Mai mulți refugiați - Țările din Europa de Est se pregătesc să redeschidă centrele de primire în așteptarea unei posibile noi creșteri a numărului de refugiați ucraineni, pe măsură ce iarna se apropie, iar Rusia vizează să atace rețeaua electrică și centralele de încălzire din Ucraina.
  • Summit NATO - Următorul summit NATO va avea loc la Vilnius, în Lituania, în perioada 11-12 iulie 2023, a anunțat Jens Stoltenberg. "Ne confruntăm cu cel mai complex și mai imprevizibil mediu de securitate de la războiul rece. Întâlnirea de la Vilnius va fi o oportunitate pentru a ne consolida apărarea și pentru a revizui creșterile semnificative ale cheltuielilor pentru apărare, precum și pentru a continua sprijinul nostru pentru Ucraina", a spus Stoltenberg.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇