Ucraineni, treceți Niprul! Bătălia de care depinde soarta războiului

În urma unei discuții cu generalul Cristian Barbu a reieșit faptul că în următoarele trei săptămâni se vor scrie paginile cele mai importante din cronica invaziei. Concentrare de forțe de pe malurile râului Nipru, la vărsare în Marea Neagră, anunță o luptă decisivă.
Ucraineni, treceți Niprul! Bătălia de care depinde soarta războiului
  • Peste 75.000 de civili au fost evacuați din zonă, semn că armata rusă și-a modificat strategia.
  • Cu ajutorul artileriei, ucrainenii au reușit să distrugă podurile ce leagă malurile râului, principalul fiind Antonovski, drumurile și rețeaua de cale ferată.
  • Cel puțin 15.000 de militari ruși cu experiență sunt prinși ca-ntr-o menghină în orașul Herson și în împrejurimi, fără posibilitatea de a se retrage.
  • În strategia defensivă, Moscova a luat în calcul două elemente: rezistența în fața ofensivei ucrainene și o retragere ordonată în situația în care nu fac față presiunii.
  • Expert militar Cristan Barbu: „Dacă ucrainenii reușesc să treacă fluviul Nipru, se poate spune că rușii au pierdut războiul”.

Bătălia pentru Herson a devenit unul dintre ultimele episoade importante ale războiului din Ucraina, care a intrat în cea de a noua lună.

Forțele ruse, pentru prima dată de la începutul conflictului, desfășoară operațiuni defensive, de consolidare a pozițiilor pe malul estic al râului Nipru.

ADVERTISING

De asemenea, militarii Kremlinului organizează și apărarea orașului Herson, aflat pe malul vestic al fluviului. Din observațiile experților, capitala regiunii cu același nume nu va fi cedată cu ușurință.

De două săptămâni, administrația ocupanților ruși desfășoară ample operațiuni de evacuare a populației civile.

Herson, un oraș cu aproape 300.000 de locuitori înainte de începerea invaziei, este situat pe malul vestic al râului Nipru, la vărsarea acestuia în Marea Neagră.

Localitatea e singura capitală de regiune cucerită de ruși, în primele zile ale invaziei și are o importanță strategică majoră. Controlul Hersonului de către ruși blochează accesul forțelor ucrainene către Crimeea și asigură existența unui teritoriu care leagă Rusia de această peninsulă.

CristianBarbuDeclaratie

„Peste 60.000 de civili au fost evacuați din oraș în ultimele săptămâni”, a declarat, în exclusivitate pentru Spotmedia.ro, generalul în rezervă Cristian Barbu, profesor la Academia Tehnică Militară.

„De asemenea, peste 15.000 de persoane au fost evacuate din localitățile aflate pe malul estic al râului Nipru”, spune generalul Barbu.

„În total, sunt 75.000 de locuitori care au fost transferați din această zonă, semn că a fost nevoie de un nou amplasament al forțelor ruse, folosind clădirile, construcțiile și infrastructura civilă atât de pe malul vestic al râului Nipru, cât și de pe cel estic. Asta arată că rușii se pregătesc pentru ceea ce au făcut ucrainienii în Kiev, la începutul războiului, adică să ducă o luptă urbană, folosind tehnici adecvate”, a explicat Cristian Barbu, pentru Spotmedia.ro.

O astfel de pregătire arată cât de importantă e localitatea din punct de vedere strategic pentru ambele armate.

Rușii se pregătesc de lupte în interiorul orașului

De partea cealaltă, ucrainenii se pregătesc intens pentru ofensivă. Cu ajutorul artileriei, au reușit să distrugă podurile ce leagă malurile râului, principalul fiind Antonovski, bombardat în repetate rânduri și pe care rușii nu-l mai pot folosi pentru a transfera echipamente militare grele.

HartaHersonStrategie

„Forțele ruse din regiunea Herson încearcă să-i păcălească pe ucraineni că se retrag. De fapt, ei pregătesc fortărețe și capcane pentru lupte urbane cu sprijinul artileriei de pe malul de est”, a declarat Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt al Armatei Ucrainene de Sud. 

Într-un fel, rușii sunt obligați de situație să dezvolte o asemenea strategie. 

Cel puțin 15.000 de militari cu experiență sunt prinși ca-ntr-o menghină în orașul Herson și în împrejurimi, fără posibilitatea de a se retrage. Nu o pot face decât pe poduri de pontoane, care nu permit o deplasare rapidă de trupe, fiind ținte ușoare pentru artileria ucraineană.

„Pe de altă parte, la nord-vest de Herson, aproximativ 40 de kilometri distanță de oraș, s-au făcut noi lucrări geniu pentru apărare”, a explicat generalul Barbu. 

„Asta înseamnă că rușii nu vor să cedeze ușor, deși în calculele lor e luată și varianta unei retrageri. Luptele în Herson vor fi pe viață și pe moarte, mai intense decât în alte situații, pentru că retragerea trupelor ruse e îngreunată de lipsa drumurilor, de lipsa infrastructurii de comunicare dintre malul vestic și malul estic al râului Nipru”, a mai adăugat expertul militar.

O mare problemă pentru Putin

În strategia defensivă, rușii au luat în calcul două elemente: rezistența în fața ofensivei ucrainene și o retragere ordonată în situația în care nu fac față presiunii.

Forțele Kievului au de dat un examen major. Problema nu e cucerirea Hersonului, pe care sunt indicii că o pot realiza, dar marea provocare e înaintarea spre est, dincolo de Nipru, unde rușii construiesc de zor linii defensive și aduc elemente de artilerie.

„Pentru ruși, păstrarea pozițiilor în zonă e la fel de importantă. Dacă ucrainenii reușesc să treacă fluviul, se poate spune că rușii au pierdut războiul. Iar pentru Putin asta va fi o mare problemă, inclusiv de ordin politic, nu numai militar și economic. Nu va mai avea niciun fel de susținere, după părerea mea, nici ca lider militar, nici ca lider politic. Pentru ucraineni, o astfel de victorie ar putea să însemne un drum mai echilibrat către negocieri”, a declarat generalul Cristian Barbu, pentru Spotmedia.ro.

Confruntarea din Herson a devenit bătălia de care depinde soarta războiului. De aceea, nicio armată implicată nu pare grăbită să declanșeze operațiunile, ci se pregătesc, așteptând momentul optim.

Orașul fantomă

„Ucrainenii sunt destul de bine informați cu privire la ceea ce urmează să se întâmple, pas cu pas. Ofensiva lor va fi corelată cu toate sistemele de informații pe care le pot oferi cei din Occident, terestru, cu informatori și sisteme de comunicații. Nu vor porni nicio acțiune fără să fie pregătiți”, a declarat expertul militar.

EvacuareHersonHepta

La jumătatea săptămânii trecute, întreaga clădire a administrației ruse din Herson a fost părăsită, iar steagul coborât. A fost un semn că forțele Kremlinului au făcut un pas înapoi, invitând, practic, ucrainenii să intre în oraș, dar aceștia n-au căzut în capcană.

Ofensiva Kievului va începe în două-trei săptămâni, atunci când pământul va fi înghețat, a explicat generalul Barbu. 

În momentul în care avansezi, ai nevoie de tancuri, iar acestea nu sunt eficiente dacă terenul e moale, a mai adăugat el.

În Herson nu mai e electricitate și căldură, devenind un oraș fantomă. 

Din când în când se aud explozii și rafale de mitraliere. Întreaga lume așteaptă să vadă dacă ucrainenii vor reuși să cucerească orașul și să avanseze spre est.

Pe de altă parte, după atâtea umilințe, armata Rusiei luptă pentru supraviețuire. O nouă înfrângere va grăbi producerea unei schimbări majore la Moscova.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇