Războiul din Ucraina îl apropie pe Putin de cei doi paria ai lumii, iar asta nu sună bine pentru nimeni

Războiul din Ucraina îl apropie pe Putin de cei doi paria ai lumii, iar asta nu sună bine pentru nimeni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Faptul că Rusia cumpără rapid arme de la Iran și Coreea de Nord anunță o convergență tot mai mare a intereselor militare și diplomatice între Moscova și cei doi paria ai lumii civilizate, iar asta nu poate aduce nimic bun.

Americanii semnalează că Rusia încearcă să cumpere cantități mari de muniție de artilerie de la regimul Kim, pe lângă rachetele și dronele pe care le-a primit deja din Iran. Urgenţa acestor achiziții de arme arată că Vladimir Putin se confruntă cu probleme logistice tot mai mari.

Potrivit unui expert intervievat de The Guardian, la iarnă, Rusia ar putea încerca să-și asigure obuzele de artilerie din Coreea de Nord, pentru a permite fabricilor proprii să-și revină cu producția.

ADVERTISING

Eforturile continue ale Kremlinului de a-şi procura arme sugerează că Rusia intenționează să continue războiul în Ucraina şi anul viitor, în ciuda eșecurilor recente de pe câmpul de luptă.

Cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații americane cu privire la încercările Rusiei de a procura artilerie din Coreea de Nord a apărut miercuri. „Informațiile noastre indică faptul că RPDC (Coreea de Nord - n.red) furnizează pe ascuns Rusiei pentru războiul din Ucraina un număr semnificativ de obuze de artilerie, în timp ce susţine că destinația reală a transporturilor de arme ar fi țări din Orientul Mijlociu sau nordul Africii”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al consilierului de securitate națională.

ADVERTISING

Kirby nu a numit țările de tranzit, dar Coreea de Nord furnizează arme Iranului, iar cele două țări colaborează și la dezvoltarea rachetelor.

Coreea de Nord este deosebit de atractivă pentru Rusia ca sursă de rachete și obuze, pentru că produce același calibru de arme pentru variantele nord-coreene ale sistemelor din era sovietică și deține stocuri foarte mari.

Coreea de Nord „ar putea reprezenta cea mai mare sursă de muniție de artilerie compatibilă din afara Rusiei, având inclusiv facilități de producție internă pentru aprovizionarea ulterioară”, a explicat Joseph Dempsey, cercetător asociat la Institutul Internațional de Studii Strategice.

ADVERTISING

Pe lângă rutele bine stabilite pentru aprovizionarea cu armament prin Orientul Mijlociu, Coreea de Nord are, de asemenea, conexiuni feroviare directe cu Orientul îndepărtat al Rusiei.

Deși Coreei de Nord nu i se permite să vândă arme, din cauza unor sancțiuni ONU teoretic susținute şi de Moscova, totuşi Phenianul a continuat să furnizeze armament. „Armele nord-coreene circulă și există rute stabilite către Iran”, spune Jack Watling, cercetător la Royal United Services Institute.

„Rușii duc lipsă de cartușe de artilerie de 122 mm, iar Coreea de Nord are un stoc considerabil din aceste muniții. Este perfect plauzibil că aceste arme vor ajunge în Rusia și probabil că vor parcurge diverse rute. Ceea ce Rusia încearcă să facă este să-și asigure aprovizionarea cu muniții pe timpul iernii pentru a umple golul până când propria sa bază industrială poate începe să producă”, adaugă Watling.

Producătorii de arme din Rusia s-au confruntat cu un blocaj serios în producția de substanțe chimice pentru explozivi puternici.

Apropierea intereselor ruse și iraniene este mai veche şi s-a văzut inclusiv prin sprijinul lor militar comun acordat regimului Bashar al-Assad din Siria. Acum însă Coreea de Nord e atrasă mai aproape de această axă.

Cum Phenianul este una dintre puținele capitale care a recunoscut oficial anexarea de către Moscova a patru regiuni ale Ucrainei aflate sub ocupație parțială, Rusia a folosit, la rândul său, vetoul din Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord.

La începutul acestui an, specialiştii speculau cu privire la cooperarea din ce în ce mai apropiată dintre Moscova și Phenian. Coreea de Nord ar putea cere ruşilor tehnologie și materiale pentru programele sale de rachete balistice care sunt supuse sancțiunilor internaţionale.

În plus, declarațiile publice ale lui Putin și liderului Coreei de Nord, Kim Jong-un, au subliniat dorința lor comună de a-și extinde „relațiile bilaterale cuprinzătoare și constructive”.

O consecință a acestei relații din ce în ce mai strânse – departe de frontul Ucrainei – e sentimentul tot mai puternic de impunitate de care se bucură Coreea de Nord, deoarece Phenianul a continuat să escaladeze tensiunile cu o serie de lansări de rachete care au tulburat şi tensionat atât Coreea de Sud, cât și Japonia vecină.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇